Παιδεία | 26.08.2019 21:22

Πρωτοετείς φοιτητές - Οδηγός: Τα «κλειδιά» στην αίτηση μετεγγραφής

Νικολίτσα Τρίγκα

Στον αστερισμό των µετεγγραφών θα µπουν το επόµενο διάστηµα χιλιάδες νεοεισερχόµενοι στα ΑΕΙ φοιτητές, οι οποίοι θα θελήσουν να βρεθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ -την ερχόµενη εβδοµάδα- και την εγγραφή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήµια, θα ακολουθήσει ένας µαραθώνιος για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν τη µετεγγραφή τους σε ιδρύµατα τα οποία βρίσκονται πλησίον του τόπου κατοικίας τους.

Η τακτική που συνήθως ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά, οι νέοι φοιτητές εγγράφονται στα τµήµατα στα οποία εισήχθησαν. Στη συνέχεια, όσοι θεωρούν ότι δικαιούνται µετεγγραφή περιµένουν να ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας η ηµεροµηνία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται. Συνήθως η διαδικασία αυτή καθυστερεί και έως ότου βγουν τα αποτελέσµατα έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάµηνο φοίτησης. Η νοµοθεσία για τις µετεγγραφές έχει πολλές παραµέτρους και διαφέρει για τη γενική κατηγορία, για τους έχοντες αδέλφια τα οποία σπουδάζουν, καθώς και για τις µετεγγραφές που δίνονται κατ’ εξαίρεση και οι οποίες συνήθως εστιάζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά θέµατα, όπως υγείας κ.ά.

Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήµερα τους γενικούς κανόνες που ισχύουν αυτήν τη στιγµή προκειµένου να πάρει κάποιος µετεγγραφή

Η µοριοδότηση για τους φοιτητές που αιτούνται µετεγγραφή γίνεται µε εισοδηµατικά και οικογενειακά κριτήρια
 

Οι ημερομηνίες

Ο ι ηλεκτρονικές αιτήσεις µετεγγραφής υποβάλλονται σε ηµεροµηνίες που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, µέσω της ιστοσελίδας https://transfer.it.minedu. gov.gr, στην ειδική εφαρµογή µετεγγραφών – αυτό συνήθως γίνεται κάθε Σεπτέµβριο. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων. Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυµούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση µετεγγραφής µε µοριοδότηση. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν καταθέσουν οριστική αίτηση µετεγγραφής µε µία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση µε άλλη κατηγορία δικαιούχων. Επισηµαίνεται ότι ο αποκλεισµός υποβολής οριστικής αίτησης µε δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγµατοποιείται µόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης σε µία από τις κατηγορίες δικαιούχων. 

Προσωρινή αποθήκευση

Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυµεί να ερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται, τόσο µε την κατηγορία της µοριοδότησης όσο και µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών, µπορεί να το πράξει καταχωρίζοντας τις αιτήσεις του µε προσωρινή αποθήκευση. Οταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή µίας εκ των αιτήσεων, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα καµίας πρόσβασης στις υπόλοιπες προσωρινές αιτήσεις που έχει αποθηκεύσει µε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δικαιούχων. 

1. Μετεγγραφή με μοριοδότηση:

Οι φοιτητές πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι δυνατή η µετεγγραφή µεταξύ τµηµάτων ή σχολών που εδρεύουν στην ίδια πόλη ή στον ίδιο νοµό, εφόσον πρόκειται για τους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. ∆ικαίωµα µετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των µορίων, τα οποία συγκεντρώνουν από τα κάτωθι κριτήρια:

  • Το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου -εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδηµα- και το κατά κεφαλήν εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2018, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (µόρια 6).
  • Στη συνέχεια για εισόδηµα από 3.001 έως 6.000 ευρώ δίνονται 4 µόρια.
  • Για εισόδηµα από 6.001 έως 9.000 ευρώ δίνονται 3 µόρια.

Κατά κεφαλήν εισόδηµα µεγαλύτερο των 9.000 ευρώ δεν µοριοδοτείται. Για τα υπόλοιπα κριτήρια η µοριοδότηση έχει ως εξής:

  • 3 µόρια όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.
  • 2 µόρια όταν ο δικαιούχος είναι µέλος πολύτεκνης οικογένειας.
  • 1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι µέλος τρίτεκνης οικογένειας.
  • 1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα.
  • 1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι τέκνο άγαµης µητέρας.
  • 1 µόριο όταν ο  δικαιούχος µετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω.

2. Τι ισχύει για τα αδέρφια:

Αίτηση για µετεγγραφή µπορούν να υποβάλουν τα αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ που σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο µεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαµένουν µόνιµα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδηµα, και το αντίστοιχο εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το προηγούµενο φορολογικό έτος (2018), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 12.500 ευρώ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδηµα, λαµβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδηµα µεταξύ του ατοµικού εισοδήµατος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήµατος των γονέων του. ∆εν έχουν δικαίωµα µετεγγραφής µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών όσοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών ή έχουν διακόψει τη φοίτηση. 

3. Μετεγγραφή κατ' εξαίρεση

Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκµηριωµένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση µετεγγραφής, δύναται να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας ή αποστέλλονται ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή και απευθύνονται στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών. 

βάσεις πανεπιστήμιαΑΕΙµετεγγραφή φοιτητών