Αθλητισμός|22.08.2021 16:35

Τέρι ΜακΝτέρμοτ: Κι άλλος θρύλος του ποδοσφαίρου διαγνώσθηκε με άνοια

Newsroom

Ακόμη ένας θρύλος του ποδοσφαίρου διαγνώσθηκε με άνοια. Μετά τον Ντένις Λο κι ο Τέρι ΜακΝτερμότ, ένας από τους μεγαλύτερους μέσους της Λίβερπουλ, ανακοίνωσε με μήνυμά του στο σάιτ των Ρεντς ότι πάσχει από την ασθένεια που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές.

Ο ΜακΝτερμότ βοήθησε την ομάδα του  Μερσεϊσάιντ για να κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο UEFA και δύο League Cup από το 1974-1982. Ανακηρύχθηκε επίσης παίκτης της χρονιάς από την ένωση επαγγελματιών παικτών (PFA) το 1980. Ο 69χρονος ΜακΝτέρμοτ, ο οποίος αγωνίστηκε 25 φορές και με την Εθνική Αγγλίας, δήλωσε στην ιστοσελίδα του συλλόγου, ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο της άνοιας μετά από νοσοκομειακές εξετάσεις.

«Πρέπει να το συνεχίσω και θα το κάνω», ανέφερε ο Μακ Ντέρμοτ. «Είναι ο τρόπος που μεγάλωσα. Τίποτα δεν μου ήρθε εύκολα. Δεν φοβάμαι να το διαχειριστώ και επίσης, όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί πρώην παίκτες σε χειρότερη κατάσταση από εμένα. Το να τη νικήσεις είναι μία δεύτερη μάχη. Το χειρότερο ήταν ότι, μέχρι να διαγνωστεί η κατάσταση, δεν ξέρεις τι συμβαίνει. Ο αριθμός των πρώην παικτών που διαγιγνώσκονται με άνοια ή Αλτσχάιμερ είναι τρομακτικός».

T

Η ανακοίνωση του ΜακΝτερμότ έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ντένις Λο, που επίσης αποκάλυψε πως έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και άνοια. Πριν από τον Λο, ο πρώην συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αγγλίας, Μπόμπι Τσάρλτον, διαγνώστηκε με άνοια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με άνοια από το 2008, ενώ είχε προηγηθεί ο θάνατος του Νόμπι Στάιλς τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεονός ότι έξι ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι, πρωταθλήτριας του 1960, έχουν πεθάνει ταλαιπωρημένοι από άνοια.

«Ο κίνδυνος για τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι πενταπλάσιος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιος για τη νόσο του κινητικού νευρώνα και διπλάσιος για Πάρκινσον», δήλωσε στο BBC ο νευρολόγος Γουίλι Στιούαρτ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και τη Hampden Sports Clinic, σε έρευνα σχετικά με το πώς οι κεφαλιές συνδέονται με βλάβες του εγκεφάλου. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν τους θανάτους 7.676 πρώην ποδοσφαιριστών με εκείνους 23.000 ανθρώπων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανδρών που έπαιξαν επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη Σκωτία από το 1900 έως το 1976.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

άνοιαΤέρι ΜακΝτέρμοτPremier LeagueΑλτσχάιμερποδόσφαιρο