Αίτημα πανεπιστημιακών: «Θέλουμε λιγότερους εισακτέους στα ΑΕΙ» - Κήρυξαν «Ημέρα Μνήμης» για τους νεκρούς φοιτητές των Τεμπών - Πότε θα είναι
Νικολίτσα ΤρίγκαΗ πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων στα πανεπιστήμια κάθε χρόνο θα είναι «Ημέρα Μνήμης» για τους φοιτητές και της φοιτήτριες που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη Σύνοδο των πρυτάνεων, που έγινε στην Κέρκυρα.
Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την βαθιά τους οδύνη για την αδόκητη απώλεια δεκάδων ζωών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και υπογράμμισαν ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει συγκλονισμένη και θρηνεί για τα παιδιά της που άφησαν κενές τις θέσεις τους στα αμφιθέατρα. Η Σύνοδος κρίνει απολύτως απαραίτητη και ζητεί τη διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και την απόδοση δικαιοσύνης ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Το τραγικό αυτό γεγονός θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια της ατομικής και συλλογικής ευθύνης στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία».
Ζητούν να εισάγονται λιγότεροι φοιτητές στα πανεπιστήμια
Κατά τη διάρκεια της 102ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία έγινε στην Κέρκυρα οι πρυτάνεις ανάμεσα σε πολλά ακόμη αιτήματα επανάφεραν και το ζήτημα της μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Όπως τόνισαν σε σχετική ανακοίνωσή τους μετά τη λήξη της Συνόδου ζητούν «τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα Ελληνικά Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τις εισηγήσεις που αυτά καταθέτουν βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων τους». Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πανεπιστήμια διεκδικούν τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού με την αιτιολογία -πάντα- ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών λόγω της έλλειψης υποδομών, κονδυλίων και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Όπως είναι γνωστό όμως τον τελικό αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ ορίζει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας και διαχρονικά διαμορφώνεται ανάλογα με την πολιτική της κάθε κυβέρνησης. Πάντα όμως το υπουργείο Παιδείας ορίζει περισσότερους εισακτέους από αυτούς που ζητούν τα ΑΕΙ. Στις δε προεκλογικές περιόδους οι θέσεις στα πανεπιστήμια έφταναν σε «δυσθεώρητα ύψη» για λόγους βέβαια ψηφοθηρικούς. Για παράδειγμα πριν από 40 χρόνια (1981 και πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ο αριθμός των εισακτέων ξεκίνησε από 25.000, και η τότε κυβέρνηση, τους έφτασε μέσα σε τρία χρόνια σε 52.000. Το 2010 έφτασαν στους 90.000. Στη συνέχεια μειώθηκαν λίγο και επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν κοντά στις 78.000 για να κατέβουν πέρυσι στους περίπου 68.000 (και το 2021 στους 60.000) . Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρήκε τη λύση για τη μείωση των εισακτέων μέσω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) η οποία λειτουργεί ως «κόφτης» εισαγωγής των νέων στα ΑΕΙ. Μάλιστα πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι «ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
*Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
*Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά