Πληροφορίες ή ερμηνείες;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Γίνεται να καταπολεμήσεις την υπερλιπιδαιμία με μια διατροφή βασισμένη στα λίπη; Αν ψάξεις στο Ιντερνετ, γίνεται. Γίνεται το παιδί σου να μην κάνει εμβόλια και έτσι να γλιτώσει τον αυτισμό; Με το Ιντερνετ γίνεται. Γίνεται να πάσχεις από όλες τις ασθένειες του κόσμου και να προσπαθείς να πείσεις τον γιατρό σου ότι όπου να ‘ναι πεθαίνεις; Κάνε μια σχετική αναζήτηση περί την υγεία σου στο Google και θα είσαι σίγουρος ότι πέθανες χθες και αύριο είναι η κηδεία σου.
Λέγεται συχνά ότι η εποχή μας είναι η εποχή της πληροφορίας. Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω ερωτήματα είναι «ποιας πληροφορίας;». Είναι οι πληροφορίες και οι ειδήσεις που καταναλώνουμε ποιοτικές; Πόσο βαθιά είναι η σχέση τους με την πραγματικότητα ή πόσο κοντά είναι στην πραγματική επιστημονική γνώση;
Οι πληροφορίες που παίρνουμε εντάσσονται σε «γκρίζες ζώνες» της πραγματικότητας και της γνώσης; Είναι όντως έγκυρες οι πληροφορίες που θεωρούμε έγκυρες, ή είναι ερμηνείες ή παρερμηνείες ή παραπληροφόρηση ή μυθολογία; Πόσο σίγουροι είμαστε για ό,τι διαβάζουμε στο Διαδίκτυο; Μέρος της απάντησης εκ των πραγμάτων είναι η ερώτηση «ποια είναι η πηγή σου;». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι δημοσιογράφοι (και όχι μόνο), ο τρόπος που διατυπώνεις μια ερώτηση αλλά και ο στόχος της καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, την απάντηση του ερωτώμενου και, δεύτερον, το τι ακριβώς θα βγει ως συμπέρασμα από την απάντησή του.
Οταν κάποιος, επί παραδείγματι, ψάχνει να βρει στην αναζήτηση του Google «πώς μπορώ να γλιτώσω τις στατίνες και τη δίαιτα που δεν μου επιτρέπει να τρώω μπριζόλες, αλλά να μειώσω παράλληλα τη χοληστερίνη μου και τα τριγλυκερίδια», το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσει τελικά μια διατροφή πλήρως αντίθετη με τη συμβατική ιατρική γνώση για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του. Κάπως έτσι, «γκουγκλάροντας», μάλλον κατέληξε πρόσφατα και ο Ντόναλντ Τραμπ στο συμπέρασμα πως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονότα, αλλά ότι ο ίδιος πιστεύει πως μελλοντικά το κλίμα μπορεί να αλλάξει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οταν κάποιος αναλύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα, το πιθανότερο είναι ότι θα πειστεί πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν δε αυτός ο κάποιος είναι Αμερικανός και στις τελευταίες εκλογές ψήφισε Ρεπουμπλικάνους και Τραμπ, το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι σίγουρο από τώρα. Και αν δεν το πιστεύετε, ψάξτε το στο Google!
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr