Παιδεία|17.09.2024 06:45

Ψηφιακό φροντιστήριο: Πώς θα λειτουργήσει για τους μαθητές της Γ΄λυκείου

Νικολίτσα Τρίγκα

Επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού φροντιστηρίου θα κάνει το υπουργείο Παιδείας -πιθανότητα με την παρουσία και του πρωθυπουργού -καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές (και κυρίως της Γ΄λυκείου) και θα λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα σωστής αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» είναι διαθέσιμο από το τέλος της περσινής χρονιάς, παρέχοντας στο https://streaming.digitalschool.gov.gr/  βιντεοσκοπημένες παραδόσεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Σταδιακά θα προστίθενται νέα μαθήματα, με στόχο όπως δηλώνει ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης «μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε καλύψει το σύνολο της ύλης σε όλα τα μαθήματα από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου. Συνολικά μιλάμε για 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας ειδικά, μάλιστα, για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αυτή την εβδομάδα  πρόκειται να ξεκινήσουν και οι ζωντανές απογευματινές παραδόσεις μέσω τηλεκπαίδευσης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μαθημάτων. Αναφερόμενος στο «Ψηφιακό Φροντιστήριο» ο υπουργός κ .Πιερρακάκης,  υποστήριξε ότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο χρήσιμο για κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή, που όμως θα παράγει προστιθέμενη αξία για εκείνους που χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξή μας.

Και αναφέρομαι τόσο στα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, όσο και σε εκείνα που κατοικούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Με το νέο αυτό εργαλείο, αφαιρούμε από τις οικογένειές τους ένα σημαντικό βάρος, παρέχοντάς τους ισότιμη πρόσβαση στην ενισχυτική διδασκαλία. 

Μαθητές Γ΄λυκειου  

Στην πλατφόρμα?digitalschool.gov.gr, οι περίπου 100.000 μαθητές της Γ΄ Λυκείου μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή και να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε ζωντανές παραδόσεις μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες. Στο Ψηφιακό Φροντιστήριο θα έχει δωρεάν πρόσβαση κάθε υποψήφιος για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθεί κατά τις απογευματινές ώρες, ζωντανά, παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.

Συνολικά, 98 εκπαιδευτικοί θα παρέχουν στους μαθητές εξατομικευμένη υποστήριξη κατά την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα Γενικά και στα Επαγγελματικά Λύκεια. Επίσης, η διδασκαλία θα αφορά και 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Οι μαθητές θα έχουν δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή.

Αντιδράσεις καθηγητών

Καταγγελία για καταστρατήγηση του πίνακα σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ψηφιακό φροντιστήριο κάνει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων. Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί υπάρχουν μαρτυρίες ότι δεν έγιναν συνεντεύξεις, ενώ παρότι είχαν κλείσει οι αιτήσεις, έγινε τροποποίηση της πρόσκλησης και ξαφνικά μοριοδοτήθηκε προϋπηρεσία και από φροντιστήρια. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν  ανάκληση της παράνομης απόφασης προσλήψεων αναπληρωτών στο ψηφιακό φροντιστήριο και έκδοση νέας πρόσκλησης.  

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων 

Τα κριτήρια πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ψηφιακό φροντιστήριο με βάση την πρόσκληση ήταν τα εξής: 

  1. Συνέντευξη (που ποτέ δεν έγινε, σύμφωνα με μαρτυρίες των προσληφθέντων!!). 
  2. Προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 ετών σε σχολείο (ΣΟΚ! Ενώ είχαν κλείσει οι αιτήσεις, έγινε τροποποίηση της πρόσκλησης και ξαφνικά μοριοδοτήθηκε προϋπηρεσία και από φροντιστήρια). 
  3. Προσωπικότητα (πώς αξιολογείται άραγε και ποιος είναι κατάλληλος να την κρίνει;). 

Για άλλη μια φορά καταλήγουν οι προσλήψεις σε φιάσκο. Ζητάμε άμεση αποκατάσταση της αδικίας, ανάκληση της παράνομης απόφασης προσλήψεων αναπληρωτών στο ψηφιακό φροντιστήριο και έκδοση νέας πρόσκλησης. Επιτέλους, ας σταματήσει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία στις προσλήψεις. 

μαθητέςυπουργείο Παιδείαςαναπληρωτές εκπαιδευτικοίφροντιστήριοσχολείοειδήσεις τώρα