Παιδεία|10.09.2024 06:35

Άνοιγμα σχολείων: Στα θρανία 1.340.000 παιδιά - Το πρόγραμμα της 1ης μέρας και οι «καμπάνες» για μαθητές και γονείς

Νικολίτσα Τρίγκα

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπάει αύριο (11/9) το πρωί για περίπου 1.340.000 μαθητές. Το πρωί οι μαθητές και οι γονείς θα παρακολουθήσουν τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της χρονιάς και στη συνέχεια οι μαθητές θα πάρουν τα βιβλία τους, θα ενημερωθούν για το σχολικό πρόγραμμα και θα αποχωρήσουν.

Η φετινή χρονιά αν και έχει αρκετές αλλαγές όσον αφορά στους μαθητές και τη γενικότερη σχολική ζωή «αναστατώθηκε» πριν καν ξεκινήσει από τις ανακοινώσεις για την απαγόρευση των κινητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τις «ποινές» για τους μαθητές των Γυμνασίων και λυκείων, που δεν θα συμμορφωθούν και θα χρησιμοποιούν το κινητό και μπορεί να βρεθούν με αποβολές και απομάκρυνση από σχολείο τους.

Στην πραγματικότητα η απαγόρευση ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές αλλά τώρα θα συνοδεύεται και από τις τιμωρίες. Το υπουργείο Παιδείας ακόμη και πρωθυπουργός δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος καθώς κρίνουν ότι η χρήση του κινητού στο σχολείο αποσπά σε σημαντικό βαθμό την προσοχή των μαθητών από την διδασκαλία και το διάβασμα και γενικότερα διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. 

Το επόμενο διάστημα πάντως θα φανεί εάν οι μαθητές θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες κάτι που θα εξαρτηθεί και από τη στάση την οποία θα τηρήσουν οι γονείς. Όσο για τους γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος θα πληρώνουν για τα «σπασμένα» των παιδιών τους. Εάν δηλαδή οι μαθητές θα προκαλέσουν φθορές στο σχολείο τους (κυρίως κατά την περίοδο καταλήψεων) οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν και εφόσον δεν το κάνουν το ποσό θα μεταφερθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Οι αλλαγές για τη φετινή χρονιά

Ψηφιακό φροντιστήριο. Ειδικά για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» θα παρέχει ζωντανές, δωρεάν τηλεδιαλέξεις κατά τις απογευματινές ώρες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης «με τον τρόπο αυτό θέλουμε να πετύχουμε δύο στόχους: αφενός να ενδυναμώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία για όλους και αφετέρου να ενισχύσουμε τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών και των απομακρυσμένων περιοχών, παρέχοντάς τους εντελώς δωρεάν μια πρόσθετη υποστήριξη. Ήδη έχουμε μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του, καθώς στο digitalschool.gov.gr έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμες για όλους βιντεοσκοπημένες διαλέξεις από εκπαιδευτικούς στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Μέσα στη χρονιά θα προστίθεται διαρκώς νέο περιεχόμενο, που θα καλύπτει το σύνολο της ύλης από την Α’ Δημοτικού μέχρι και την Β’ Λυκείου.

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Οι μαθητές του Λυκείου θα έχουν φέτος δύο νέα εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού: πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο και μια δωρεάν διαδικτυακή συνεδρία με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε, με την κατάλληλη καθοδήγηση να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους προοπτικές. Επιπλέον, τα παιδιά που ζουν σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαύδος θα έχουν μόνιμα, με φυσική παρουσία τρεις εκπαιδευτικούς και ψηφιακό μάθημα σε απευθείας σύνδεση με την τάξη ενός από τα κοντινότερα σχολεία.

Πολλαπλό ψηφιακό βιβλίο

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας «έχει δρομολογηθεί μια σειρά από αλλαγές σε διδακτέα ύλη και τρόπο διδασκαλίας. Η κυριότερη τομή θα είναι η πρώτη επαφή των μαθητών με το πολλαπλό βιβλίο – αρχικά στην ψηφιακή του μορφή. Παράλληλα, από το δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς θα καθιερώσουμε στο μάθημα της Λογοτεχνίας τη διδασκαλία ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων, που θα αποτελέσει κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής μας για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Και, βέβαια, στην Πληροφορική θα δοθεί στους μαθητές ένα νέο, σύγχρονο ψηφιακό βιβλίο, που θα ανταποκρίνεται στα τρέχοντα τεχνολογικά δεδομένα».

Διαδραστικοί πίνακες

Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν εγκατασταθεί σε όλες οι σχολικές τάξεις από Ε΄ Δημοτικού και πάνω.

Σχολική βία

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχει δεχτεί εκατοντάδες αναφορές καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία της από την περυσινή σχολική χρονιά και θα συνεχίσει και φέτος. Στις σχολικές δραστηριότητες θα προστεθούν δράσεις  ενεργού πολίτη για τους μαθητές, προγράμματα επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς, που θα έρθουν να συμπληρώσουν το πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς εντός σχολικού περιβάλλοντος

Απουσίες

Επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Οι απουσίες καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) και αφού αθροιστούν κατά τετράμηνο και χαρακτηρισθούν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καταγράφονται συνολικά στα Ατομικά Δελτία των μαθητών/τριών, ώστε να γνωστοποιηθούν στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Επαρκής ή ανεπαρκής φοίτηση

Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής λαμβάνοντας υπόψη το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση εφόσον: 

1) το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις 40.
2) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις 114, από τις οποίες οι πάνω από τις 40 είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε λόγους υγείας.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται εφόσον: 

1) Σημειώθηκαν πάνω από 40 αδικαιολόγητες απουσίες ή πάνω από 114 εκ των οποίων οι 74 είναι δικαιολογημένες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή σε μαθήματα

Οι μαθητές κατόπιν προϋποθέσεων μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, μουσικής και θρησκευτικών. Οι μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται και από τον εκκλησιασμό και την προσευχή, εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες το έχουν δηλώσει στην αίτησή τους για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην περίπτωση του εκκλησιασμού και όσον αφορά τους/τις μαθητές/τριες που έχουν απαλλαγεί από αυτόν, ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει τον τρόπο απασχόλησης των μαθητών/τριών αυτών συντάσσoντας σχετική πράξη στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.

σχολείαδημοτικά σχολείαάνοιγμα σχολείωνειδήσεις τώρα