Αθλητισμός | 30.03.2019 10:34

Μπαρτσελόνα: Aκόµη ένα παράσηµο για τον Λιονέλ Μέσι

Αλέξανδρος Λοθάνο

Εφτασε στη Βαρκελώνη σε ηλικία 13 ετών. Συµπληρώνει 18 χρόνια στην πόλη, αλλά δεν µιλάει καταλανικά (τα καταλαβαίνει στην εντέλεια) και µάλιστα διατηρεί την αργεντίνικη προφορά στα ισπανικά του. Παρ’ όλα αυτά, ο Λιονέλ Μέσι νιώθει ένας ακόµα Καταλανός. Και η τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Αργεντινού µέσω του ποδοσφαίρου, αλλά και της πλούσιας φιλανθρωπικής του δράσης, αναµένεται να του απονείµει τη µεγαλύτερη τιµή: τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο η τοπική κυβέρνηση δίνει από το 1981 σε ανθρώπους που προσφέρουν ξεχωριστές υπηρεσίες στην Καταλονία.

Η Μπαρτσελόνα, µέσω του προέδρου της, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτοµέου, πρότεινε τη συγκεκριµένη (ύψιστη) τιµή για τον Μέσι, την οποία πλέον πρέπει να εγκρίνει η νέα επίτροπος Πολιτισµού, Μαριάνχελα Βιγιαλόνγκα. Ο Λέο, το «αλά Μαραντόνα» γκολ του οποίου µε τη Χετάφε το 2007 ψηφίστηκε από τους φιλάθλους ως το κορυφαίο στην ιστορία του συλλόγου, θα γίνει µόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που τυγχάνει τέτοιας τιµής. Ο πρώτος σηµάδεψε ανεξίτηλα την Μπάρτσα (ως ποδοσφαιριστής, προπονητής και σύµβουλος) και κατ’ επέκταση το παγκόσµιο ποδόσφαιρο. Ο Γιόχαν Κρόιφ τιµήθηκε το 2006, αν και δεν µπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων. Κάτι ανάλογο θα συµβεί στον Μέσι αν η Μπαρτσελόνα καταφέρει να προκριθεί στα ηµιτελικά του Champions League, αφού η τελετή συµπίπτει µε τη ρεβάνς (8 Μαΐου).

Πικάρισµα Πικέ

Ο Μέσι δίνει την εντύπωση ενός ντροπαλού και εσωστρεφούς ανθρώπου, αλλά όταν νιώθει άνετα απελευθερώνεται. Οπως εκµυστηρεύτηκε ο Ζεράρ Πικέ, είναι πειραχτήρι σε σηµείο… σκασµού στο γκρουπ που διατηρούν οι παίκτες της Μπάρτσα στο WhatsApp. Στην ίδια συνέντευξη ο κεντρικός αµυντικός των «µπλαουγκράνα», σύντροφος της Σακίρα και δηµιουργός του νέου Παγκοσµίου Κυπέλλου στο τένις (θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό «Ντέιβις Καπ») επιβεβαίωσε πόσο λατρεύει να προκαλεί. Ερωτηθείς για το ποσό που βρίσκεται στον τραπεζικό του λογαριασµό, είπε ότι η περιουσία του ξεπερνάει τον φετινό προϋπολογισµό της… Εσπανιόλ (92 εκατοµµύρια ευρώ), την οποία υποδέχεται σήµερα η Μπαρτσελόνα στο ντέρµπι της Βαρκελώνης. Και όταν ο δηµοσιογράφος τον ρώτησε, σε πολύ χαλαρό κλίµα, για τις σεξουαλικές του συνευρέσεις το τελευταίο διάστηµα, ο «Γκέρι» απάντησε µε ερώτηση: «Μετρούν και αυτές στο “Σαντιάγο Μπερναµπέου;”». Οπου «Σαντιάγο Μπερναµπέου», βεβαίως, η έδρα της αιώνιας αντιπάλου Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία φέτος η Μπαρτσελόνα νίκησε δύο φορές µέσα σε διάστηµα τεσσάρων ηµερών!

ΜπαρτσελόναΛιονέλ Μέσι