Αθλητισμός | 13.11.2021 11:47

Έρχεται σχίσμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Στα άκρα η κόντρα FIFA - UEFA για το Μουντιάλ

Newsroom

Το μέλλον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κρίνεται στις 20 Δεκεμβρίου. Θεωρείται ημερομηνία ορόσημο καθώς τότε θα τεθεί προς ψήφιση και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την τέλεση Μουντιάλ ανά δύο χρόνια ή ανά τέσσερα, όπως ισχύει από το 1930, οπότε διεξήχθη για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη.

Η FIFA υπό τον πανίσχυρο Τζιάνι Ινφαντίνο, έπειτα από τη σχετική πρόταση του άλλοτε κόουτς της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, έρχεται να ταράξει τα νερά στο ποδόσφαιρο. Η πρόταση για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια είναι επαναστατική καθώς αλλάζει μια απ' τις θεμελιώδεις παραδόσεις που ισχύουν στο παιχνίδι. Από καταβολής ποδοσφαίρου το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται ανά τετραετία γεγονός που το τοποθετεί στην κορωνίδα του αθλητισμού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο πλαίσιο της ολικής αλλαγής που επιχειρεί η FIFA, που βεβαίως έχει ως απώτερο σκοπό τα οικονομικά οφέλη της και όχι τόσο την βελτίωση και την πρόοδο του αθλήματος, φέρνει προς ψήφιση τη διεξαγωγή Μουντιάλ ανά διετία. Παράλληλα όμως φέρνει πιο κοντά και το σχίσμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στην πρόταση της FIFA αντιτίθεται σθεναρά κυρίως η Ευρώπη αλλά και η Νότια Αμερική, που έχουν στις τάξεις τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τι ενδιαφέρον άλλωστε θα έχει ένα Μουντιάλ χωρίς Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Βραζιλία και Αργεντινή;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Cofidencial το σχίσμα μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Και τούτο διότι η UEFA και ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν παρουσιάζεται αποφασισμένη για να αποχωρήσει από τη FIFA εφόσον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικυρώσει τα «θέλω» της Διεθνούς Ομοσπονδίας για διετία. Το ίδιο ρεπορτάζ άλλωστε αναφέρει πως οι εκτιμήσεις για την ψηφοφορία δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ της πρότασης της FIFA καθώς φέρεται να έχει με το μέρος της 166 από τις 211 διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Ήδη πάντως η Premier League αλλά και οι σκανδιναβικές ομοσπονδίες έχουν δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στο σχέδιο της FIFA.

«Αν η πλειοψηφία της FIFA αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση για διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, οι σκανδιναβικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερες ενέργειες και σενάρια που είναι πιο κοντά στις βασικές μας αξίες από ό,τι αντιπροσωπεύει η τρέχουσα πρόταση της FIFA» ανέφερε η κοινή δήλωση της Δανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας και των Νησιών Φαρόε.

Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα αν περάσει η διετία; Θα αποχωρήσει η UEFA, το καλεντάρι της οποίας αποδυναμώνεται καθώς το Euro που γίνεται στο ενδιάμεσο απ' τα Μουντιάλ, θα συμπίπτει πλέον με το Παγκόσμιο Κύπελλο; Κι αν αποχωρήσει η UEFA, η ισχυρότερη ομοσπονδία με τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά brand στον πλανήτη, πώς θα αντιδράσει η FIFA;

Αλεξάντερ ΤσέφερινUEFAFIFAΤζιάνι ΙνφαντίνοΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλο