Παιδεία|12.02.2019 14:18

Δικαίωση για τις µητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Νικολίτσα Τρίγκα

Ενα δίκαιο αίτηµα που είχαν εδώ και χρόνια οι µητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, να λαµβάνουν δηλαδή και αυτές άδεια ανατροφής των παιδιών τους, ικανοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, µε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ετσι οι γυναίκες αναπληρώτριες θα λαµβάνουν άδεια µε αποδοχές, κάτι που δικαιούνται και οι συνάδελφοί τους που υπηρετούν σε µόνιµες θέσεις.

Η τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόµου του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών, µε τίτλο «Δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς υποψηφίων οδηγών», και προβλέπει: Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου µε αποδοχές, διάρκειας έως τριών µηνών και δεκαπέντε ηµερών, αποκλειστικά µετά τη λήξη της άδειας µητρότητας στις µητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, στα µέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και στα µέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Παράλληλα, επιδιώκεται η αναλογική εφαρµογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρο 53 του Ν. 3528/07) όσον αφορά τη δυνατότητα των αναπληρωτριών να επιλέγουν µεταξύ της άδειας ανατροφής τέκνου και του µειωµένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδοµάδα. 

Ο χρόνος λήψης της άδειας ανατροφής δεν µπορεί να µετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, ενώ η διάρκειά της δεν µπορεί να παραταθεί και λήγει, δε, σε κάθε περίπτωση µε τη λήξη της εργασιακής σχέσης της δικαιούχου εκπαιδευτικού.

Ανάδοχες και θετές

Δικαιούνται, οµοίως, τις προαναφερόµενες άδειες η ανάδοχη και θετή µητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή µέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 6 ετών, αµέσως µετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Το χρονικό διάστηµα της χορηγούµενης άδειας λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Η ρύθµιση αυτή είναι σύµφωνη µε τη συνταγµατική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, της µητρότητας και της παιδικής ηλικίας 

αναπληρωτές εκπαιδευτικοί