Τι οδηγεί την Άγκυρα να αναζητά τρόπους για δημιουργία επεισοδίου στο Αιγαίο
Η Τουρκία επιδεικνύει υπεροπτική συμπεριφορά απέναντι στο ενεργειακό άξονα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο διπλωματικός τυχοδιωκτισμός που επιδεικνύει η Άγκυρα φαίνεται όλο το τελευταίο διάστημα με τις προσπάθειες που κάνει να δημιουργήσει κι εκείνη συμμαχίες στην Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Μπορεί να έχει πάρει διδάγματα από τις κινήσεις στις οποίες προχώρησαν η Ελλάδα και η Κύπρος, με την πρώτη να λαμβάνει το δαχτυλίδι του πυλώνα σταθερότητας ως μια «ήρεμη» δύναμη στην περιοχή και τη δεύτερη ως τον πρώτο ενεργειακό παράγοντα. Όμως, η ίδια η Τουρκία επιδεικνύει υπεροπτική συμπεριφορά απέναντι στο ενεργειακό άξονα.
Και ενώ ο κλοιός για εκείνη στενεύει ολοένα και περισσότερο, το μόνο που πράττει είναι να προσπαθεί να δείξει τη στρατιωτική ισχύ και το κάνει έως σήμερα «μόνο εκεί που την παίρνει» έλεγαν με νόημα ανώτατες πηγές.
Απέναντι στα τριμερή σχήματα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου- που τείνουν να μετατραπούν σε τετραμερή- η Τουρκία προσπαθεί με τον τρόπο να δημιουργήσει τον αντίποδα.
Οι συμμαχίες ή καλύτερα το σχήμα που προσπαθεί να χτίσει η γείτονα είναι με το Κατάρ- το οποίο άλλωστε την έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος οικονομικά- με την Τυνησία, το Πακιστάν και με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Εκτός των τεράστιων διαφορών σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο όμως έχει παρατηρηθεί και κάτι σημαντικό: ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως μια ισότιμη δύναμη απέναντι στις άλλες, αλλά ως ο ηγέτης της νέας αυτής προσπάθειας.
Κι εδώ φαίνεται η σαφής διαφορά ανάμεσα στα τριμερή σχήματα στα οποία μετέχει η Ελλάδα. Ακόμη και από το πανίσχυρο στην περιοχή Ισραήλ η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ένα μέλος αυτής της συμμαχίας και δεν υπάρχουν ανάμεσα στις δυνάμεις ηγέτες, αλλά κοινή δράση.
Αυτό άλλωστε έχει φανεί μέσα από ένα πλήθος ασκήσεων που έχουν λάβει χώρα εδώ και χρόνια, από τότε που επικυρώθηκαν οι συμφωνίες με τις οποίες δραστηριοποιήθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών.
Αντιθέτως η Άγκυρα μόνο σε μια άσκηση, στην οποία πήρε μέρος το Πακιστάν, την πήρε από το χέρι ως συμμαχική δύναμη και της έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα προκαλεί.
Και η απομόνωσή της από τις ισχυρές χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα μέρος της αιτίας του εκνευρισμού που επιδεικνύει και προσπαθεί να «ξεσπά» στο Αιγαίο.
Πάντως και λόγω των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή, αναμένεται πως θα προχωρήσει σ’ ένα ακόμη μπαράζ παραβατικών συμπεριφορών με σκοπό η Αθήνα να «σηκώσει» αυτό το γάντι.
Και όσο βλέπει ότι δεν της γίνεται το χατίρι και δεν υπάρχουν Ελληνικά λάθη, χάνει την υπομονή της ακόμη πιο εύκολα.
Ήδη οι προκλήσεις από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής δεν είναι λίγες στην περιοχή των Ιμίων. Άδραξε την ευκαιρία με την «μάχη της τσιπούρας». Ακόμη κι εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιο επεισόδιο ανάμεσα σε αλιείς και ακτοφυλακή να εξελιχθεί σε επίδειξη δυνάμεων στην περιοχή.
Το γεγονός επίσης ότι ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία δεν σταματά να πετά εντός Ελληνικού FIR, με τα μαχητικά της να μην φεύγουν αν πρώτα δεν υπάρξει σκληρή αερομαχία με τα Ελληνικά φτερά, φανερώνει την προαποφασισμένη πρόθεση της κλιμάκωσης.
Μπορεί για το Ελληνικό επιτελείο να μην είναι καν ερωτηματικό το πότε θα θελήσουν οι γείτονες να δημιουργήσουν ακόμη κι ‘ένα προβοκατόρικο επεισόδιο στο Αιγαίο και είναι ο λόγος για τον οποίο ανώτατοι λένε ότι έχουν γνώση οι φύλακες.
Πηγή: hellasjournal.com
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr