Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Κατά την ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τιμητική διάκριση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης, στην Κομοτηνή.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τιμητική διάκριση, δηλώνοντας «διά βίου σπουδαστής της Πολιτικής Επιστήμης και μέγας θαυμαστής αυτής και όσων την υπηρετούν». «Το 1985, σχεδόν 40 χρόνια πριν, έλαβα το πτυχίο μου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισα με σπουδές Δημόσιας Διοίκησης στο Κολέγιο της Ευρώπης και τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Μέσα από τα μαθήματα εμβληματικών καθηγητών –όπως του μεγάλου δασκάλου του ευρωπαϊκού δικαίου, Ευρυγένη– διαπίστωσα ότι δεν μου φτάνει μόνο να μάθω τους ισχύοντες κανόνες δικαίου ή τα υφιστάμενα επίπεδα διακυβέρνησης. Αυτό που με ενδιέφερε και συνεχίζει να με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να τα αξιολογώ», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό» ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται «στην αιχμή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών εξελίξεων».
«Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δίνει μια ακόμα πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη, αλλά και να λειτουργήσει ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της Θράκης», πρόσθεσε.
Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αχμέτ Ιλχάν, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Ευκαρπίδης, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των θρησκευτικών, στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόξενοι της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, ο υποπρόξενος της Γεωργίας, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΦΠΘ και φοιτητές.
«Στηρίζω την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»
Δήλωσε δε πως ό,τι έχει καταφέρει στη ζωή του το χρωστάει στο δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ταυτόχρονα με τη στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο τάχθηκε και υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το αγαπώ και το νοιάζομαι. Το θεωρώ τον πιο αποτελεσματικό ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. Φυσικά δεν ολιγωρώ μπρος στις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει. Τα πανεπιστήμιά μας αποκτούν περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερους πόρους, ώστε να κλείνουν τις εκκρεμότητες του χθες, αλλά και να αποκτούν όλα τα εφόδια για να είναι πιο ανταγωνιστικά μπροστά στις συνθήκες του αύριο», ανέφερε.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η στήριξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου δεν αποκλείει και τη συμφωνία με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση των δύο ως αμοιβαία αποκλειόμενων οδηγεί σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Στηρίζω την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, πρωτίστως επειδή είμαι φιλελεύθερος».
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι η ασπίδα της Ευρώπης»
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θράκη ως προς το μεταναστευτικό, λόγω των συνόρων με την Τουρκία, και την κλιματική κρίση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Σχετικά με το μεταναστευτικό τόνισε πως η Θράκη έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και παρατήρησε: «Οποτε επισκέπτομαι τα ακριτικά χωριά της Θράκης και συναντώ τους κατοίκους τους, αισθάνομαι πως γνωρίζω ήρωες, δεδομένων των αλλεπάλληλων μεταναστευτικών ρευμάτων που έχει δεχτεί η περιοχή τα περασμένα χρόνια –και ειδικά όταν αυτά λαμβάνουν τον χαρακτήρα υβριδικής απειλής, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, η ασπίδα της, όπως είχε πει χαρακτηριστικά και η πρόεδρος της Κομισιόν σε επίσκεψή της στον Εβρο. Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί παρά να είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση, ενεργοποιώντας τις ευθύνες όλων των κρατών-μελών. Η Θράκη έχει μία από τις πιο εμβληματικές χερσαίες επιχειρήσεις της FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην Ευρώπη».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr