Αθλητισμός | 03.10.2020 01:03

Επική ανατροπή - πρόκριση της ΑΕΚ και απογείωση για τους ομίλους του Europa League

Γιάννης Σκόκας

H AEK έψαχνε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βόλφσμπουργκ αλλά πέτυχε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η Ενωση που βρέθηκε να χάνει 0-1 από μια γερμανική ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Bundesliga και την περασμένη σεζόν έφτασε μέχρι τους 16 του Europa League, έκανε την ολική ανατροπή και με έναν κεραυνό του Σιμόες και ένα... buzzer beater του Ανσαριφάρντ -η χρυσή αλλαγή του Καρέρα- στο 94', έκανε μια μεγάλη ανατροπή, πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη-πρόκριση και έκλεισε θέση για τους ομίλους του Europa League.

Η ΑΕΚ έκανε κατάθεση ψυχής στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και πανηγύρισε δίκαια μια πολύ μεγάλη πρόκριση. Ηταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη που έψαχνε για καιρό η Ενωση στα Κύπελλα Ευρώπης. Οι «κιτρινόμαυροι» θα μπουν το μεσημέρι της Παρασκευής (02/10, 14.00) στην κληρωτίδα στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας και θα μάθουν τους αντιπάλους τους.

Η Βόλφσμπουργκ προσπάθησε να αιφνιδιάσει την ΑΕΚ και απείλησε να σκοράρει με τον Οτάβιο, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Τσιντώτα στο 8'.

Η ΑΕΚ δεν επηρεάστηκε και σταδιακά άρχισε να φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα της, ενώ είχε ευκαιρία για να σκοράρει με τον Τσιγκρίνσκι με σουτ μέσα από την περιοχή στο 14'.

Ωστόσο, η πιο μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ η ΑΕΚ ήρθε αλλά χάθηκε στο 18'. Ο Κρίστιτσιτς κέρδισε το πέναλτι έπειτα από ανατροπή του Σλάγκερ αλλά ο Μάνταλος, ο οποίος ανέλαβε την εκτέλεση νικήθηκε από τον Πέρβαν, τον γκολκίπερ της Βόλφσμπουργκ, ο οποίος έπεσε στην αριστερή γωνία.

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως το ημίχρονο επρόκειτο να τελειώσει στο 0-0, κόντρα στη ροή του αγώνα, η Βόλφσμπουργκ άνοιξε το σκορ (0-1) σε μια φάση που δεν... μύριζε γκολ. Ο Μπρέκαλο μπήκε στη μεγάλη περιοχή, ύστερα από λάθος απομάκρυνση του Ινσούα, έστρωσε στον Μεχμέντι κι εκείνος με πλασέ (και παρεμβολή του Βασιλαντωνόπουλου) έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου η Ενωση έδειξε επηρεασμένη από το γκολ των Γερμανών που απείλησαν και με δεύτερο τέρμα όταν στο 60' έφτασε κοντά στο 0-2 με τον Μπρέκαλο.

Κι αφού η ΑΕΚ γλίτωσε το... νοκ άουτ, σηκώθηκε και έριξε στο καναβάτσο τη Βόλφσμπουργκ με έναν «κεραυνό» του εξαιρετικού Σιμόες στο 65'. Ο Πορτογάλος ισοφάρισε (1-1) με ένα καταπληκτικό γκολ αλλάζοντας την ιστορία του ματς.

Το θαύμα της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε στο 94', οπότε ο Ανσαριφάρντ, που είχε περάσει στο γήπεδο ως αλλαγή λίγα λεπτά πριν, κουβάλησε την μπάλα, έφτασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής της Βόλσφμπουργκ και με ένα συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και απογείωσε την Ενωση στους ομίλους του Europa.

ΑΕΚ (Καρέρα): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Ινσούα, Σιμόες, Κρίστισιτς, Σάκχοφ, Μάνταλος (62' Λιβάγια), Γκαρσία (81' Μαχαίρας), Ολιβέιρα (87' Ανσαριφάρντ).

Βόλφσμπουργκ (Γκλάσνερ): Πέρβαν, Ρουσιγιόν, Λακρουά, Γκιλαβογκί, Πάουλο Οτάβιο, Σλάγκερ (60' Γκέρχαρντ), Άρνολντ, Στέφεν, Μεχμέντι, Μπρέκαλο (79' Μπιάλεκ), Βέργκχορστ.

ΑΕΚΒόλφσμπουργκποδόσφαιροEuropa League