Αθλητισμός | 26.02.2021 14:38

Τζιαμπάολο Μοντάλι: Με Ελληνα στο τιμόνι η Ιντερ θα γράψει στιγμές δόξας

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο Τζιανπάολο Μοντάλι θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες στην Ιταλία. Ο μίστερ «πανταχού παρών» που ξεκίνησε από μέλος μουσικού συγκροτήματος, έκανε τεράστια καριέρα ως προπονητής βόλεϊ φτάνοντας την Εθνική Ιταλίας μέχρι τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας , δοξάστηκε ως μάνατζερ στο ποδόσφαιρο με τις συνεργασίες του σε Γιουβέντους και Ρόμα και τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του παγκοσμίου επαγγελματικού κυπέλλου γκολφ που θα γίνει στην Ιταλία το 2023. Με την ευκαιρία των εξελίξεων στην Ίντερ μιλάει για όλους και για όλα, για τον Έλληνα επιχειρηματία που ηγείται της πρότασης του 1 δις Ευρώ για εξαγορά της Ίντερ, για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα, για το λόγο που έκλαψε πριν δύο χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τον... Γιώργο Πατούλη.

«Θα ήμουν σίγουρη πως είναι Ελληνας»

«Εάν δεν τον γνώριζα από μικρό θα ήμουν σίγουρη πως είναι Έλληνας», είχε πει κάποτε για τον Τζιανπάολο Μοντάλι η σύζυγός του Φεντερίκα. Και πράγματι ο Μοντάλι έχει την ιταλική φινέτσα αλλά σε πολλά είναι... Ελληνάρας. Από μικρό παιδί άκουγε τα καλύτερα από τον μπαμπά του που ταξίδευε στον κάμπο της Θεσσαλίας. Ηταν έμπορος γεωργικών μηχανημάτων. Μιλούσε στον Τζιανπάολο για καλόκαρδους ανθρώπους που είχαν ανοικτά τα σπίτια τους και τις καρδιές τους αλλά και ένα «αγύριγο» εγωισμό. Το 1996 η μοίρα του τον έφερε στην Ελλάδα και στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού. Η έλευση του έγινε με εντολή του Σωκράτη Κόκκαλη και ήταν το γεγονός της χρονιάς.

Εφυγε σαν ήρωας

Αρχικά επικρίθηκε καθώς ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα από τον Άρη αλλά έφυγε ως ήρωας μετά το νταμπλ του 1998 και τους δύο τελικούς στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Το 2000 ανέλαβε για περίπου ένα χρόνο και την Εθνική ανδρών. Το 2004 ως προπονητής της Εθνικής Ιταλίας πάτησε το ΣΕΦ στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και εκεί πήρε την απόφαση να αφήσει το παγκόσμιο βόλεϊ και να περάσει στο μαγικό κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου απογειώνοντας τη δόξα του και τη φήμη του. Πέρασε από την Γιουβέντους και την Ρόμα ενώ υπήρξε σύμβουλος αρκετών προέδρων μεταξύ αυτών και του Μάσσιμο Μοράττι στην Ίντερ.

Από το μοναστήρι σε νησί

Η νέα πρόκληση είναι το παγκόσμιο κύπελλο γκολφ 2023 που για πρώτη φορά θα διοργανώσει η Ιταλία και που θεωρείται από τα κορυφαία και πιο δαπανηρά αθλητικά γεγονότα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το όνειρο του όμως είναι να κλείσει την καριέρα του με μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αν και το σπίτι του στο Τραβερσέτολο της Πάρμα είναι ένα μασαιωνικό μοναστήρι με ατελείωτες εκτάσεις για τα άλογα του και τα αμπέλια του, ο ίδιος έχει άλλα σχέδια: «Θέλω να τα αφήσω όλα και να αποσυρθώ σε ένα ελληνικό νησί. Κάποτε διαπραγματευόμουν να αγοράσω ένα μικρό νησάκι αλλά μας πρόλαβε η κρίση και σταμάτησαν οι συζητήσεις. Αυτό είναι το όνειρο μου. Να αποσυρθώ σε μία γωνιά της Ελλάδας».

«Απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης»

Με την ευκαιρία των διαπραγματεύσεων για την αγοροπωλησία της Ιντερ αναζητήσαμε τον Μοντάλι για να μας δώσει τα... φώτα του: «Γνωρίζω καλά την Ίντερ και έχω στενή φιλία με τον πρώην πρόεδρο Μάσσιμο Μοράττι από την περίοδο που συνεργαστήκαμε. Ο σύλλογος ανήκει στους Κινέζους οι οποίοι έχουν πρόθεση να πουλήσουν. Είναι μία κεντρική απόφαση αναδίπλωσης επενδύσεων της κινεζικής κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες που επενδύουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη».

«Με προβληματίζουν σε σχέση με την πανδημία»

Σχετικά με τους λόγους που θέλουν να αποσυρθούν οι κινέζοι είπε: «Δε μπορώ να το γνωρίζω και για να είμαι ειλικρινής με προβληματίζει όχι ως προς την Ίντερ αλλά ως προς την γνώση που έχουν οι Κινέζοι για τον covid-19. Μήπως δηλαδή γνωρίζουν κάτι για την πανδημία που δεν γνωρίζουμε εμείς σχετικά με το χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα».

Με τον υπογράφοντα και τη σύζυγο του Φεντερίκα το 2018 στη Βουλιαγμένη

«Τεράστιο μέγεθος η Ίντερ»

Επομένως οι κινέζοι «σκοτώνουν» εμπορικά την Ίντερ ή απλά πουλάνε στην τιμή που θέλουν; «Δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν την Ίντερ. Οχι, δεν θα «σκοτώσουν» την επένδυση τους αν και στον σύλλογο υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας που πιέζει τις καταστάσεις. Η Ίντερ είναι μεγάλο μέγεθος με τεράστια εμπορική αξία. Έχει περιουσιακά στοιχεία, έχει παίκτες επιπέδου και μετά από τη νίκη επί της Μίλαν στο ντέρμπι με 3-0 η αξία της απογειώθηκε και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει πως έχει διαχρονική αξία».

Δεν φτάνει το 1 δις Ευρώ αλλά πιέζονται...

Για την πρόταση εξαγοράς του 1 δις Ευρώ από βρετανικό fund με μπροστάρη έναν Έλληνα είπε: «Η πρόταση του αγγλικού fund δεν στάθηκε αρκετή για να πείσει τους Κινέζους. Λέγεται πως είναι κοντά στο 1 δισεκατομμύριο Ευρώ. Ίσως εάν επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση να υπάρξει συμφωνία. Οπως σας είπα οι Κινέζοι δεν θέλουν να ξεπουλήσουν την Ίντερ αλλά όλοι ξέρουν πως δεν έχουν και πολύ χρόνο στη διάθεση τους διότι έχουν να πληρώσουν μεγάλες υποχρεώσεις και υψηλά συμβόλαια».

Ζήτησαν δάνεια για να πληρώσουν...

Οπως λέει ο Μοντάλι η διοίκηση της Ίντερ ζήτησε δάνειο για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες; «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Ψάχνουν να βρουν δάνεια για να κάνουν πληρωμές σε αθλητές και όχι μόνο. Αυτό το πρόβλημα θα γιγαντωθεί τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν υπάρξει συμφωνία».

Με Έλληνα στο τιμόνι η Ίντερ θα γράψει στιγμές δόξας...

Ο Μοντάλι παρότι δεν γνωρίζει τον Έλληνα επιχειρηματία που ηγείται του αγγλικού fund έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων: «Οχι, δεν γνωρίζω ούτε την αγγλική εταιρεία, ούτε τον Έλληνα. Μαθαίνω όμως πως πρόκειται για πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία και στην Ιταλία τον βλέπουν πολύ θετικά. Από την εμπειρία μου με τους Έλληνες και την παραμονή μου στην Ελλάδα έχω καταλήξει πως οι Έλληνες είναι πολύ ικανοί, πολύ εγωιστές και ταυτίζουν τη δουλειά τους με την επαγγελματική τους δόξα και αυτό σημαίνει πως σπάνια αποτυγχάνουν. Υπό αυτή την έννοια είμαι σίγουρος πως με έναν Έλληνα στο τιμόνι η Ίντερ μπορεί να γράψει στιγμές δόξας. Ακούγεται πως υπάρχει και ένα δεύτερο fund που συζητάει για να καλύψει τη διαφορά που υπάρχει».

Ο κάμπος της Λάρισας και η τρέλα με την Ελλάδα

Είσαι «τρελός» με την Ελλάδα και κανείς δεν έχει ξεχάσει πως στάθηκες στο πλευρό της Αθήνας στην κόντρα της με τη Ρώμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «Ναι ήταν το 1997 όταν στην τελική ψηφοφορία της ΔΟΕ πήρα το μέρος της Αθήνας. Πολλοί εδώ στην Ιταλία με είχαν επικρίνει. Δεν τολμούσε κανείς να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ιδανικά θα έπρεπε να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα. Ο μπαμπάς μου επιχειρούσε στον κάμπο της Λάρισας φέρνοντας κάποτε γεωργικά μηχανήματα. Εγώ ήρθα στον Ολυμπιακό το 1996 και έζησα μοναδικές στιγμές. Εχω διαβάσει πολλά, ξέρω πολλά για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και πρέπει να τρέφουν όλοι μεγάλο σεβασμό για αυτή τη χώρα. Ακόμα και τον γιο μου ζήτησα από την Φεντερίκα να τον βαφτίσουμε με όνομα Αλέξανδρος».

«Μου λείπει ένα πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο»

Οπως είπε ο Μοντάλι πριν αποσυρθεί θα ήθελε να πάρει ένα πρωτάθλημα με κάποιο μεγάλο κλαμπ ποδοσφαίρου: «Στην καριέρα μου στο βόλεϊ τα κέρδισα όλα, πρωταθλήματα, κύπελλα, σούπερ καπ, παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Στο ποδόσφαιρο τόσο στη Γιουβέντους όσο στην Ρομα ήρθα δεύτερος όποτε μου λείπει η πρώτη θέση. Θα ήθελα να έχω συνεργασία με μία ομάδα που να έχει μεγάλες φιλοδοξίες στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με την εμπειρία που διαθέτω και τις γνωριμίες που έχει θα ήμουν έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση».

«Θα ερχόμουν στην Ελλάδα»

Για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με ελληνικό σύλλογο είπε: «Εάν έχει υψηλές φιλοδοξίες γιατί όχι; Δε με ενδιαφέρει όμως να κάνω συνεργασία ενός έτους αλλά με πολυετές πλάνο και συγκεκριμένους στόχους. Στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ αλλά δεν προχώρησαν, δεν υπήρχε κάτι γραπτό». Τον Αύγουστο του 2010 τιμήθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Θα σκοράρει και θα περάσει ο Ολυμπιακός»

Οσο για την εφετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού είπε: «Ο Ολυμπιακός τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καθιερωθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλος σύλλογος και δεν παίζει μόνο για τη συμμετοχή αλλά για τη νίκη. Θα περάσει την Αϊντχόβεν και είμαι σίγουρος πως θα σκοράρει και εκτός έδρας». (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν από τον επαναληπτικό αγώνα).

«Έκλαψα από συγκίνηση στη Βουλιαγμένη»

Οπως είπε ο Μοντάλι από τις πιο όμορφες στιγμές του στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2018 όταν κατά την διάρκεια διακοπών του στα ελληνικά νησιά οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού που το 1998 κατέκτησαν το πρωτάθλημα αλλά και διεθνείς της Εθνικής ανδρών του έκαναν έκπληξη σε επώνυμο καφέ μπαρ της Βουλιαγμένης: «Ημασταν διακοπές στα ελληνικά νησιά και ο κουμπάρος μου Στέφανος Μπαλαφούτης μου είπε πως έχει κανονίσει να φάμε σε ένα ωραίο μέρος στη Βουλιαγμένης. Εκεί μου έκαναν έκπληξη οι αθλητές που είχα πριν 20 χρόνια. Εκλαψα από συγκίνηση. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα.

Είκοσι χρόνια μετά με τους Έλληνες αθλητές που έγραψε ιστορία

Καλός μου φίλος ο Πατούλης και ο Ωρωπός

Ο Μοντάλι είχε προκαλέσει αίσθηση με τη συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Από τα αγαπημένα του μέρη στην Αττική ο Ωρωπός γιατί συνδυάζει την ησυχία με το καλό ψάρι και την πρόσβαση στην Εύβοια. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κουμπάρο του Στέφανο Μπαλφούτη, τον Στιβ Αλεξίου και για τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη: «Εχουμε στενή φιλία με τον Γιώργο Πατούλη. Μαζί με τον Κοστακούρτα μας είχε προσκαλέσει για να μας τιμήσει στο Δήμο Αμαρουσίου. Μας ξενάγησε στο μουσείο της Ακρόπολης που τότε μόλις είχε ανοίξει. Από τότε διατηρούμε στενή φιλία και με την πρώτη ευκαιρία θα τον συναντήσω. Τον εκτίμησα πολύ. Είναι μία πολύ δυνατή προσωπικότητα ο Πατούλης, ένας καλός φίλος και ένας επιτυχημένος πολιτικός. Τον είδα και στην τηλεόραση με την πρόσφατη κακοκαιρία που είχατε και τα χιόνια. Ελπίζω να τον συναντήσω και πάλι σύντομα στην Αθήνα».

Ο Γιώργος Πατούλης με τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα (αριστερά), τον Τζιαμπάολο Μοντάλι (δεξιά) και τον Στέφανο Μπαλαφούτη

ΙντερΓιώργος ΠατούληςΣωκράτης Κόκκαλης