Αθλητισμός|04.02.2019 10:40

Ο εµφύλιος του ελληνικού ράγκµπι

Κώστας Ασημακόπουλος

Κορυφαία δίκτυα όπως το Al Jazeera και το BBC προβάλλουν το «ελληνικό παράδοξο», όπου υπάρχουν δύο διοργανώτριες Αρχές.

Η «επίσηµη» Οµοσπονδία µε την επωνυµία Hellenic Rugby League (HRL) και πρόεδρο τον Τάσο Πανταζίδης αναγνωρίζεται από τη ΓΓΑ και µάλιστα λειτουργεί στους κόλπους του µοντέρνου πεντάθλου, αλλά έχει αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσµια Οµοσπονδία του αθλήµατος και µάλιστα µε καταγγελίες για κακοδιαχείριση.

Εχει ενεργές τέσσερις οµάδες (ΑΕΚ, Πυρρίχιο Ασπροπύργου, Προµηθέα Ρέντη, Καβάλα). Πριν από τρία χρόνια και υπό το βάρος των καταγγελιών για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση, ο κύριος όγκος των σωµατείων αποχώρησαν και έφτιαξαν την Greek Rugby League As sociation (GRLA) που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσµια Οµοσπονδία, λαµβάνοντας και την άδεια να εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Στυλιανός και δύναµή της πέντε οµάδες ανδρών και δύο γυναικών.

Η Παγκόσµια Οµοσπονδία αναγνωρίζει µόνο την GRLA και έδωσε θέση στην Ελλάδα στα προκριµατικά του Παγκοσµίου Κυπέλλου, που είναι η κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη και γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Μάλιστα η ελληνική οµάδα έχει αποκλείσει την Ουκρανία, τη Μάλτα και τη Σερβία. Τον Μάιο (18/5) θα δώσει αγώνα µε τη Νορβηγία σε ουδέτερο έδαφος, στην Αγγλία, και αν προκριθεί θα πέσει σε όµιλο µαζί µε τη Σκοτία και τη Ρωσία και µε µία νίκη θα προκριθεί στα τελικά – εξέλιξη που θα αποτελεί θαύµα...

Ασφαλιστικά µέτρα

Η HRL κατέθεσε ασφαλιστικά µέτρα κατά της GRLA για να µην εκπροσωπεί την Ελλάδα, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια. «Είµαστε κοντά στο να προκριθούµε στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, αλλά ο βασικότερος αντίπαλός µας προέρχεται από µέσα, δηλαδή η Ελλάδα είναι κόντρα στην... Ελλάδα. 

Είµαστε αισιόδοξοι πως θα πείσουµε για το δίκιο µας» δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Γιώργος Στυλιανός, ενώ ο Τάσος Πανταζίδης, που παράλληλα δηµιούργησε και δική του... παγκόσµια οµοσπονδία ράγκµπι, δεν κάνει ούτε βήµα πίσω: «Η µόνη Αρχή που εκπροσωπεί νόµιµα το ελληνικό ράγκµπι είναι η HRL».

«Είναι κρίµα...»

Ο υφυπουργός Αθλητισµού, Γιώργος Βασιλειάδης, είναι ενήµερος για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά διατηρεί στάση αναµονής, ωστόσο ο γενικός διευθυντής της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας, Ντάνι Καζαντζιάν, µε δηλώσεις του στο Al Jazeera παρουσιάστηκε λάβρος κατά του Πανταζίδη και της HRL: «Ο οργανισµός HRL απαγορεύτηκε τον Απρίλιο του 2016 και αποβλήθηκε. Ο κ. Πανταζίδης δεν έχει καµία δικαιοδοσία. Η Greek League αναγνωρίζεται ως η επίσηµη λίγκα του ράγκµπι στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα έπρεπε να περνάει αυτά που συµβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι κρίµα γιατί ο κόσµος στην Ελλάδα θέλει να παίξει ράγκµπι και δεν τον αφήνουν άνθρωποι όπως ο κ. Πανταζίδης και οι συνεργάτες του».