Αντώνης Συκάρης: Νέα αποστολή στα Ιμαλάια, εκεί όπου 1 στους 3 πεθαίνει
Κώστας ΑσημακόπουλοςΈνα μήνα μετά την επιστροφή του από το Πακιστάν και την πιο επικίνδυνη αποστολή στην καριέρα του ο Αντώνης Συκάρης ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να πατήσει την κορυφή Κ2 που θεωρείται η πιο δύσκολη του πλανήτη αλλά και τον θάνατο συντρόφων του αποφάσισε να κάνει προσπάθεια να πατήσει με τη γαλανόλευκη την κορυφή Αναπούρνα των 8.091 μέτρων. Θεωρείται η δεύτερη πιο δύσκολη κορυφή της Γης και ονομάζεται κορυφή των χιονοστιβάδων, καθώς λόγω της μεγάλης κλίσης του βουνού το πολύ χιόνι καταρρέει μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Αυτός είναι και ο λόγος που συντόμευσε τον χρόνο της επιστροφής του στο βουνό.
«Γι' αυτό το αποφάσισα...»
«Η κορυφή Αναπούρνα ήταν στο καλεντάρι μου το 2020 αλλά αναβλήθηκε η αποστολή λόγω της πανδημίας. Αποφάσισα να επιχειρήσω όσο το δυνατόν νωρίτερα που οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και όχι μετά τον Απρίλιο που σημειώνονται συνέχεια χιονοστιβάδες», είπε στο ethnos.gr ο Αντώνης Συκάρης. Θα αναχωρήσει στις 15 Μαρτίου από την Αθήνα για το Κατμαντού του Νεπάλ όπου για 10 ημέρες θα μείνει σε καραντίνα και γύρω στις 25 Μαρτίου θα ξεκινήσει την προσπάθεια μαζί με ομάδα 10 κορυφαίων ορειβατών από όλο τον πλανήτη.
Ακόμα κάνει θεραπεία από τα κρυοπαγήματα
Ο Αντώνης Συκάρης εδώ και ένα μήνα ακολουθεί ειδική θεραπεία για τα πόδια του που έπαθαν κρυοπαγήματα στην προσπάθεια να ανέβει στο Κ2. «Είμαι έτοιμος κατά 85%. Τις επόμενες ημέρες μέχρι να ανέβω ελπίζω πως θα είμαι 100% έτοιμος. Πρέπει να φύγω νωρίτερα επειδή υπάρχει και η καραντίνα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πλάνο του θέλει να πατήσει στην υψηλότερη κορυφή του (Anapurna I) από τη βορεινή ορθοπλαγιά μεσω της Dutch route και να πλησιάσει λίγο πιο κοντά στην ολοκλήρωση του λεγόμενου Grand Slam, δηλαδή στην ανάβαση και των 14 ανεξάρτητων κορυφών άνω των 8.000 μ.
«Το πιο φονικό βουνό»
«Το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου», «το πιο φονικό βουνό» και «το βουνό των χιονοστιβάδων» είναι εκφράσεις που συνοδεύουν τη φήμη του συγκεκριμένου βουνού και όχι άδικα: Τα τελευταία 70 χρόνια μόνο 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του ενώ 72 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Μαθηματικά μιλώντας, 1 στους 3 ορειβάτες δεν επιστρέφει ποτέ.
Η κορυφή Anapurna I είναι η 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Μετά τα 6.000 μ. το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο βουνό.
Πρώτη φορά πατήθηκε το 1950
Ο ορεινός όγκος του Αναπούρνα έχει μήκος 55 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7.000 μ., 16 άνω των 6.000 μ. και μία κορυφή άνω των 8.000 μ., την Anapurna I που στέκει αφιλόξενη στα 8.091 μ. Πρόκειται για την πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που πατήθηκε από τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα το 1950, από τους Γάλλους Maurice Herzog και Louis Lachenal. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα το επίτευγμά τους θα επισκιαζόταν από την πρώτη επίσημη ανάβαση των Tenzing Norgay και Edmund Hillary στο Everest.
Στόχος οι 14 κορυφές
Ο Αντώνης Συκάρης, μετρώντας ήδη 31 χρόνια ορειβατικής πορείας, έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 61 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για το μοναδικό Έλληνα, που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ., ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις.
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις