Παιδεία | 16.02.2022 07:22

Πανεπιστήμια: Oι φοιτητές υποφέρουν από άγχος, αυπνίες, σεξουαλικά και οικογενειακά προβλήματα

Νικολίτσα Τρίγκα

Οι συνέπειες της πανδημίας και απανωτά lockdown αποτυπώνονται και στην καθημερινή ζωή των φοιτητών οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην ψυχική τους υγεία, όπως αποκαλύπτουν οι υπεύθυνοι των Κέντρων Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης των πανεπιστημίων καθώς και όλες οι τελευταίες μελέτης που έγιναν στον φοιτητικό πληθυσμό των ελληνικών ΑΕΙ.

Οι φοιτητές διακατέχονται από άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, πλήξη, μοναξιά, ευερεθιστότητα, αϋπνία  θυμό, σεξουαλικά και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονται στην παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας και τις συνεχείς απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί. Τα ευρήματα αυτά προβληματίζουν τους επιστήμονες οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη παρεμβάσεων και προληπτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας των φοιτητών των Πανεπιστημίων.

Μια από τις τελευταίες έρευνες η οποία έγινε από το  Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών σε φοιτητές διαφόρων Ελληνικών Πανεπιστημίων και σε δείγμα 1266 φοιτητών κατέδειξε όλα τα παραπάνω θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και συγκεκριμένα:

  • Το 30,8% των φοιτητών ανέφερε ότι τον περισσότερο χρόνο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον
  • Προβλήματα ύπνου. Σχετικά με την ικανοποίηση στον ύπνο το 10,8% δήλωσε πολύ απογοητευμένο, το 17,1% απογοητευμένο, το 35,2% δήλωσε πως δεν είναι ούτε ικανοποιημένο αλλά ούτε και απογοητευμένο. Το 28,2 δήλωσε ικανοποιημένο ενώ το 8,7, πολύ ικανοποιημένο.
  • Οσον αφορά στο σεξ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών, το 31, 3% δήλωσε πως είναι πολύ απογοητευμένο. Το 19,2% δήλωσε απογοητευμένο, το 19,9% δήλωσε πως δεν είναι ούτε ικανοποιημένο αλλά και ούτε και απογοητευμένο. Το 20,1% δήλωσε ικανοποιημένο και μόλις το 9,6% δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένο.
  • Αρνητικά συναισθήματα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών δήλωσε ότι έχει πολύ συχνά αρνητικά συναισθήματα. Πρόκειται για το 35,2% των φοιτητών. Μόνο το 3,4% ανέφερε ότι δεν έχει ποτέ αρνητικά συναισθήματα. Το 14,1% ανέφερε ότι έχει συχνά, το 24,3% ότι έχει αρκετά συχνά και το 22,9% ότι έχει πάντα.
  • Θυμός. Σε σχέση με την αίσθηση θυμού το 32,8 των φοιτητών δήλωσε ότι έχει «αρκετά» και το 18,6 δήλωσε πως έχει «υπερβολικά». «Καθόλου» δήλωσε μόλις το 9,6%. Το 18,2 δήλωσε «λίγο» και το 20,8 «μέτρια».

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από τους επιστήμονες του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναφέρουν ότι  διαχειρίζονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 15 περιστατικά που αφορούν σεξουαλικές ή λεκτικές κακοποιήσεις, άγχους, στρες, οικογενειακές ή προσωπικές δυσκολίες.

φοιτητέςειδήσεις τώραπανεπιστήμιαlockdownπανεπιστήμιο