Μετόπη του Παρθενώνα έρχεται από το Λούβρο στην Αθήνα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ως αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση χαρακτηρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεταφορά, από το Μουσείο του Λούβρου στην Αθηνα, προκειμένου να εκτεθεί, μετόπης από τη νότια όψη του Παρθενώνα. .
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Προεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να διοργανωθεί, το 2021, έκθεση με έργα από το Λούβρο και από άλλα γαλλικά ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο αλλά και μία έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα στο Λούβρο.
Στην Αθήνα θα έρθει ένας λίθος από το νότιιο τμήμα του Παρθενώνα. Οι μετόπες είναι ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες επάνω στη ζωφόρο του ναού και μεταξύ των τριγλύφων της.
Η ζωφόρος, σύμφωνα με το Μουσείο της Ακρόπολης, αποτελείται από 115, συνολικά , λίθους, ενώ το συνολικό, περιμετρικά, μήκος της ανέρχεται στα 160 μέτρα. Ήταν συνολικά 92, διαμοιρασμένες σε 32 επί των πλαγίων όψεων (βόρεια, νότια) και 14 επί των κύριων όψεων (ανατολική, δυτική) του ναού.
Στον Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα όλες οι μετόπες των κύριων όψεων του ναού (κυρίως, αντίγραφα από τεχνητό λίθο), ενώ πολλές από τις μετόπες των πλαγίων όψεων έχουν χαθεί κατά την πολιορκία της Αθήνας από τους Ενετούς του Φραντσέσκο Μοροζίνι το 1687, ή εκτίθενται, πλέον, στο Μουσείο της Ακρόπολης (80 μέτρα) στο Βρετανικό Μουσείο (50 μ. ) και ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου.
Έχουν μέγεθος περίπου 1,375 x 1,30 μ. και είναι κατασκευασμένες από πεντελικό μάρμαρο. Ίχνη χρώματος δεν σώζονται, αλλά πιστεύεται ότι πιθανώς να ήταν ζωγραφισμένες. Κατά μια ερμηνεία το βάθος τους ήταν ζωγραφισμένο ερυθρό με κυανή την άνω ανάγλυφη ταινία. Από τις καλά διατηρημένες μετόπες της νότιας όψης φαίνεται πως υπάρχουν εκλεπτύνσεις από μορφή σε μορφή, γεγονός το οποίο οφείλεται στο πολυάριθμο επιτελείο τπου εργαστηρίου του Φειδία, γλύπτη των παραστάσεων των μετοπών - καθώς και των αγαλμάτων των αετωμάτων -το μνημείου.
Οι μετόπες της νότιας όψης του ναού, απ' όπου προέρχεται και ο λίθος που θα ταξιδέψει από το Παρίσι στην Αθήνα, είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες του νότιου τμήματος βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, μια άλλη στο Λούβρο και άλλες δεκαπέντε στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Αξίζει να σημειωθεί πως το Βρετανικό Μουσείο αρνείται κατηγορηματικά όχι μόνο να επιτρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά και να τα δανείσει με τη δικαιολογία ότι δανείζει τα εκθέματά του μόνο σε όσους αποδέχονται ότι τους ανήκουν και φυσικά η χώρα μας δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η μεταφορά του τμήματος της μετόπης του Παρθενώνα από τη Γαλλία στην Αθήνα, έστω και προσωρινά, έχει έναν ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr