Λέγε µε άρθρο 16
Κανέναν δεν αιφνιδίασε η χθεσινή ανακοίνωση της Νέας ?ηµοκρατίας, µε την οποία «βγάζει την ουρά της απέξω» από τη διαδικασία για τη συνταγµατική αναθεώρηση. Τη θεσµική λειτουργία που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αναµένεται να υλοποιηθεί τους επόµενους µήνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η απόφαση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν είναι τωρινή, έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Σίγουρα πάντως από τον περασµένο Μάρτιο, οπότε διαµηνύθηκε από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ότι δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία για να προχωρήσει µια τέτοια διαδικασία χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση. Για τον ίδιο λόγο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόµµατος Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε τον βουλευτή Κ. Τασούλα υπεύθυνο για τις προτάσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το Σύνταγµα της χώρας, αυτές... δεν καταρτίστηκαν ποτέ. Αν πάλι συνέβη, στην Πειραιώς κρατούν το περιεχόµενό τους επτασφράγιστο µυστικό.
Ολα αυτά παρότι τόσο στην αρθρογραφία του όσο και στις δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, και συγκεκριµένα το 2016, ο Κ. Μητσοτάκης έχει επισηµάνει την ανάγκη για «άµεση δροµολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγµατος». Ζητώντας συγκεκριµένα «µια συνταγµατική αναθεώρηση αρκετά ευρεία». Ακόµη και σήµερα, άλλωστε, η Ν∆ παραδέχεται πως είναι ώριµες οι συνθήκες για συνταγµατικές αλλαγές.
Αυτές όµως οι απόψεις έχουν αντικατασταθεί πλέον από τη µαξιµαλιστική θέση που εκφράστηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της Ν∆: «Να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση», ώστε να υπάρξει µια «τολµηρή αλλαγή του καταστατικού χάρτη».
Ουσιαστικά µε αυτόν τον τρόπο η αξιωµατική αντιπολίτευση λέει «όχι» και σε αλλαγές που διακοµµατικά είναι αποδεκτές, όπως για παράδειγµα η αλλαγή του άρθρου 86. Αυτού που ουσιαστικά «υπαγόρευσε» τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Μια ρύθµιση που έγινε ιδιαίτερα επίκαιρη µετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.
Καλό όµως είναι να µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας. Με αυτήν τη θέση της η Ν∆ επιθυµεί δύο πράγµατα: Να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 του Συντάγµατος, προκειµένου να θεσµοθετηθούν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήµια. Ο δεύτερος λόγος είναι να αποφύγει να πάρει θέση απέναντι σε τρεις άλλες προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι: Τη συνταγµατική κατοχύρωση των Συλλογικών Συµβάσεων και της απλής αναλογικής, όπως και στην πρόταση για υποχρεωτικό δηµόσιο έλεγχο σε αγαθά όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό. Οι λόγοι ευνόητοι.
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr