Αθλητισμός | 13.12.2018 21:01

Euroleague: Με... συνταγή Μπλατ ο Ολυμπιακός έριξε στο καναβάτσο την Εφές

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ο Ολυμπιακός πριν τον αγώνα με την Εφές στο ΣΕΦ βρισκόταν στριμωγμένος καθώς είχε ρεκόρ 6-5. Παρ όλα αυτά οι Ερυθρόλευκοι έστω και δύσκολα κατάφεραν να κερδίσουν το ροζ φύλλο αγώνα καθώς νίκησαν την τουρκική ομάδα με 88-81. Αυτό το αποτέλεσμα επέτρεψε στους Πειραιώτες να πλησιάσουν την Εφές σε απόσταση μιας νίκης και ουσιαστικά να ασχολούνται περισσότερο με την πρώτη τετράδα παρά με την είσοδο στην οκτάδα, χωρίς φυσικά να έχει κριθεί ή εξασφαλιστεί το παραμικρό από τόσο νωρίς.

Εκπληκτικός ήταν ο Αξελ Τουπάν και φάνηκε πόσο έλειπε στον τραυματισμό του, ασυναγώνιστος σε ένα ακόμα ματς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, μεγάλη προσφορά είχαν και ο Γιώργος Πρίντεζης (10π. και 11ρ.) και ο Κώστας Παπανικολάου ειδικά στην άμυνα. 

Ο Ντέιβιντ Μπλατ... καμάρωνε για την αντίδραση της ομάδας του όταν η Εφές έδειξε να ελέγχει το ματς. «Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, αλλά δεν σταματήσαμε σε κανένα σημείο να παλεύουμε και αυτό δείχνει την ποιότητα και την νοοτροπία νικητή της ομάδας. Βοήθησε αυτή, αλλά βοήθησε και η ξαφνική εμφάνιση των φιλάθλων του ποδοσφαίρου, έλειπαν σρτο πρώτο ημίχρονο ίσως με την βροχή και την κίνηση και όταν μπήκαν άλλαξε όλη η ατμόσφαιρα», είπε δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση.

Ο Αξελ Τουπάν έμεινε... ταπεινός παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση. «Αυτή είναι η δουλειά μου, να δίνω ενέργεια και επιθετικότητα στην ομάδα. Δεν είναι σωστό να μιλάμε ατομικά, όλη η ομάδα μαζί πετυχαίνει τους στόχους», είπε ο Γάλλος.

Ο διπρόσωπος Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου σκόρπισε ενθουσιασμό στο πρώτο δεκάλεπτο και προβληματισμό στο δεύτερο, κυρίως αμυντικά. Ενώ επιθετικά ήταν σταθερός και σκόραρε 25 και 23 πόντους, για το σύνολο των 48, πίσω από τους 12... εκτοξεύτηκε στους 34 και εκεί ήταν το ζήτημα. Το 25-12 του δεκαλέπτου, με την διαφορά μάλιστα να έχει φτάσει και στους 15 πόντους, 23-8 με το δίδυμο Μιλουτίνοφ - Πρίντεζη να κάνει ό,τι θέλει, μετατράπηκε σε 48-46 στο ημίχρονο με την Εφές εμφανώς να έχει επιβάλλει τον ρυθμό που ήθελε και να ελέγχει το ματς.

Το κακό συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο για τον Ολυμπιακό που βρέθηκε στο τέλος της πίσω με 65-68 και ο Μπλατ έκανε το κόλπο που άλλαξε το ματς. Ψήλωσε την πεντάδα παίζοντας ουσιαστικά με ένα γκαρντ, η άμυνα έγινε βραχνάς για την Εφές, ο Τουπάν έδινε το σύνθημα μπροστά και από το 66-73 στο 32', ήρθε το 83-79 στο 38' και ουσιαστικά όλα είχαν κριθεί. Ο Ολυμπιακός έκλεισε την τέταρτη περίοδο με παθητικό 13 πόντων και με καλή αρχή και καλύτερο φινάλε στο ματς, πήρε μια νίκη που τον εδραιώνει ψηλά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Ουίλιαμς - Γκος 5(1), Τουπάν 19(4), Σπανούλης 10(1), Τίμα, Μιλουτίνοφ 15, Στρέλνιεκς 10, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 9(2), Μάντζαρης, Μπόγρης, Λεντέι 10(2)

ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 20(2), Μπαλμπάι, Μότουμ 4, Μόερμαν 9(3), Τουντσέρ, Πλάις 4, Μίσιτς 24(4), Αντερσον 8(1), Ντάνστον 4, Σιμόν 8(1)

ΟλυμπιακόςEuroleagueΑναντολού Εφες