Ανάπλαση ή υποβάθµιση;
Πριν από λίγο καιρό, πληροφορηθήκαµε ότι η «λίστα της Σαγκάης», µία από τις σηµαντικότερες ακαδηµαϊκές αξιολογήσεις, συµπεριέλαβε το ΕΜΠ και το ΑΠΘ στον κατάλογο µε τα καλύτερα πανεπιστήµια στον κόσµο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτά αλλά και άλλα ελληνικά πανεπιστήµια, όπως το Καποδιστριακό και το Οικονοµικό, κερδίζουν τη διεθνή αναγνώριση, και δεν θα είναι σίγουρα η τελευταία. ∆ιότι είναι όντως καλά πανεπιστήµια και παράγουν έργο, όπως αποδεικνύεται και από τις έρευνες που γίνονται σε αυτά αλλά και από την ποιότητα των αποφοίτων τους.
Αυτή η όψη όµως, που είναι η σηµαντική για τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της χώρας, θάφτηκε κυριολεκτικά στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Γιατί µε καθοριστική ευθύνη του προέδρου της Ν∆, η σηµαία κατά της «ανοµίας» που ύψωσε εξοβέλισε την ουσία χάριν των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Οι κραυγές για βία, επεισόδια και συγκρούσεις υποβίβασαν σε ψιθύρους τις πολιτικές διαπιστώσεις που θα µπορούσαν να γίνουν δροµολογώντας λύσεις.
Είναι απορίας άξιον λοιπόν πώς ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι υπόλοιποι αρχηγοί που έκαναν παιχνίδι στο συγκεκριµένο «γήπεδο» δεν αντιλήφθηκαν ότι καθοριστικός παράγοντας για τα αρνητικά που αναφέρθηκαν δεν είναι το ποιος είναι κυβέρνηση και ποιος αντιπολίτευση, αλλά η µεταφορά της πλειονότητας των σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη και η ελαχιστοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Διότι εάν τα κτίρια του Πολυτεχνείου στο κέντρο της πόλης ήταν γεµάτα από φοιτητές και έσφυζαν από ζωή, θα ήταν ολότελα διαφορετική η εικόνα, και για τα «ντουβάρια», και για τη γύρω περιοχή, και για το κέντρο της Αθήνας συνολικότερα. Αλλά αυτό δεν το αντιλαµβάνονται εκείνοι που θεωρούν ότι «λύση» είναι να µετακινηθούν εκτός κέντρου ακόµα και οι ελάχιστοι φοιτητές που απέµειναν.
Οπως δεν αντιλαµβάνονται ότι η γενικότερη εικόνα που περιγράφουν µε µελανά χρώµατα, από το Πολυτεχνείο µέχρι το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο, δηµιουργήθηκε παράλληλα µε τα «λουκέτα» και την υποβάθµιση της Πατησίων, µιας βασικής αρτηρίας της πρωτεύουσας, που χτυπήθηκε άγρια από την οικονοµική κρίση. Εάν όλα αυτά είχαν τεθεί, εάν δεν τα αγνοούσαν ή δεν τα υποβάθµιζαν, οι ελπίδες για ανάπλαση της Αθήνας θα ήταν βάσιµες, ενώ τώρα παραµένουν φρούδες, σχέδια επί χάρτου για προεκλογική χρήση.
Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Τρία χρόνια κι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον χαμό του Πέτρου Γιάμαλη εν ώρα εργασίας
Οι τρεις περιοχές που χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες - Live η πορεία της κακοκαιρίας Alexandros
Πολυτεχνείο: Οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδηλώσεις
Ημέρες καριέρας: Πάνω από 1.200 θέσεις προσφέρουν 40 επιχειρήσεις - Οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr