Παιδεία|25.02.2023 17:13

Γιατί τα «βάζουν» με την κυβέρνηση οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού - Καταγγέλλουν ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό και αδιαφορία

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη διαχρονική υποχρηματοδότηση της ναυτικής εκπαίδευσης και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και κυρίως όσον αφορά στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, υποδομών και παροχών στους σπουδαστές.

Σε μια χώρα, που στηρίζεται στη ναυτιλία η εκπαίδευση των νέων δεν έχει τη θέση, που της αξίζει ώστε οι υποψήφιοι να έχουν επιπλέον κίνητρα να φοιτήσουν στις ναυτικές σχολές. Όπως υπογραμμίζει και η ΠΕΜΕΝ «χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, χαμηλόμισθοι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι ωρομίσθιοι και ελάχιστοι ναυτοδιδάσκαλοι. Η σύνθεση μόνιμων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις ΑΕΝ είναι η εξής:

  • ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε σύνολο 30 εκπαιδευτικών, οι 7 είναι μόνιμοι.
  • ΑΕΝ ΧΙΟΥ σε σύνολο 24 εκπαιδευτικών, οι 4 είναι μόνιμοι.
  • ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ σε σύνολο 33 καθηγητών, οι 11 είναι μόνιμοι.

Επίσης η ΠΕΜΕΝ τονίζει ότι η κατάργηση της σίτισης στο σύνολο των ΑΕΝ από το 2017, ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος των 600 ευρώ το χρόνο με προϋποθέσεις και όχι για όλους τους σπουδαστές, έχουν να καταβληθούν πάνω από τρία εξάμηνα, γεγονός που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των Δ.Σ των σπουδαστικών συλλόγων. Η επιδοτούμενη σίτιση, επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ, έχει ως αποτέλεσμα την κακή διατροφή των σπουδαστών, ενώ οι οικογένειες τους επιφορτίζονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη. Επίσης: «Προβλήματα καταγράφονται στις υλικοτεχνικές (εργαστήρια, βιβλία) και κτιριακές υποδομές (αίθουσες). Η στέγαση παραμένει ανύπαρκτη για την ΑΕΝ Μακεδονίας, λόγω των ζημιών από τους σεισμούς του 2012, στην ΑΕΝ Χίου από το 2019 δύο όροφοι του Οίκου Ναύτη χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας, ενώ δεν παραχωρούνται καταλύματα για τις σπουδάστριες».

Η θέση του υπουργείου Ναυτιλίας

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις αναβάθμισης κτιρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και ψηφιοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης στις 11 Ακαδημίες και στα 5 Κέντρα Επιμόρφωσης. Επίσης ότι ήδη δημιουργήθηκε το Μητρώο Εκπαιδευτών Ναυτικής Εκπαίδευσης και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία προσλήψεων των καθηγητών, ώστε να μη δαπανάται χρόνος σε εσωστρεφείς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον υπουργό εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, δίδοντας κίνητρο στις εταιρείες να προσλάβουν δόκιμους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζονται έμπρακτα οι σπουδαστές των ΑΕΝ αφού αυξάνονται οι προσφερόμενες θέσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΝαυτιλίαςεκπαίδευσηΕμπορικό Ναυτικόναυτεργάτεςειδήσεις τώρα