Erasmus: H τεράστια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης για φοιτητές
Νικολίτσα ΤρίγκαΕίναι το μεγαλύτερο και το πλέον επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο στους νέους, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης και αποτελεί πραγματικό στόχο ζωής για εκατομμύρια νέους ανθρώπους καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν είναι τεράστια σε προσωπικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο και για αυτό όλοι συνιστούν στους νέους : Mην το χάσετε γιατί προσφέρει Συναρπαστικές Εμπειρίες. Αμέτρητες Ευκαιρίες. Επαγγελματικές Προοπτικές. Μεταπτυχιακές Σπουδές. Επαγγελματική Αποκατάσταση. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους πλέον Εrasmus+ το οποίο για το 2022, έχει αυξημένο προϋπολογισμό, που πανευρωπαϊκά αγγίζει τα 3.9 δισ. ευρώ!. Στόχος είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να πάρουν μέρος σε αυτό και να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους, καθώς δίνει έμφαση σε: Εκπαίδευση και κατάρτιση. Προσωπική και επαγγελματική καλλιέργεια. Φιλίες και αναμνήσεις.
Στον Οδηγό Erasmus+ 2022 περιλαμβάνονται: Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων. Οι προτεραιότητες του Προγράμματος. Οι δράσεις που υποστηρίζονται. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση για κάθε δράση.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή
Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών του Erasmus+ που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, καθώς και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες δράσεις και τις σχετικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμες στα έγγραφα που δημοσιεύονται στη διεύθυνση εδώ
Τι είναι το ERASMUS+
Το πρόγραμμα Erasmus είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987. Από το 2014 που ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα , πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας κτλ). Η δράση του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνδέεται άρρηκτα με το πρόγραμμα Erasmus και επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητάς του, το πρόγραμμα Erasmus έδωσε το όνομά του στο νέο πρόγραμμα Erasmus+.
Η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στο εξωτερικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετακινούμενοι είναι πολλά. Μέσω της κινητικότητας οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και προσόντα, τα οποία συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, να αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, να εξελιχθούν σε πολίτες της Ευρώπης, ενώ επιπλέον οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε επιχείρηση/οργανισμό του εξωτερικού. Το Erasmus+ συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.
Γιατί ονομάστηκε έτσι
Το Πρόγραμμα Erasmus ονομάστηκε προς τιμήν του Ολλανδού Erasmus Desiderius van Rotterdam (Ρότερνταμ 1466 – Ελβετία 1536), ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως φιλόλογος, θεολόγος και μεγάλος ανθρωπιστής. Το όνομα Έρασμος (Erasmus) είναι εξελληνισμένη μορφή του κανονικού του ονόματος (Desiderius). Σπούδασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία και ήταν άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορίνο, διατηρούσε προσωπικές επαφές με πολλούς λόγιους της εποχής του, ταξιδεύοντας συχνά. Το έργο του διαπνέεται από φιλειρηνισμό, ανθρώπινες αξίες, ενοποίηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν τυπικό εκπρόσωπο του ουμανιστικού πνεύματος.
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέρουν. Ότι η ανταλλαγή φοιτητών της ΕΕ τονώνει την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική κινητικότητα. Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται στο εξωτερικό κερδίζουν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες, αλλά και ενδυναμώνουν τις βασικές εγκάρσιες δεξιότητες τους που θεωρούνται πολύτιμες από τους εργοδότες. Μια μελέτη της Ε.Ε, για την ανταλλαγή φοιτητών αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή πείρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό και, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και έλαβε απαντήσεις από σχεδόν 80.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρήσεων.
«Τα ευρήματα της έρευνας για τον αντίκτυπο του Erasmus είναι εξαιρετικά σημαντικά, με δεδομένα τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν σπουδάσεις ή κάνεις κατάρτιση στο εξωτερικό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αυξήσεις τις επαγγελματικές σου προοπτικές.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κατά τη λήψη αποφάσεων πρόσληψης, το 92% των εργοδοτών αναζητούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ενισχύονται από το πρόγραμμα όπως ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, φιλομάθεια, επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών, και αποφασιστικότητα. Τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά τις περιόδους ανταλλαγής στο εξωτερικό απέδειξαν ότι οι φοιτητές Erasmus σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ακόμα και πριν από την ανταλλαγή τους· όταν επιστρέφουν, η διαφορά τους με τους άλλους φοιτητές όσον αφορά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυξάνεται κατά 42% κατά μέσο όρο.
Οι φοιτητές που επωφελούνται από τη χρηματοδότηση Erasmus μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι σε περισσότερους από έναν στους τρεις ασκούμενους Erasmus προτείνεται θέση στην επιχείρηση όπου πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση. Οι ασκούμενοι Erasmus έχουν επίσης περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα από εκείνους που μένουν στη χώρα τους: 1 στους 10 έχει ιδρύσει δική του εταιρεία και πάνω από 3 στους 4 σχεδιάζουν να το κάνουν ή μπορεί να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, μπορούν να αναμένουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη· σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών, στο προσωπικό που διαθέτει διεθνή πείρα ανατίθενται μεγαλύτερες επαγγελματικές ευθύνες.
Το πρόγραμμα Erasmus όχι μόνο βελτιώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας, αλλά και ανοίγει στους φοιτητές ευρύτερους ορίζοντες και τους παρέχει κοινωνικές διασυνδέσεις. Το 40% έχει αλλάξει χώρα διαμονής ή εργασίας τουλάχιστον μία φορά από την αποφοίτησή του, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που δεν ήταν κινητικοί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ενώ το 93% των φοιτητών με διεθνή πείρα μπορεί να φανταστεί να ζει στο εξωτερικό στο μέλλον, αυτό ισχύει μόνο για το 73% των ατόμων που παραμένουν στην ίδια χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων