Αθλητισμός | 02.07.2024 23:58

Euro 2024: Αυστρία - Τουρκία 1-2

Newsroom

Σπουδαία πρόκριση πανηγύρισε η Τουρκία στα προημιτελικά του Euro 2024! Η εξαιρετική ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα επικράτησε 2-1 της Αυστρίας και πήρε το εισιτήριο για την οχτάδα, όπου θα αναμετρηθεί με την Ολλανδία το Σάββατο 6 Ιουλίου (22.00) στο Βερολίνο για μια θέση στον ημιτελικό.

Η Τουρκία είχε έναν ανέλπιστο πρωταγωνιστή, ο οποίος ήρθε απ' τον πάγκο για να καλύψει το κενό του τιμωρημένου λόγω καρτών Σαμέτ Ακαϊντίν! Ο Μερίχ Ντεμιράλ πήρε φανέλα βασικού και με δύο γκολ από στατικές φάσεις, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόκριση. Το ίδιο ισχύει και για το wonder kid της Ρεάλ Μαδρίτης, Αρντά Γκιουλέρ, απ' τα πόδια του οποίου ξεκίνησαν και τα δύο γκολ.

Για να έρθει όμως η πρόκριση χρειάστηκε στο 90+5' μια ασύλληπτη απόκρουση του γκολκίπερ Μερτ Γκιουνόκ, ο οποίος απογειώθηκε για να σταματήσει την κεφαλιά του Μπαουγκάρντερ, ο οποίος ήταν ο μοιραίος για την Αυστρία, που έχασε μια ιστορική ευκαιρία για να προχωρήσει στο Euro.

Πλέον οι Τούρκοι μπορούν να ονειρεύονται στιγμές ανάλογες του 2008 οπότε έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό του Euro!

Highlights

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Τουρκία επιχείρησε και πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό! Μόλις στα 56 δευτερόλεπτα άνοιξε το σκορ βάζοντας δύσκολα στους Αυστριακούς. Ο Γκιουλέρ εκτέλεσε κόρνερ, ο Μπαουμγκάρντνερ απέτυχε να απομακρύνει αποτελεσματικά, το ίδιο και ο Πος στο πόδι του οποίου προσέκρουσε η μπάλα. Ο Πέντς έσωσε ενστικτωδώς πάνω στη γραμμή, αλλά ο Ντεμιράλ πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε για το 1-0.

Η Αυστρία παρά τον αιφνιδιασμό προσπάθησε να βγάλει άμεσα αντίδραση και δημιούργησε δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τον Μπαουγκάρντνερ στο 2' και το 5', ενώ στο 15' είχε μια επικίνδυνη κεφαλιά και ο Λίενχαρτ.

Η Τουρκία κατόρθωσε να σταματήσει τον γρήγορο ρυθμό των Αυστριακών και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Ωστόσο και πάλι η ομάδα του Ράνγκνικ στο φινάλε του ημιχρόνου (45+1') είχε μια μεγάλη ευκαιρία με σουτ του Μπαουμγκάρντερ μέσα απ' την περιοχή που κατέληξε ελάχιστα άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με μια ασύλληπτη φάση για τους Αυστριακούς καθώς στο 53' ο Αρναούτοβιτς βγήκε μόνος απέναντι στον Γκιουνόκ αλλά ο γκολκίπερ της Τουρκίας απέκρουσε σωτήρια διατηρώντας το 1-0.

Η Αυστρία έγινε πολύ πιεστική στη συνέχεια αναζητώντας το γκολ. Όμως το δεύτερο τέρμα ήρθε και πάλι απ' τους Τούρκους, ξανά με τον Ντεμιράλ και πάλι με τον ίδιο τρόπο! Στο 59' ο Γκιουλέρ εκτέλεσε κόρνερ και ο αμυντικός της Αλ Αχλί, ο οποίος έπαιξε βασικός λόγω της απουσίας του τιμωρημένου Ακαϊντίν, κυριάρχησε στον αέρα, πήρε την κεφαλιά ανάμεσα σε δύο αντιπάλους κι έγραψε το 2-0 με εντυπωσιακό τρόπο.

Η Αυστρία όμως δεν παραδόθηκε εύκολα. Στο 66' μείωσε σε 2-1 πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τους Τούρκους. Ο Ζάμπιτσερ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Πος κέρδισε την πρώτη κεφαλιά και ο Γκρέγκοριτς με προβολή στο δεύτερο δοκάρι σκόραρε.

H Aυστρία πίεσε την Τουρκία που άντεξε μέχρι τέλους. Χρειάστηκε όμως μια ασύλληπτη επέμβαση του Γκιουνόκ στο 90+5' σε κεφαλιά του Μπαουμγκάρντνερ για να παραμείνει το 2-1 που έστειλε τους Τούρκους στα προημιτελικά.

Αυστρία: Πεντς, Πος, Ντάνσο, Λίενχαρτ (64' Βόμπερ), Μουένε (46' Πρας), Σάιβαιλντ, Σμιντ (46' Γκρέγκοριτς), Μπάουμγκαρντνερ, Λάιμερ (64' Γκρίλιτς), Ζάμπιτσερ, Αρναούτοβιτς

Τουρκία: Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Καντιόγλου, Αϊχάν, Γιούκσεκ (58' Οζτσάν), Γκιουλέρ (78' Γιοκουσλού), Κοκτσού (83' Καχβετσί), Γιλντίζ (78' Ακτούρκογλου), Γιλμάζ.

Εθνική ΤουρκίαςΕθνική ΑυστρίαςEuroEuro 2024ειδήσεις τώρα