Οργή των φοιτητών για το δυστύχημα στα Τέμπη: H νέα γενιά δεν συγχωρεί - Το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ξεχειλίζει η οργή στην πανεπιστημιακή κοινότητα για το δυστύχημα στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο των φοιτητών και ετοιμάζεται για δυναμική κινητοποίηση αύριο Τετάρτη 8 του μήνα, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους.
Σε όλα τα πανεπιστήμια έχουν αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας, στήθηκαν αυτοσχέδια μνημεία με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους, λουλούδια και αναμμένα κεριά παντού.
Ιδιαίτερα στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο- το οποίο θρηνεί τους δώδεκα φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους και αγωνιά για τους 26 που τραυματίστηκαν- η ζωή μοιάζει να έχει σταματήσει. Παντού έχουν αναρτηθεί πανό, φωτογραφίες των φοιτητών, που χάθηκαν, μαύρες σημαίες, ενώ μέλη φοιτητικών συλλόγων κάλυψαν με μαύρο πανί το άγαλμα του Αριστοτέλη, που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκεί, εναπόθεσαν λευκά λουλούδια ενώ στον τοίχο έγραψαν «Οι ζωές μας μετράνε».
Ταυτόχρονα το ΑΠΘ αποφάσισε την ανέγερση ενός μνημείου σε κεντρικό σημείο στη μνήμη των φοιτητών και μιας καθηγήτριας, που χάθηκαν στα Τέμπη, ενώ την Κυριακή 12 Μαρτίου, στην Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου φοιτητές από δεκάδες σχολές πανεπιστημίων της Αθήνας έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος σε συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στα προπύλαια. «Βράζουμε από οργή για το πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια. Η αλήθεια που θάβουνε καθημερινά στα δελτία των ειδήσεων.
Το χρωστάμε στους νεκρούς συναδέλφους μας, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους. Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος.
Όλοι τους ήξεραν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους», αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουν ότι: Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για την θανατηφόρα κατάσταση στα τρένα, αλλά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία. Ούτε ατύχημα ήταν, ούτε «η κακιά στιγμή», ούτε «ανθρώπινο λάθος». Γι’ αυτό υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από «ανθρώπινα λάθη».
Αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία, γιατί “αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”. Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Όλες οι κυβερνήσεις, το κράτος, η εταιρία της Hellenic Train. Όλοι αυτοί που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως κόστος όταν γεμίζουν με εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή «εξοικονομούν» χρήματα από αναγκαία αγαθά (μεταφορές, υγεία, παιδεία) για να τα διαθέσουν ως επιδοτήσεις σε εταιρίες.
Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών
Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα «γίνουν η φωνή των νεκρών» για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και υπογραμμίζουν ότι: Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, οι καταλήψεις στις σχολές έχουν δείξει πως η νέα γενιά δεν συγχωρεί.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr