Αθήνα και τρίτη ηλικία
Η «Ανοιχτή Πόλη» θα επανασχεδιάσει το «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά και τη μονιμοποίηση των θέσεων των εργαζομένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Της Ελευθερίας Τσακιροπούλου - Διευθύντρια του γραφείου της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη» και τον Νάσο Ηλιόπουλο
164.241: Ο αριθμός των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. 24,7% : το ποσοστό τους στο συνολικό πληθυσμό της Αθήνας. Δηλαδή, το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Δήμου βρίσκεται στην τρίτη, δύσκολη ηλικία. Και στο Δήμο της Αθήνας, αντιμετωπίζονται ως συνήθως: με αποσπασματικές δράσεις και χωρίς συνολικό σχέδιο! Ένα σχέδιο που η βασική επιδίωξή του πρέπει να είναι η διατήρηση της ζωντανής σχέσης των ηλικιωμένων μας με την πραγματική καθημερινότητα της πόλης. Δυστυχώς, η αποσπασματικότητα μοιάζει να είναι η κατάρα αυτού του Δήμου.
Η διοίκηση Καμίνη κατέγραψε (επιτέλους) τα περίπου 5.400 μέλη των σημερινών 25 Λεσχών Φιλίας και υλοποίησε κάποια προγράμματα, κυρίως πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, για την διατήρηση της επαφής των ηλικιωμένων μας με τμήματα της ζωής των υπολοίπων δημοτών και…μέχρις εκεί. Επίσης, κατέγραψε την αδυναμία αξιοποίησης ενός εξαιρετικού προγράμματος, του «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς μόλις 279 άτομα το 2018 στηρίχθηκαν από αυτό. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι από τους 24.000 ηλικιωμένους και τις 43.000 ηλικιωμένες άνω των 75 ετών, μόνο 279 είναι μόνοι/ες, με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας που τους/τις καθηλώνουν στο σπίτι. Μακάρι να ήταν έτσι αλλά… Αλλωστε, για αυτό είναι ακατανόητη η μη ίδρυση Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), μιας υπηρεσίας που βοηθάει τις μεγάλες ηλικίες να αντιμετωπίσουν τη μοναχικότητα, τη μείωση των πνευματικών ή σωματικών δυνατοτήτων, την αίσθηση της αχρησίας σε περιβάλλον εκτός σπιτιού.
Η «Ανοιχτή Πόλη» δεν προτίθεται να «ξεχάσει» τέτοιες δυνατότητες. Ακόμα περισσότερο, θα επανασχεδιάσει το «Βοήθεια στο Σπίτι», μετά και τη μονιμοποίηση των θέσεων των εργαζομένων. Θα το συντονίσει με τα ΚΗΦΗ και τις Λέσχες Φιλίας με τρόπο ώστε να αποκλειστεί η προοπτική εγκλεισμού και ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων μας.
Θα δημιουργήσει κι άλλες Λέσχες Φιλίας, ειδικά στις γειτονιές που δεν έχουν (λ.χ. Εξάρχεια, ‘Ανω Κυψέλη, Ριζούπολη). Θα επιδιώξουμε το μέγιστο της κοινωνικοποιητικής συλλογικής δραστηριότητας, εντάσσοντας ένα καθημερινό, ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής κατά το πρότυπο των σχολικών γευμάτων στα παιδιά του δημοτικού και επιμένοντας στο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών στον Αγιο Ανδρέα.
Θα συστήσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας στις Λέσχες Φιλίας σε μαθητές δημοτικών σχολείων για να γνωρίσουν την προφορική ιστορία, τις εμπειρίες και τις γνώσεις προηγούμενων γενεών. Το ίδιο θα κάνουμε και στα ΚΗΦΗ, όταν έρθει η ώρα τους, «αντιγράφοντας» επιτυχημένες δράσεις σε μια σειρά Δήμους της χώρας που θα ήθελαν να δουν τα βασικά της τέχνης π.χ. του ξυλουργού να αποκαλύπτονται στη νέα γενιά.
Τέτοια θα βρείτε στο πρόγραμμα της «Ανοιχτής Πόλης». Δεν ξεχνάμε την καταστροφή των σχεδόν 10 χρόνων κρίσης. Ξέρουμε τις δυσκολίες για την ανάταξη των γειτονιών και συνολικά της κοινωνίας της Αθήνας. Αλλά η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο της πόλης, μας οδηγεί να αγκαλιάσουμε με όση δύναμη διαθέτουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Για αυτό και θα ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και θα κρατήσουμε τις τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας ενεργητικά στην καθημερινή ζωή της πόλης, μαζί με τους υπόλοιπους δημότες, απονέμοντάς τους το μοναδικό «παράσημο» που θέλουν: αυτό της χρησιμότητας μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Διότι, απλά, έχουμε σκοπό να φροντίσουμε αυτούς και αυτές που μας φρόντισαν.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr