Αθλητισμός | 15.04.2020 20:52

Δρ. Φάουτσι για την επόμενη μέρα στα σπορ: Παίκτες σε απομόνωση, κλειστά γήπεδα

Γιάννης Σκόκας

Η μάχη κατά του κορονοϊού συνεχίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη με αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο να περνά σε δεύτερη μοίρα. Οπως για παράδειγμα τα σπορ, που μπορεί να λείπουν στους fans του αθλητισμού, όμως επί του παρόντος δεν αποτελούν προτεραιότητα. Με δεδομένο πάντως ότι το λουκέτο στον αθλητισμό είναι μαζικό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου έναν μήνα αλλά και ότι η οικονομική ζημία στη βιομηχανία των σπορ είναι τεράστια, οι διεθνείς και οι εθνικές ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι κυβερνήσεις αναζητούν μέσω συνεργασίας και διαλόγου λύσεις για την επόμενη ημέρα και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν -εφόσον το επιτρέψει ο κορονοϊός- να επανεκκινήσουν όλα τα πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις. Κι η λύση έρχεται (ενδεχομένως) δια στόματος του κορυφαίου Αμερικανού επιστήμονα Αντονι Φάουτσι.

Το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα είχε τεθεί από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Super League για την επόμενη ημέρα στο πρωτάθλημα, έχει να κάνει με τον κίνδυνο που υπάρχει -αμέσως μετά το ξεκίνημα των αγωνιστικών υποχρεώσεων- να εμφανιστεί ένα κρούσμα κορονοϊού σε μια ομάδα. Αν για παράδειγμα αρχίσουν τα ελληνικά πλέι οφ περί τις αρχές Ιουνίου κι ένας ποδοσφαιριστής ή ένας προπονητής ή κάποιο μέλος ομάδας προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό, τι θα συμβεί με τη συνέχεια των αγώνων με δεδομένο ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο περί 14ημερης καραντίνας όχι μόνο του αθλητή αλλά και όσων έχουν έρθει σε επαφή μαζί του; Υπό αυτό το πρίσμα, κι απ' τη στιγμή που είναι βέβαιο πως ο κορονοϊός δεν θα έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας από τη ζωής μας σε δύο μήνες, γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα θα επαναρχίσουν οι αγώνες με την κλασική και συμβατική μορφή που είχαν μέχρι τώρα.

«Τεστ κάθε εβδομάδα»

Κι η άποψη που εξέφρασε ο δόκτωρ Αντονι Φάουτσι για την επόμενη μέρα στα σπορ, φαίνεται να δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούν να συνεχιστούν οι αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και για τους αθλητές αλλά και για τις διοργανώσεις προκειμένου να μην... κολλήσουν ξανά. «Υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό. Πρώτα απ' όλα κανείς (φίλαθλος) δεν μπαίνει στο γήπεδο και κατά δεύτερον, να κλείνονται οι παίκτες σε μεγάλα ξενοδοχεία και υπό καλή παρακολούθηση και να υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κολλούν ο ένας τον άλλον και ότι δεν θα κολλούν από την οικογένειά τους» δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας και σύμβουλος επί θεμάτων λοιμωδών νόσων και δημόσιας υγείας έξι προέδρων των ΗΠΑ.

Πρωταθλήματα σε μια πόλη

Πράγματι, η λύση που εξετάζεται σε πολλές λίγκες είναι η απομόνωση των παικτών σε ξενοδοχείο, ακόμη και σε μία πόλη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα! Για παράδειγμα, στο ΝΒΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παιχτεί το υπόλοιπο της σεζόν μόνο στο Λας Βέγκας και το MLB (μπέιζμπολ) μόνο στην Αριζόνα. Στην ίδια λογική κινείται και η UEFA για το υπό σχεδιασμό Final 8 του Champions League. Επίσης το σενάριο της απομόνωσης σε ξενοδοχείο έχει τεθεί στο τραπέζι και των ομάδων της Super League...

ΚορονοϊόςΆντονι Φάουτσιποδόσφαιρομπάσκετ