Αθλητισμός | 03.07.2024 18:21

Τουρκία: Κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη μετά την έρευνα της UEFA εναντίον του Ντεμιράλ για το σήμα των γκρίζων λύκων

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία UEFA για το σήμα των Γκρίζων Λύκων που σχημάτισε με τα χέρια του ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Μερίχ Ντεμιράλ, μετά τη νίκη χθες το βράδυ της εθνικής Τουρκίας επί της Αυστρίας.

Η UEFA ξεκίνησε έρευνα, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του ποδοσφαιριστή της εθνικής Τουρκίας Μερίχ Ντεμιράλ, ο οποίος έκανε το σήμα των ‘γκρίζων λύκων’, πανηγυρίζοντας για το γκολ στον αγώνα με την Αυστρία.

Η δήλωση της UEFA αναφέρει: «Έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με το Άρθρο 31 παράγραφος 4 του Πειθαρχικού Κανονισμού της UEFA εναντίον του ποδοσφαιριστή της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου λόγω της φερόμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς του στον αγώνα των 16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA μεταξύ Αυστρίας-Τουρκίας που διεξήχθη στη Λειψία στις 2 Ιουλίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα δοθούν τις επόμενες ημέρες».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η UEFA ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα κατά του Μερίχ Ντεμιράλ, επειδή έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων μετά τον αγώνα.

"Ενώ η έκθεση που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2023 τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακροδεξιός κάθε άνθρωπος που κάνει το σήμα του γκρίζου λύκου και ότι το σήμα "γκρίζος λύκος" δεν είναι απαγορευμένο σύμβολο στη Γερμανία, αντιδράσεις κατά του κ. Ντεμιράλ δείχνουν την ξενοφοβία των γερμανικών αρχών".

«Περήφανος που είμαι Τούρκος»

Ο Μερίχ Ντεμιράλ δήλωσε μετά το ματς: «Είδα το σήμα στις κερκίδες και πανηγύρισα για το γκολ. Όλοι είμαστε Τούρκοι, είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος, γι' αυτό πανηγύρισα με αυτό τον τρόπο το γκολ. Πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε. Κανένα μήνυμα, απλά ήθελα να δείξω πόσο περήφανος και χαρούμενος είμαι».

Μπαχτσελί: Δόλιος ο σκοπός της έρευνας της UEFA

Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέβη σε σκληρές δηλώσεις σχετικά με την έρευνα της UEFA κατά του παίκτη και σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η απόδοση και ο πανηγυρισμός του Μερίχ Ντεμιράλ έλαβαν δικαιολογημένο έπαινο και τόνισε ότι η έρευνα που ξεκίνησε η UEFA ήταν σκόπιμη.

«Η συμμετοχή της UEFA σε αυτό το κακό καραβάνι, μέσα στο οποίο υπάρχουν προφανείς εστίες που εχθρεύονται τους Τούρκους και την Τουρκία, είναι εξαιρετικά προκατειλημμένη και λανθασμένη. Η έναρξη έρευνας από την UEFA σε αυτό το πλαίσιο είναι και σκόπιμη και άλλος ένας κρίκος από τις αλυσιδωτές προκλήσεις, που παίρνουν επικίνδυνη διάσταση».

Η Τουρκία στηρίζει τον ποδοσφαιριστή της

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν ως "σκανδαλώδεις" τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας την επίθεση της γερμανικής εφημερίδας Bild στον Τούρκο ποδοσφαιριστή. Η Bild δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Χαιρετισμός του Φασιστικού Λύκου", χαρακτηρίζοντας τον πανηγυρισμό του ποδοσφαιριστή ως "έκφραση ακροδεξιών απόψεων".

Ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού, Ασκίν Μπακ, στήριξε δημόσια τον Μερίχ Ντεμιράλ, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του ποδοσφαιριστή στην πλατφόρμα Χ, συνοδευόμενη από το σχόλιο "δεν χρειάζεται να γράψω πολλά".

Εθνική ΤουρκίαςUEFAEuro 2024Τουρκία