Αθλητισμός | 08.04.2021 19:20

Ερχεται επανάσταση στο ποδόσφαιρο! Ετοιμάζεται το αυτοματοποιημένο οφσάιντ!

Newsroom

Πόσες και πόσες φορές στην εποχή του VAR δεν έχετε πανηγυρίσει έντονα ένα γκολ και λίγο αργότερα παίρνετε την... κρυάδα από την ακύρωση του γκολ, αφού προηγουμένως έχουν μεσολαβήσει 2-3 λεπτά μέχρι να αποφανθεί ο VAR αν υπάρχει οφσάιντ. Επί της ουσίας, ένα παιχνίδι σταματάει τουλάχιστον για ένα λεπτό, παγώνει ο ρυθμός και ξενερώνει ο κόσμος μέχρι να διαπιστώσουμε αν το γκολ μετράει ή όχι. Φαίνεται όμως ότι πλησιάζει η εποχή που το οφσάιντ θα καθορίζεται (όπως συμβαίνει και με την τεχνολογία γραμμής) σε 1-2 δευτερόλεπτα μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που έρχεται να αλλάξει προς το καλύτερο τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργήσει το VAR.

Την αποκάλυψη έκανε ο άλλοτε προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είπε: «Νομίζω ότι το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο για το 2022». Ο Αλσατός προπονητής και διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA, πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα "The Times": «Καταβάλλω πολλές προσπάθειες για να συμβεί αυτό, κάτι που σημαίνει ότι το σήμα θα αποστέλλεται αμέσως στον διαιτητή. Σήμερα, κατά μέσο όρο, πρέπει να περιμένουμε περίπου 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Και θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται με καθυστέρηση για οριακές καταστάσεις».

Διαβάστε επίσης: Ο Μπαπέ άλωσε και το Μόναχο - Πρόβαδισμα για Τσέλσι

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το σχέδιο για την εφαρμογή του αυτοματοποιημένου οφσάιντ, η τεχνολογία θα διαδραματίζει πλέον ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη διάρκεια των αγώνων αλλά κυρίως θα βάλει φρένο στις διαμαρτυρίες την ώρα του αγώνα καθώς θα έρχεται αυτοματοποιημένο από έναν κεντρικό υπολογιστή και δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης καθώς ουσιαστικά δεν θα μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Βενγκέρ είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία στο Μουντιάλ 2022.

γραμμή οφσάιντΑρσέν ΒενγκέρVARποδόσφαιρο