Παιδεία | 11.02.2019 18:53

Το υπ. Παιδείας χρηματοδοτεί προγράμματα σπουδών σε πανεπιστήμια

Νικολίτσα Τρίγκα

Tη χρηματοδότηση των διετών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, ο γενικός γραμματέας κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε στις πρυτανικές Αρχές των ΑΕΙ ότι θα χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα και προέτρεψε όσα Ιδρύματα δεν έχουν ιδρύσει ακόμη Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να το πράξουν άμεσα, για να μπορέσει το υπουργείο να προϋπολογίσει το ποσό της χρηματοδότησης των διετών προγραμμάτων σε κάθε Ίδρυμα. Βούληση του υπουργείου είναι, τον Σεπτέμβριο του 2019 να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού διετών προγραμμάτων σπουδών στα Ιδρύματα, γεγονός το οποίο εδράζεται στο μεγάλο ενδιαφέρον των Ιδρυμάτων και την ωριμότητα πολλών προτάσεων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα διετή προγράμματα απευθύνονται για την ώρα αποκλειστικά στους αποφοίτους ΕΠΑΛ και η φοίτηση παρέχεται δωρεάν. Οι εκπαιδευόμενοι επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑ.Λ. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 960 ωρών, που μπορεί να πραγματοποιείται παράλληλα με τη φοίτηση, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου.

Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες, με ευθύνη του Α.Ε.Ι. στο οποίο φοιτούν, υπό την εποπτεία του Διευθυντή προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο οποίος παρακολουθεί την παρουσία και επίδοση του εκπαιδευομένου, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στην επιχείρηση για τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας και τηρεί ατομικό φάκελο πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου. Οι εκπαιδευόμενοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση από την υποχρέωση πρακτικής άσκησης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τα μαθήματα διεξάγονται σε χώρους του οικείου Α.Ε.Ι., καθώς και σε κτίρια σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απογευματινές μόνο ώρες, ή άλλα κτίρια, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και παραχωρούνται για τον σκοπό αυτόν στο οικείο Α.Ε.Ι.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πανεπιστήμιαπρογράμματα σπουδώνΕΠΑΛ