Οι λόγοι που τα σκυλάκια τρώνε τα περιττώματα τους
Δρ. Νικολέτα ΣερέτηΑγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
θα μιλήσουμε σήμερα για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα κατοικίδια μας και αυτό είναι η κοπροφαγία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό και φυσικά είναι ένα φαινόμενο, πολύ δυσάρεστο. Δεν είναι λίγοι οι κατοικιδιογονείς που αποφεύγουν να το αναφέρουν και θεωρούν το θέμα, ταμπού. Είναι όμως ένα φαινόμενο, μία ενέργεια του κατοικίδιου μας, σοβαρή την οποία πρέπει να γνωρίσουμε και να μάθουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε.
Ας δούμε λοιπόν τους λόγους που οδηγούν το κατοικίδιο μας στο να τρώει τα περιττώματα του. Οι λόγοι μπορεί να είναι είτε παθολογικοί είτε συμπεριφορικοί – ψυχολογικοί. Στους παθολογικούς λόγους, το πάγκρεας παράγει ένζυμα τα οποία βοηθούν στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών των τροφών και στην πέψη. Αν η παραγωγή ενζύμων είναι ελλιπής, οι τροφές βγαίνουν άπεπτες με αποτέλεσμα για τα κατοικίδια να μυρίζουν ευχάριστα και να επιλέγουν να τα φάνε. Συνήθως αυτό συμβαίνει στα κουταβάκια αλλά μπορεί το ίδιο να παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερης ηλικίας κατοικίδια. Εμείς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο για να γίνουν εξετάσεις και να διαπιστωθεί το πρόβλημα υγείας που υπάρχει. Πέρα από την ελλιπή έκκριση ενζύμων και άλλες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο όπως, διαβήτης, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, εντερικά παράσιτα ( σκουλήκια ) κ.α.
Πέρα όμως από τους λόγους υγείας ας δούμε ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν το κατοικίδιο μας στο να τρώει τα περιττώματα του. Καθώς ,όπως είπαμε, σε μεγαλύτερο ποσοστό συμβαίνει στα κουταβάκια, εντάσσεται στα πλαίσια της εκπαίδευσης του. Αν εμείς το μαλώσουμε όταν θα έχει ένα ατύχημα στην τουαλέτα του, ενδέχεται να θεωρήσει ότι κάνει κάτι πολύ άσχημο. Έτσι θα επιλέξει να το κρύψει, να το εξαφανίσει, τρώει δηλαδή τα περιττώματα του για να μην τα βρούμε και το μαλώσουμε πάλι. Δυστυχώς του έχουμε δημιουργήσει τέτοιο άγχος που αντιδρά με αυτό τον τρόπο.
Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση του ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο της κοπροφαγίας; Αρχικά θα πρέπει να ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις μας. Με το να το μαλώνουμε ή να το τιμωρούμε οδηγούμαστε σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Είναι καλύτερα να απομακρύνουμε τα κόπρανα και να καθαρίσουμε την περιοχή χωρίς καμία άλλη αντίδραση από μέρους μας. Είναι σημαντικό επίσης να δίνουμε τα γεύματα του σε συγκεκριμένες ώρες κι έτσι θα γνωρίζουμε περίπου και την ώρα που θα κάνει την τουαλέτα του. Οπότε, σιγά- σιγά, θα λείψουν και τα «ατυχήματα» .
Γενικά πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην διατροφή του κατοικίδιου μας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες και ισορροπημένες σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην ανάπτυξη του. Πρέπει επίσης να είναι εύπεπτες και αν χρειάζεται, μοιρασμένες σε πολλά μικρά γεύματα.
Τέλος, εκείνο που είναι πολύ σημαντικό για τα κατοικίδια μας, είναι η παρουσία μας και η ενασχόληση μας μαζί τους. Όταν μένει πολλές ώρες μόνα τους, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή μας. Η κοπροφαγία είναι κι αυτή μέσα στις άσχημες αντιδράσεις τους. Γι αυτό, θα πρέπει να ασχολούμαστε μαζί τους όσες περισσότερες ώρες μπορούμε. Οι βόλτες, η άσκηση, τα παιχνίδια είναι αυτά που τους αποβάλουν κατ’ αρχήν, το άγχος. Εκτονώνονται και έτσι είναι χαρούμενα και υγιή. Αισθάνονται σημαντικά και απαραίτητα για την ζωή μας κι αυτό τα κάνει ευτυχισμένα!
- «Από τα πιο περίεργα δυστυχήματα»: Προβληματισμός και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στην Κορέα
- Σάλος με ναρκοπάρτι σε βίλα στα Καλύβια: Γνωστή DJ, συγγενής κορυφαίου αζέρου αξιωματούχου η διοργανώτρια
- Συγκλονιστική μαρτυρία από τη φωτιά σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα - «Φωνάζαμε βοήθεια καιγόμαστε»
- «Κλείδωσε» και για το 2025 ο «Τουρισμός για Όλους»: Οι δικαιούχοι - Ποιοι θα πάρουν επαυξημένη επιδότηση