Αθλητισμός | 10.11.2022 19:31

Έκθεση «βόμβα» για το Μουντιάλ 2022: Απλήρωτοι μισθοί, ξυλοδαρμοί και μπούλινγκ στους εργάτες που κατασκεύασαν τα γήπεδα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Υπό κατασκευή γήπεδα του Μουντιάλ 2022/Ap Photos
Υπό κατασκευή γήπεδα του Μουντιάλ 2022/Ap Photos
Υπό κατασκευή γήπεδα του Μουντιάλ 2022/Ap Photos
Υπό κατασκευή γήπεδα του Μουντιάλ 2022/Ap Photos
Υπό κατασκευή γήπεδα του Μουντιάλ 2022/Ap Photos

Οι μετανάστες εργάτες που κατασκεύασαν τα στάδια για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ υπέστησαν «επίμονες και εκτεταμένες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων», οι οποίες περιλαμβάνουν διακρίσεις λόγω εθνικότητας, παράνομες πρακτικές πρόσληψης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απλήρωτους μισθούς, σύμφωνα με νέα έκθεση της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem.

Εχθρικό περιβάλλον;

Ενώ η έκθεση καταγράφει επίσης ορισμένες περιπτώσεις καλών πρακτικών, όπως «επαρκείς δίαυλοι για την αναφορά ανησυχιών σχετικά με τις συνθήκες εργασίας», «καλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ικανοποιητικά μέτρα ασφαλείας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωση», τα ευρήματα της Equidem καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Κατάρ υπήρξε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους στα γήπεδα.

Η ΜΚΟ, ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους που ερωτήθηκαν για την έκθεσή της αντιμετώπισαν σοβαρή εκμετάλλευση και αναγκάστηκαν να εργαστούν σε μια κουλτούρα φόβου και τιμωρίας, «που συντηρείται μέσω διακρίσεων λόγω εθνικότητας και βίας στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, λεκτικής και ψυχικής κακοποίησης».

Η Equidem ισχυρίζεται επίσης ότι οι εταιρείες που εργάζονται στην κατασκευή σταδίων «απέφυγαν ενεργά τις επιθεωρήσεις», αναφέροντας έναν εργάτη από το Νεπάλ που απασχολείται στο στάδιο Lusail, το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος είπε στους ερευνητές ότι οι εργάτες στέλνονταν πίσω στους καταυλισμούς τους πριν από μια επίσκεψη της Fifa.

«Οι εργάτες άρχισαν να κρύβονται για να έχουν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν στην ομάδα της Fifa. Στη συνέχεια, η εταιρεία άρχισε να ελέγχει αν κάποιος βρίσκεται ακόμα στο εργοτάξιο. Αν κάποιος συλλαμβανόταν να κρύβεται, είτε τον έστελναν πίσω, είτε του αφαιρούσαν το μισθό», ανέφερε στην έκθεση.

Αναφέρθηκαν επίσης απλήρωτοι μισθοί, μη καταβολή υπερωριών ή παροχών στο τέλος της υπηρεσίας και μισθοί χαμηλότεροι από τους υποσχεθέντες. Ένας εργαζόμενος από το Μπαγκλαντές που απασχολούνταν σε πολλά γήπεδα δήλωσε στους ερευνητές: «Δεν πληρώνομαι για την υπερωριακή εργασία και εργάζομαι από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα επτά ημέρες την εβδομάδα».

Το 2014, η τοπική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθιέρωσε μια σειρά από «πρότυπα ευημερίας των εργαζομένων» για την προστασία των εργαζομένων στα έργα της, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης στέγασης των εργαζομένων, μηχανισμών υποβολής καταγγελιών και ενός συστήματος επιστροφής των αμοιβών πρόσληψης των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές του Κατάρ εισήγαγαν επίσης μια σειρά εργασιακών μεταρρυθμίσεων, κυρίως την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού και την κατάργηση του συστήματος kafala ή χορηγίας.

Ωστόσο, η έκθεση του Equidem δείχνει ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων. «Το γεγονός ότι μια τόσο εκτεταμένη εργασιακή κακοποίηση εξακολουθεί να υφίσταται σε εργοτάξια που ρυθμίζονται τόσο αυστηρά από το Κατάρ, την Fifa και τους εταίρους τους, υποδηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια λειτούργησαν ως κάλυψη για ισχυρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται ατιμώρητα τους μετανάστες εργαζόμενους», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση καλεί τη Fifa να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων. «Εκτιμούμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι οφείλουν αποζημίωση για παράνομες χρεώσεις πρόσληψης, απλήρωτους μισθούς και άλλες βλάβες. Το Κατάρ, η Fifa και οι εταίροι τους πρόκειται να κερδίσουν δισεκατομμύρια από αυτό το τουρνουά, αλλά οι εργαζόμενοι που έχτισαν τα γήπεδα έχουν κλέψει τα χρήματά τους και έχουν καταστρέψει τις ζωές τους», δήλωσε ο Mustafa Qadri, εκτελεστικός διευθυντής της Equidem. «Η Fifa δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια και θα πρέπει να δημιουργήσει αμέσως ένα ταμείο αποζημίωσης».

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της Fifa δήλωσε ότι τα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα οποία περιλαμβάνουν τακτικές ανεξάρτητες επιθεωρήσεις, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία στο εργοτάξιο, ολοκληρωμένους ιατρικούς ελέγχους και έργα για την αντιμετώπιση της υγείας και του Covid-19, αποτέλεσαν σημαντική προτεραιότητα.

«Η ευρωστία αυτού του προγράμματος έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από εμπειρογνώμονες και συνδικάτα κατά τη διάρκεια των ετών, φθάνοντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους ομολόγους μας στο Κατάρ για να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Equidem», δήλωσε η Fifa.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουντιάλ 2022εργάτεςγήπεδοΚατάρΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο κύπελλοειδήσεις τώραΜουντιάλ