Παιδεία|17.01.2021 14:40

Πανελλαδικές: Όλες οι αλλαγές στη Γ' Λυκείου - Πώς θα λειτουργήσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Νικολίτσα Τρίγκα

Μια χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων με δυσκολίες, απρόοπτα και γρίφους περιμένει φέτος τους μαθητές, που φοιτούν στη Γ΄ λυκείου και οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα «κλείσει την πόρτα» της εισόδου στα πανεπιστήμια σε περίπου 25.000 υποψήφιους οι οποίοι θα κληθούν ν΄ αναζητήσουν μια λύση για τις σπουδές τους σε άλλες δομές εκπαίδευσης.

Εκ των πραγμάτων οι περισσότεροι - και μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα - θα κατευθυνθούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση (κολέγια) και άλλοι προς τα ΙΕΚ ή σε άλλες τεχνικές σχολές. Μιλώντας με αριθμούς, οι μαθητές θα πρέπει να ξέρουν ότι πέρυσι 19.360 υποψήφιοι πήραν βαθμούς κάτω από 7.000 μόρια και ακόμη 4.665 κατέκτησαν μεταξύ 7 - 8.000 μόρια. Για φέτος πάντως ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα επιφέρει και διάφορα...παράδοξα όπως για παράδειγμα:

  • Υποψήφιοι να εισάγονται σε τμήματα με λιγότερα μόρια από κάποιους άλλους που θα έχουν περισσότερα μόρια και θα μένουν εκτός ΑΕΙ.
  • Τμήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια να «ξεμένουν» από υποψήφιους και πάρα πολλές θέσεις να μένουν κενές, την ίδια στιγμή που χιλιάδες οικογένειες θα βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν θα ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους. Οι νέες διατάξεις σχετικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι οποίες θα εφαρμοστούν από φέτος (και κάποιες από του χρόνου όπως το διπλό μηχανογραφικό) έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές και μαθητές), αρχικά διότι ανακοινώθηκαν εν μέσω πανδημίας, με τα λύκεια κλειστά, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Αυτό θα προκαλέσει μεγάλο άγχος στα παιδιά της Γ΄ λυκείου τα οποία ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν και τι τα περιμένει στις πανελλαδικές. Είναι απαράδεκτο ν΄ ανακοινώνονται αλλαγές λίγο πριν τις πανελλαδικές και μάλιστα ενώ η ίδια η υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει καμία νέα ρύθμιση για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ λυκείου φέτος», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θ. Τσούχλος και συμπληρώνει:

«Τα παιδιά της Γ΄ λυκείου έχουν υποστεί δύο σχολικές χρονιές εγκλεισμό και τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας και είναι ήδη αγχωμένα. Τώρα το υπουργείο τα φορτώνει με ένα επιπλέον άγχος. Πότε θα προλάβουν οι μαθητές να καταλάβουν το νέο σύστημα; To τελικό συμπέρασμα είναι ότι φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι εντονότερος και φυσικά θα ενισχυθεί η παραπαιδεία (ιδιαίτερα μαθήματα). Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί φέτος το νέο σύστημα ούτε και η Τράπεζα θεμάτων για την Α΄ λυκείου».

Τι θα ισχύσει φέτος για τη Γ’ Λυκείου

Οι μαθητές που φοιτούν στη Γ΄ λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι:

1. Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει μια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]. Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ). Για παράδειγμα: Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8. Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20. ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

2.Δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι φέτος ένας υποψήφιος θα μπορεί να καταθέσει α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του (και όχι των βαθμών στις πανελλαδικές) και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

3.Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας για τα μαθήματα δεν θα αλλάξουν. Θα ισχύσει ότι ανακοινώθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

4. Σχετικά με το εάν τα τμήματα είναι ίδια σε αριθμό με πέρυσι, ακόμη δεν είναι γνωστό καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν εάν γίνει η αναδιάταξη στον χάρτη των ΑΕΙ, όπως προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας.

5.Οι μαθητές της Γ΄ λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι και για τη φοίτηση στα ΑΕΙ θα υπάρχει όριο. Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας .

Πώς θα λειτουργήσει ο γρίφος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής φέτος

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν καθώς το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση και πιθανόν να γίνουν κάποιες αλλαγές βελτιώσεις θα γίνουν τα εξής: Πριν από την έναρξη των πανελλαδικών τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τη βάση εισαγωγής για όλα τα τμήματά τους. Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή. Στη συνέχεια θα υπολογίζεται ο Μέσος Όρος των των 4 μαθημάτων, χωρίς και πάλι την εφαρμογή κανενός συντελεστή βαρύτητας. Αυτός ο Μέσος Όρος, που στο παράδειγμά μας θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, που μπορεί να επιλέξει κάθε τμήμα χωριστά. 

Ο συντελεστής αυτός πρέπει να κινείται σε ένα εύρος, που θα καθοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο. Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών του υποψηφίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή, και συγκρίνεται με την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος του Επιστημονικού Πεδίου, που έχει επιλέξει ο υποψήφιος. Δημιουργείται η λίστα με όλα τα τμήματα που η Ε.Β.Ε. τους είναι μικρότερη ή ίση με το μέσο όρο στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας. 
Αυτή η λίστα αποτελεί το σύνολο των σχολών τις οποίες έχει δικαίωμα να δηλώσει ο υποψήφιος. Τέλος υπολογίζονται τα μόρια του υποψηφίου, εφαρμόζοντας τους συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα κάθε πεδίου, όπως έχουν οριστεί φέτος.

πανεπιστήμιαυπουργείο Υγείαςπανελλήνιες εξετάσειςΑΕΙπανελλήνιες