Αθλητισμός|30.05.2024 07:43

Ολυμπιακός: Έγινε η νύχτα μέρα στον Πειραιά - Πάνω από 100.000 οπαδοί τίμησαν τους θριαμβευτές του Conference League

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI

Γλέντι ως τα ξημερώματα έστησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στον Πειραιά, μετά την ιστορική κατάκτηση του Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα. Η γιορτή ξεκίνησε από τις κερκίδες της Opap Arena, όπου σχεδόν 20.000 «ερυθρόλευκοι» είδαν την ομάδα τους να γράφει Ιστορία.

Το «κόκκινο γλέντι» συνεχίστηκε στον Πειραιά, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να φτάνουν εκεί στο ανοιχτό λεωφορείο που διέσχισε τη Συγγρού με προορισμό το λιμάνι! Οι οπαδοί τούς περίμεναν ήδη εκεί και περίπου στις 4:45 τούς υποδέχθηκαν!

Η άφιξη των κατακτητών

Το ethnos.gr στο Δημοτικό Θέατρο που «βάφτηκε κόκκινο»

Η γιορτή κράτησε έως περίπου τις 6:00, με πάνω από 100.000 άτομα.

«Κάναμε έναν άθλο, σας ευχαριστώ όλους. Να αγαπάτε αυτή την ομάδα με την καρδιά σας», είπε ο αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Φορτούνης από την εξέδρα που είχε στηθεί στο Δημοτικό Θέατρο, σηκώνοντας το ευρωπαϊκό κύπελλο και υπό τους ήχους του «We are the champions».

Από τον κόσμο αποθεώθηκε και ο προπονητής Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που έκανε «όλε-όλε» την ώρα που ήταν πάνω στην εξέδρα.

Το παιχνίδι που έγραψε Ιστορία

Οι Ερυθρόλευκοι του απίθανου Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν συγκλονιστικοί για ακόμα ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Και στο πιο μεγάλο ματς της 99χρονης ιστορίας του συλλόγου, οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη ραψωδία τους. Στην κατακόκκινη και παθιασμένη OPAP Arena γράφτηκε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπος από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων και το δεύτερο μετά την κατάκτηση του Euro απ' την Εθνική Ελλάδας το 2004.

53 χρόνια μετά την παρθενική παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ο Ολυμπιακός όχι μόνο έγινε η δεύτερη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό τελικό αλλά έφτασε εκεί όπου δεν είχε πατήσει κανείς: στην κορυφή.

Και το έκανε ξανά με συγκλονιστικό τρόπο! Έπειτα από ένα παιχνίδι με τρομερό σασπένς και αγωνία που έληξε ισόπαλο 0-0 στο 90λεπτο,  ήρθε ως από μηχανής θεός ο φοβερός και τρομερός Ελ Κααμπί σκοράροντας για 14η φορά στα Κύπελλα Ευρώπης εφέτος! Το 19ο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού ήταν και το καλύτερο καθώς οι Πειραιώτες κατέκτησαν το Conference League.

Ο μαέστρος αυτής της ιστορικής επιτυχίας Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ όχι μόνο οδήγησε την ομάδα του στην πιο μεγάλη επιτυχία της αλλά εγραψε και ο ίδιος ιστορία καθώς έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο δύο συνεχόμενες σεζόν με διαφορετικές ομάδες. Πέρυσι σήκωσε το Europa League με τη Σεβίλλη και εφέτος, σήκωσε το Conference με τον Ολυμπιακό. Το είχε ξανακάνει μόνο ο Ράφα Μπενίτεθ με τη Βαλένθια το 2004 (UEFA) και τη Λίβερπουλ το 2005 (Champions League).

Την ώρα που στην OPAP Arena στήθηκε ένα ερυθρόλευκο και ξέφρενο πάρτι, στην απέναντι πλευρά η Φιορεντίνα, ζούσε το... δράμα της για δεύτερη σερί σεζόν. Έφτασε και πάλι στον τελικό όπως την περασμένη σεζόν και έχασε τον τίτλο και πάλι με δραματικό τρόπο. Πέρυσι ήταν στο φινάλε του 90λεπτου, εφέτος στο φινάλε της παράτασης. Η ομάδα της Φλωρεντίας έμεινε δίχως ευρωπαϊκό τίτλο για ακόμα μία σεζόν καθώς κατέκτησε για πρώτη και τελευταία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961.

Η εξέλιξη του τελικού

Ο Ολυμπιακός μπήκε με ορμή στο γήπεδο και μόλις στο 4' ο Ποντένσε απείλησε με διαγώνιο σουτ, όμως ο Τερατσάνο απέκρουσε σε κόρνερ.

Η Φιορεντίνα άρχισε να βρίσκει ρυθμό και να γίνεται πιο απειλητική στα επόμενα λεπτά. Σκόραρε με τον Μιλένκοβιτς στο 9' όμως υπήρχε καθαρό οφσάιντ, απείλησε με σουτ του Κουαμέ στο 14' και με τον Μποναβεντούρα στο 21', ενώ είχε την πρώτη μεγάλη φάση της στο 22' με τον ίδιο παίκτη, που όμως νικήθηκε στο τετ α τετ απ' τον Τζολάκη.

Στο 25' ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να σκοράρει με κεφαλιά του Ποντένσε έπειτα από κόρνερ, όμως η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Τερατσάνο.

Ο ρυθμός έπεσε για μερικά λεπτά μέχρι που η Φιορεντίνα πλησίασε στο γκολ στο 39'. Μετά από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Έσε προς τα πίσω, έγινε το γύρισμα προς το δεύτερο δοκάρι, ο Κουαμέ πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι του και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε.

Αμέσως μετά -στο 40'- ο Ελ Κααμπί βγήκε τετ α τετ με τον Τερατσάνο, ο οποίος όμως πρόλαβε τον Μαροκινό που δεν πρόλαβε να βρει μπάλα κάνοντας επιθετικό φάουλ. Δεν καταγράφηκε ως τελική, ήταν όμως μια πολύ απειλητική κατάσταση.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε δίχως αλλαγές για τις δυο ομάδες και με το παιχνίδι να παίζεται σε πολύ χαμηλό ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη καλή ευκαιρία καταγράφηκε στο 70'. Ήταν όμως μεγάλη καθώς ο Κουαμέ βρέθηκε απέναντι απ' τον Τζολάκη, ο οποίος απέκρουσε σωτήρια την προσπάθεια του άσου των Βιόλα.

Ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη του μεγάλη φάση στο β' ημίχρονο στο 79' με κεφαλιά του Ιμπόρα που κατέληξε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 84' λίγο έλειψε να σκοράρει ο Ελ Κααμπί. Και οι δυο φάσεις άρχισαν από εκτελέσεις φάουλ του Όρτα.

Γκολ δεν πέτυχε καμία ομάδα στα 90+7 λεπτά της κανονικής διάρκειας και ακολούθησε ημίωρη παράταση. Ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα και πιο ψυχωμένα στο ξεκίνημα της παράτασης, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για πέναλτι σε χέρι του Κουάρτα στο 95'. Όμως ούτε ο διαιτητής ούτε ο VAR είδαν παράβαση.

Στο επόμενο λεπτό (96') οι Πειραιώτες άγγιξαν το γκολ με σουτ του Όρτα, όμως ο γκολκίπερ της Φιορεντίνα απέκρουσε σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός άντεξε στην πίεση της Φιορεντίνα στο β' ημίχρονο της παράτασης και στο 116' χτύπησε ο συνήθης ύποπτος. Ο Έσε έκανε το γέμισμα και ο τρομερός Ελ Κααμπί με κεφαλιά  πέτυχε το πιο χρυσό γκολ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Μαροκινός έφτασε τα 14 στη σεζόν και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή στο ιστορικό τρόπαιο του Ολυμπιακού.

Το σφύριγμα της λήξης έστειλε τους Ερυθρόλευκους στα ουράνια καθώς ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91' Κίνι), Ιμπόρα, Τσικίνιο (77' Όρτα), Έσε, Φορτούνης (72' Γιόβετιτς), Ποντένσε (106' Μασούρας), Ελ Κααμπί.

Φιορεντίνα: Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106' Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82' Μπάρακ), Αρτούρ (74' Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106' Μπελτράν), Κουαμέ (82' Ικονέ), Μπελότι (59' Ενζολά).

«Κάηκε» ο Πειραιάς και έγινε η νύχτα μέρα στην υποδοχή του Ολυμπιακού

Η ιστορική κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στος οπαδούς του. Από την OPAP Arena, μέχρι τον Πειραιά και απ' άκρη σ' άκρη σ' ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά μέχρι και την Αυστραλία, οι φίλοι των Ερυθρόλευκων ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον θρίαμβο.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν για να γιορτάσουν με επίκεντρο τον Πειραιά όπου έγινε το αδιαχώρητο, καθώς ήδη ένα τεράστιο πλήθος κόσμου είχε παρακολουθήσει τον τελικό από τις γιγαντοοθόνες που είχε στήσει ο Δήμος Πειραιά. Και με το σφύριγμα της λήξης το πάρτι άρχισε από τους εκστασιασμένους οπαδούς των Πειραιωτών.

Ο κόσμος ολοένα και αυξανόταν παρά το περασμένο της ώρας, αφού αρκετές χιλιάδες οπαδών που έφυγαν απ' την OPAP Arena μετά τον τελικό, κατευθύνθηκαν προς τον Πειραιά για τα μεθεόρτια, όπως και χιλιάδες άλλοι φίλοι που έφυγαν απ' τα σπίτια τους για να γιορτάσουν δίπλα στην ομάδα.

Το πούλμαν του Ολυμπιακού έφτασε στη Λεωφόρο Συγγρού απ' τη Νέα Φιλαδέλφεια γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Εκεί, είχε ήδη συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να αποθεώσει τους θριαμβευτές, οι οποίοι πήραν αγκαλιά το τρόπαιο και επιβιβάστηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο ανοιχτό λεωφορείο που είχε τελικό προορισμό το Δημαρχείο του Πειραιά.

Η αποστολή του Ολυμπιακού κατόρθωσε να φτάσει στον προορισμό της γύρω στις 4.40 με τον κόσμο να είναι εκστασιασμένος παρά το προχωρημένο της ώρας και μολονότι η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη...

Οι Ερυθρόλευκοι ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί και ο Κώστας Φορτούνης λίγο πριν από τις 5 το πρωί, σήκωσε μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ψηλά την κούπα του Conference, του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου που κατακτά ελληνικός σύλλογος. Ακολούθησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού. Άπαντες αποθεώθηκαν σε μια βραδιά που δεν θα ξεχαστεί ποτέ...

Δείτε βίντεο με τους πανηγυρισμούς αμέσως μετά τη λήξη του τελικού

Europa Conference LeagueΟλυμπιακόςΤελικός Conference LeagueΦιορεντίναειδήσεις τώραΠειραιάςΟλυμπιακός-Φιορεντίνα