Αθλητισμός | 11.05.2022 20:28

Τούμπα... Ευρώπης ο Άρης που κέρδισε ξανά τον ΠΑΟΚ στην έδρα του

Newsroom

Μια σπουδαία νίκη γοήτρου αλλά και ουσίας πέτυχε ο Άρης στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ. Οι Κίτρινοι επικράτησαν (όπως και στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου στην έδρα του Δικεφάλου) 1-0 χάρη στο «χρυσό» γκολ του Αμπουμπακάρ Καμαρά στο 63' κι έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάχη που δίνουν για να εξασφαλίσουν θέση στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν.

Η ομάδα του Χερμάν Μπούργος που έκλεισε τη σεζόν αήττητη απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο (με τρεις νίκες και μια ισοπαλία) είχε ουσία και πήρε το τρίποντο που ήθελε, ενώ απομένουν δύο αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν. Απ' την άλλη πλευρά ο Δικέφαλος ήταν και πάλι υποτονικός και αναποτελεσματικός μένοντας για δέκατο σερί ματς -σε όλες τις διοργανώσεις- χωρίς νίκη!

Βαθμολογία

  • Ολυμπιακός 79
  • ΠΑΟΚ 60 (1 ματς περισσότερο)
  • Άρης 56 (1 ματς περισσότερο)
  • Παναθηναϊκός 55
  • ΑΕΚ 53
  • ΠΑΣ Γιάννινα 46

Ενδεκάδες

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ίνγκασον, Μιχάι (80' Τσόλακ), Σίντκλεϊ, Τσιγγάρας (66' Σβαμπ), Κούρτιτς, Τέιλορ (66' Μιτρίτσα), Αντρ. Ζίβκοβιτς, Μουργκ (66' Φελίπε), Άκπομ.

Άρης (Μπούργος): Κουέστα, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Εμπακατά (68' Σάκιτς), Ντουκουρέ, Ματίγια, Μπερτόλιο (79' Ματέο Γκαρσία), Ιτoύρμπε (85' Δεληζήσης), Μαντσίνι (79' Πάλμα), Καμαρά.

Η εξέλιξη του ντέρμπι

Μπορεί να «κουβαλά» την ταμπέλα του... κλάσικο Θεσσαλονίκης, με τις δύο ομάδες να συναντώνται σε ένα ιδιαίτερο μομέντουμ στο φινάλε της σεζόν, ωστόσο, ΠΑΟΚ και Άρης εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών στο γήπεδο της Τούμπας. Σε μία συνάντηση, το αποτέλεσμα της οποίας σήμαινε εξ αρχής πολλά. Οι μεν γηπεδούχοι ήθελαν να δώσουν τέλος σε ένα σερί εννέα παιχνιδιών χωρίς νίκης και επί της ουσίας να ξεμπερδέψουν με την υπόθεση δεύτερη θέση καθώς η Ευρώπη μοιάζει εξασφαλισμένη και οι δε φιλοξενούμενοι επιδίωξαν να επιστρέψουν στις νίκες δεδομένου πως ισορροπούν στις λεπτομέρειες στη μάχη για την Ευρώπη και δεν θα ήθελαν να υποστούν τρίτη ήττα στη σειρά.

Σε αυτό το υπό πίεση ματς και για τους δύο, ΠΑΟΚ και Άρης φρόντισαν να αλληλοεξουδετερωθούν και να εγκλωβιστούν κυρίως στα λάθη τους σε ένα αμφίρροπο μεν, πολύ κακό δε α΄ ημίχρονο στο γήπεδο της Τούμπας. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν εναλλάξ ανούσια κατοχή μπάλας και ρόλους, με τη στατιστική του α΄ μέρους να κλείνει στο 54-46 ενώ ιδιαίτερα «φτωχή» συγκομιδή παρουσίασαν και στην τελική προσπάθεια 4(1) - 2(2).

Οι ασπρόμαυροι πόνταραν -θεωρητικά- σε ένα πλάνο ορθολογικής ανάπτυξης αλλά επί της ουσίας έβγαλαν μετρημένες συνεργασίες καθώς έμειναν στις ημιτελείς ενέργειες δεδομένου πως σε ένα ακόμη ματς φάνηκε να μην βρίσκουν λύση στις απουσίες, κινούμενοι με λύσεις ανάγκης. Από την άλλη, οι κιτρινόμαυροι, μετρώντας με τη σειρά τους απουσίες, εμφανίστηκαν πιο απειλητικοί, κινήθηκαν κυρίως από τις πτέρυγες, αναγκάζοντας τον Λουτσέσκου να αλλάξει στο μεσοδιάστημα τους εξτρέμ του (Αντρίγια - Τέιλορ) για μεγαλύτερη αμυντική ισορροπία, βρήκαν στιγμές που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε φάσεις αλλά στο αποτέλεσμα... μηδέν. Αναμενόμενα το 0-0 συνόδεψε τις δύο ομάδες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Το β΄ μέρος σημαδεύτηκε για τον ΠΑΟΚ από μία απίθανη ευκαιρία στο 51΄όταν ο Σάστρε σούταρε μέσα από την περιοχή δεξιά, βλέποντας τον Κουέστα να του βάζει στοπ και έπειτα ο Μουργκ από θέση βολής και με τον Ισπανό πορτιέρε εξουδετερωμένο, κατάφερε να αστοχήσει! Και πάλι όμως ο Άρης έμοιαζε να είναι η ομάδα που θα μπορούσε να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω, και το πέτυχε στο 63' με τον Καμαρά, ο οποίος έγινε αποδέκτης μίας ωραίας κάθετης του Μαντσίνι, μπούκαρε από τα δεξιά, απέφυγε με ψυχραιμία τους στόπερ του Δικεφάλου και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Το γκολ του Καμαρά έφερε κινητικότητα στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να προχωρά σε τρεις αλλαγές μεσοεπιθετικά σε μία προσπάθεια να βρει μία ενέργεια από τους παίκτες του ενώ στο φινάλε τα έπαιξε όλα γι΄όλα σε ένα 4-4-2, με τον Κούρτιτς στόπερ και δίδυμο στην επίθεση τους Τσόλακ - Άκπομ. Από την άλλη, ο Μπούργος απάντησε με Πάλμα και Ματέο Γκαρσία, σε μία τακτική περισσσότερο διαχείρισης του τέρματος που του έδινε τη νίκη ενώ φρόντισε στο 85' να θωρακίσει τα μετόπισθεν με την είσοδο του Δεληζήση αντί του Ιτούρμπε σε τριάδα άμυνας.

Ό,τι κι αν δοκίμασαν όμως οι γηπεδούχοι, ο Άρης έμοιαζε στιβαρός και λίγο έλειψε να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ που είχε τις γραμμές του ψηλά με μία αντεπίθεση του Καμαρά... Τελικό αποτέλεσμα στην Τούμπα, 0-1 με τον Άρη να παίρνει ένα σπουδαίο τρίποντο με άρωμα Ευρώπης και τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση!

ΑρηςΠΑΟΚSuperLeague