Επιχειρείν σημαίνει δίνω μάχη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επιχειρείν σημαίνει δίνω μάχη. Μία μάχη με τις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις. Κάτι που αναμφίβολα απαιτεί σχεδιασμό και πολύ σημαντικές αλλαγές, αλλά και μεταρρυθμίσεις.
Σε μία εποχή, όπου η πανδημία έπληξε τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, τα μέτρα στήριξης άνω των 43 δισ. ευρώ λειτούργησαν σαν βάλσαμο μπροστά στην οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα. Μία οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα που ο εστιάτορας Τάκης Κ. ένιωσε σε απόλυτο βαθμό. Βλέποντας μέρα τη μέρα στον καιρό του lockdown τους πελάτες του να μειώνονται αισθητά στην ταβέρνα που διαθέτει κάπου στο Μικρολίμανο. Η επιχειρηματίας κατασκευής υποδημάτων Έλσα Π. αντικρίζει ένα νέο τοπίο στην αγορά, όπου κορονοϊός και πληθωρισμός μαζί, μειώνουν την απασχόληση και αλλά και τη ζήτηση για ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια από τον τελικό καταναλωτή. Και ο ιδιοκτήτης ενός τουριστικού καταλύματος Νίκος Ζ. στην Μακρυνίτσα Πηλίου αγωνιεί για τις φετινές κρατήσεις λίγο πριν την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
Το περιβάλλον που κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ευάλωτο και ευμετάβλητο. Και η εξωστρέφεια είναι η μαγική λέξη μέσα από την οποία οι μικρομεσαίοι αντικρίζουν αισιόδοξα τον χρονικό ορίζοντα.
Η παραγωγικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι σημαντικά υποδεέστερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Απότοκος της υστέρησης τους σε θέματα ψηφιοποίησης και χρήσης νέων τεχνολογιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις ανέρχεται σε 10,8%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με το αντίστοιχο της Βουλγαρίας.
Επιπλέον η παραγωγικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχασε σημαντικό ποσοστό το 2020 και συγκεκριμένα -18,6%. Ενώ ταυτόχρονα η παραγωγικότητα της εργασίας υπολογίζεται ότι κατέγραψε άνοδο κατά 3,2%, το 2021, σε ετήσια βάση. Και η παραγωγικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 11.400 ευρώ ανά απασχολούμενο για το 2020 έναντι 40.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως υπάρχουν και τα ευχάριστα. Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αλυσίδες τροφοδοσίας κατά την περίοδο της πανδημίας, σημειώθηκε σημαντική άνοδος των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Κάτι που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην αύξηση της παραγωγικότητας, άρα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αφού μακροοικονομικά η οικονομική μεγέθυνση είναι προϊόν του βαθμού της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.
Επομένως η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης είναι μονόδρομος, αφού θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, μέσα από την ενίσχυση του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας αλλά και της παραγωγικότητας των συντελεστών που μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Ήτοι εργασία, φυσικοί πόροι, κεφάλαιο. Και επιχειρηματικότητα.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr