Αθλητισμός | 05.07.2024 21:45

Euro 2024: Ισπανία - Γερμανία 2-1

Γιάννης Σκόκας

Τι ματσάρα, τι σασπένς, τι εξέλιξη και τι πρόκριση για την Ισπανία! Οι Φούριας Ρόχας πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη (2-1) που τους στέλνει στα ημιτελικά του Euro 2024 με buzzer beater του Μερίνο στο 120' θέτοντας νοκ άουτ την οικοδέσποινα Γερμανία.

Η καταπληκτική και υπερταλαντούχα ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε, που προηγήθηκε με γκολ του Ντάνι Όλμο (52'), ήταν καλύτερη μέχρι το 65', άντεξε στην πίεση και τον ενθουσιασμό των Πάντσερ, που ισοφάρισαν στο 87' με τον Βίρτς, και εν τέλει βρήκε το χρυσό γκολ της νίκης - πρόκρισης (2-1) με τον Μερίνο στο τελευταίο λεπτό της παράτασης!

Στα ημιτελικά η Ισπανία θα παίξει την Τρίτη 9 Ιουλίου (22.00) στο Μόναχο με τον νικητή του ζευγαριού Πορτογαλία - Γαλλία σε ακόμα έναν πρόωρο τελικό...

Η Ισπανία βρίσκεται στην ημιτελική φάση για δεύτερο σερί Euro και παραμένει ζωντανή στη διεκδίκηση του τέταρτου τροπαίου στην ιστορία της μετά το 1964, το 2008 και το 2012.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το παιχνίδι άρχισε πολύ δυναμικά με σκληρά μαρκαρίσματα από πλευράς Γερμανών σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν στο γήπεδο. Οι Ισπανοί μπορεί να έχασαν μόλις στο 8' τον Πέδρι λόγω τραυματισμού από σκληρό φάουλ του Κρόος, όμως σταδιακά πήραν την κατοχή και τον έλεγχο.

Οι Φούριας Ρόχας είχαν μια καλή στιγμή με τον Ρουίθ στο 17', με τον Γουίλιαμς στο 36' (έστω κι αν δόθηκε οφσάιντ) και με τον Όλμο στο 40'.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί μολονότι δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους, είχαν πιο επικίνδυνες φάσεις δύο φορές με τον Χάβερτς στο 21' και το 36', όμως ο Σιμόν ήταν σε ετοιμότητα.

Η Ισπανία μπήκε με ορμή στο γήπεδο κι είχε τεράστια ευκαιρία με τον  Μοράτα στο ξεκίνημα (47') του β' ημιχρόνου. Το γκολ όμως δεν άργησε καθώς ήρθε στο 52' για τους Φούριας Ρόχας με δημιουργό τον υπέροχο Γιαμάλ. Ο 16χρονος άσος της Μπαρτσελόνα έστρωσε θαυμάσια για τον  Όλμο, ο οποίος με εξαιρετικό πλασέ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Νόιερ (1-0). Ήταν η τρίτη ασίστ του Γιαμάλ στο τουρνουά και το δεύτερο γκολ του Όλμο, ο οποίος είχε βρει δίχτυα και στο ματς των 16 με τη Γεωργία.

Στο 69' η Γερμανία άγγιξε το γκολ με δυνατό σουτ του Άντριχ αλλά ο Σιμόν απέκρουσε εντυπωσιακά.

Η πίεση της Γερμανίας γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη όσο πλησιάζε το φινάλε. Μάλιστα στο 78' ο Φίλκρουγκ σημάδεψε το κάθετο δοκάρι έπειτα από ασίστ του Βιρτς.

Στο 82' τα Πάντσερ λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν με θαυμάσιο «σκαφτό» του Χάβερτς έπειτα από τραγικό λάθος του Σιμόν.

Η πίεση της Γερμανίας καρποφόρησε στο 87'. Ο Μίτελσταντ σέντραρε απ' τα αριστερά, ο Κίμιχ έκανε την ασίστ με κεφαλιά και ο Βιρτς με ωραίο τελείωμα μέσα απ' την περιοχή ισοφάρισε (1-1). Ο μεσοεπιθετικός της Λεβερκούζεν έφτασε τα δύο γκολ στο Euro 2024.

To 90λεπτο έληξε ισόπαλο (1-1) και στην παράταση η Ισπανία απείλησε πρώτη με μακρινό σουτ του Οϊαρθάμπαλ στο 104'.

Στο 105' απείλησε και η Γερμανία με ωραίο σουτ του Βιρτς. Και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα κατέληξε εκατοστά μακριά απ' τα δοκάρια.

Οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν για χέρι του Κουκουρέγια εντός περιοχής στο 106', ενώ στο 117' ο Σιμόν νίκησε τον Φίλκρουγκ που απείλησε με κεφαλιά.

Κι εκεί που όλα έδειχναν παράταση, ήρθε ο Μερίνο! Στο 120' ο καταπληκτικός Όλμο σέντραρε και ο άσος της Σοσιεδάδ εκτέλεσε με το κεφάλι γράφοντας το 2-1.

Η Γερμανία κυνηγήσει την ισοφάριση κι είχε ακόμα μία ευκαιρία με τον Φίλκρουγκ στο 123'. Η κεφαλιά κατέληξε άουτ και το παιχνίδι τελείωσε με τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν μια τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά.

Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Καρβαχάλ, ο οποίος χάνει τον ημιτελικό.

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ (46' Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (102' Χοσέλου), Πέδρι (8' Όλμο), Γιαμάλ (63' Φεράν Τόρες), Γουίλιαμς (79' Μερίνο), Μοράτα (79' Οϊαρθάμπαλ).

Γερμανία: Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα (80' Μίλερ), Ράουμ (57' Μίτελσταντ), Τσαν (46' Άντριχ), Κρόος, Γκιουντογκάν (57' Φίλκρουγκ), Μουσιάλα, Σανέ (46' Βιρτς), Χάβερτς (91' Άντον).

ειδήσεις τώραEuro 2024EuroΕθνική ΙσπανίαςΕθνική Γερμανίας