Παιδεία|13.09.2023 06:15

Κακοκαιρία Daniel: Πονοκέφαλος το άνοιγμα των σχολείων στη Θεσσαλία – Ώρα αποφάσεων, οι σκέψεις του υπουργείου Παιδείας

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για την κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς πολλά κτίρια είναι εντελώς κατεστραμμένα και θα περάσουν μήνες έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Τ

ο πρόβλημα είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για 1.036 σχολικές μονάδες και 88.000 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα 18 του μήνα δεν θα επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία, αλλά σε κάθε περίπτωση οι μαθητές πρέπει να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους και να φοιτήσουν σε σχολεία, που θα τους παρέχουν κάθε δυνατή ασφάλεια.

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί αρχικά ποια σχολεία θα μπορέσουν την ερχόμενη Δεύτερα να λειτουργήσουν. Οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τους δήμους έχουν κάνει μια πρώτη καταγραφή, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς ακόμη υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης από τα συνεργεία, που κάνουν τους ελέγχους. Συνεπώς σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν ορισμένα σχολεία. Για όσα η λειτουργία είναι αδύνατη θα εξετασθεί η περίπτωση να στεγαστούν προσωρινά σε οικίσκους (ή και σε κοντέινερ) ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συστέγασης κάποιων σχολικών μονάδων (ενδεχομένως και με διπλή βάρδια εφόσον κριθεί αναγκαίο).

Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «κάποια σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει παρέμβαση να χτιστούν οικίσκοι.Το πρόβλημα με τα κτίρια εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως για παράδειγμα στα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στον Παλαμά Καρδίτσας». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη που υπάρχει για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, ενώ υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει από τα πανεπιστήμια να δώσουν στα σχολεία της περιοχής τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστραφεί από τα νερά και τις λάσπες.  Πρόβλημα υπάρχει και με τα βιβλία τα οποία ήταν αποθηκευμένα και καταστράφηκαν και πρέπει να τυπωθούν άλλα. Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ανοίξει κανένα σχολείο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας εάν πρώτα δεν έχει ελεγχθεί έδωσε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μακρή. «Δεν πρόκειται να ανοίξει κανένα σχολείο οποιασδήποτε βαθμίδας αν δεν υπάρχει πλήρης ασφάλεια και υγειονομική των παιδιών μας» τόνισε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Νέα προθεσμία για την εγγραφή στα Πανεπιστήμια

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι λόγω της συνέχισης των έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών που πλήττουν τη χώρα μας, η εγγραφή των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παρατείνεται έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 24.00μμ. Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται  υποχρεωτικά ηλεκτρονικά,  μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2023. Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2023 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr .

Η παράταση που δίνεται αφορά τους:

  • Επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων
  • Επιτυχόντες της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις
  • Επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης
  • Αποφοίτους Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ, με διακρίσεις σε επιστημονικές Ολυμπιάδες (καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν εφαρμόζεται ηλεκτρονική εγγραφή, παρατείνεται η προθεσμία εγγραφής τους στις Γραμματείες των Ιδρυμάτων).

Εξετάζεται και η κατ΄εξαίρεση μετεγγραφή φοιτητών από τη Θεσσαλία

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές με μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλία να μπορέσουν να μετεγγραφούν, κατ’ εξαίρεση, για την φετινή χρονιά και καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφόμενων σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήδη υπάρχουν τέτοια αιτήματα στα οποία το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει ν΄ απαντήσει.  

υπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώραΘεσσαλίαμαθητέςκακοκαιρία DanielΚυριάκος Πιερρακάκηςσχολείακακοκαιρία