Αθλητισμός|08.02.2023 09:15

Έγραψε ιστορία ο μυθικός ΛεΜπρόν Τζέιμς - Ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στο NBA!

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Όταν ο θρυλικός Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αποσύρθηκε απ' το μπάσκετ το 1989 αγωνιζόμενος με τη φανέλα των Λέικερς το ρεκόρ των 38.387 πόντων έμοιαζε μοναδικό, αξεπέραστο και ακατάρριπτο. Πράγματι, επί τρεις δεκαετίες ουδείς το πλησίασε. Ούτε καν ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Κόμπι Μπράιαντ... Κι ύστερα ήρθε ο μυθικός ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου (ξημερώματα 8ης Φεβρουαρίου στην Ελλάδα) έκανε το ακατόρθωτο. Έφτασε τους 38.390 πόντους κι είναι πλέον επισήμως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA! Και συνεχίζει...

Ο King James μπήκε στο παρκέ για τον αγώνα απέναντι στους Θάντερ με στόχο το ρεκόρ των ρεκόρ. Πριν από το τζάμπολ χρειαζόταν 36 πόντους για να τα καταφέρει και δια χειρός Τζαμπάρ, ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο, παρέλαβε την μπάλα με την οποία ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έκανε το μεγάλο ρεκόρ. Μια ιστορική τελετή παράδοσης-παραλαβής!

Ήδη είχε 20 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε τους 36 πόντους 10,9 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Και το έκανε με στυλ ΛεΜπρόν καθώς σκόραρε με ένα fade away σουτ μειώνοντας σε 99-104. Ουδείς ενδιαφερόταν μέχρι εκείνο το σημείο για τον αγώνα. Παρά μόνο για το ρεκόρ. History on the making που λένε οι Αμερικάνοι...

Το παιχνίδι διακόπηκε. Οι φωτογράφοι και οι κάμερες μπήκαν στο παρκέ. Όπως και παλιές δόξες των Λέικερς όπως ο Μάτζικ Τζόνσον και κυρίως ο ίδιος ο Τζαμπάρ, ο οποίος ουσιαστικά του έδωσε τη... σκυτάλη. Σήκωσε ψηλά στον ουρανό του Staples Center τη «χρυσή» μπάλα και την παρέδωσε στον φανερά συγκινημένο ΛεΜπρόν.

ΛεΜπρόν: «Δεν το ονειρευόμουν ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια...»

Ο ΛεΜπρόν αποθέωσε και έδειξε τον σεβασμό του προς τον μέγα Τζαμπάρ. «Σημαίνει τόσα πολλά για εμένα να βρίσκομαι δίπλα σε έναν τέτοιο θρύλο του ΝΒΑ, τόσο σπουδαίο όσο ο Καρίμ. Είναι τόσο συγκινητικό. Σας παρακαλώ, δώστε ένα standing ovation στον Κάπτεν, σας παρακαλώ» είπε ο ΛεΜπρόν και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην όμορφη σύζυγο μου, την κόρη μου, τα δύο αγόρια μου, τους φίλους. Σε όλους όσοι αποτέλεσαν κομμάτι αυτής της ιστορίας για 20 και βάλε χρόνια. Θέλω να σας πω ευχαριστώ γιατί δεν θα ήμουν τίποτα χωρίς εσάς. Να ευχαριστήσω το ΝΒΑ, τον Άνταμ Σίλβερ, τον αποθανόντα, Ντέιβιντ Στερν. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να γίνω ένα κομμάτι αυτού που πάντα ονειρευόμουν. Δεν θα το ονειρευόμουν ποτέ, ποτέ, ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια να γίνεται καλύτερα από ό,τι απόψε».

Η λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ

1. ΛεΜπρόν Τζέιμς - 38.390 πόντοι*
2. Καρίμ Αμντούλ-Τζαμπάρ - 38.387 πόντοι
3. Καρλ Μαλόουν - 36.928 πόντοι
4. Κόμπι Μπράιαντ - 33.643 πόντοι
5. Μάικλ Τζόρνταν - 32.292 πόντοι
6. Ντιρκ Νοβίτσκι - 31.560 πόντοι
7. Γουίλτ Τσάμπερλεϊν - 31.419 πόντοι
8. Σακίλ Ο'Νιλ - 28.596 πόντοι
9. Καρμέλο Άντονι - 28.289 πόντοι*
10. Μόουζες Μαλόουν - 27.409 πόντοι
*Εν ενεργεία

ειδήσεις τώραNBAΛεΜπρόν ΤζέιμςΛος Άντζελες ΛέικερςΚαρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ