Αθλητισμός|06.07.2024 19:19

Προολυμπιακό τουρνουά: «Επίσημη Αγαπημένη» ισοπέδωσε την Σλοβενία με εμφάνιση για... Παρίσι

Πασχάλης Γαγάνης

Πόσο απέχει το Παρίσι από το Φάληρο; Ακριβώς 2.880 χιλιόμετρα και έναν αγώνα. Η Εθνική μας ομάδα ήταν εκκωφαντική από το ξεκίνημα απέναντι στη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς και αν επαναλάβει εμφάνιση σαν αυτή στον αυριανό τελικό (Κυριακή 7 Ιουλίου στις 21:00) τότε δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα γιατί θα είναι ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 16 χρόνια μετά το Πεκίνο!

Με όπλα την εκπληκτική της άμυνα πάνω στον Λούκα Ντόνσιτς (που μπορεί να ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21 πόντους 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ όμως εξαναγκάστηκε σε 10 λάθη) και την καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας, η «Επίσημη Αγαπημένη» ισοπέδωσε τους Σλοβένους με 96 - 68 στο γεμάτο ΣΕΦ και πλεόν περιμένει να δει το βραδινό ημιτελικό (21:00) για να ξέρει αν στο τελευταίο ματς του προολυμπιακού τουρνουά θα αντιμετωπίσει την Κροατία ή την Δομινικανή Δημοκρατία

Ο Τόμας Γουόκαπ αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης καθώς μεταμορφώθηκε σε σκόρερ ολκής (19 πόντοι), ο Νικ Καλάθης ανέλαβε τον αγαπημένο για εκείνον ρόλο του δημιουργού (11 ασίστ), ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιξε μόλις 20:52 για να πετύχει 13 πόντους και νμα κατεβάσει 4 ριμπάουντ. Καταπληκτικός και σχεδόν «άχαστος» ο Βασίλης Τολιόπουλος που ολοκλήρωσε το ματς με 17 πόντους (2/2 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 1/2 βολές) σε 16:46.

Ο αγώνας: Με το πόδι στο γκάζι μπήκε η Ελλάδα

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο ξεκίνημα για την Εθνική μας Ομάδα, η οποία άρχισε τον αγώνα με σερί 13-0. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Νικ Καλάθης χτύπησαν μεθοδικά στην «καρδιά» της σλοβενικής ρακέτας, ενώ στα μετόπισθεν η άμυνα πάνω στον Λούκα Ντόντσιτς ήταν υποδειγματική, με τον σταρ των Μάβερικς να βρίσκει το πρώτο καλάθι του ίδιο και της ομάδας του στο 6:44. Η Εθνική ομάδα ήταν άπιαστη στο ανοιχτό γήπεδο με τον Καλάθη να δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις αιφνιδιασμού και τους υπόλοιπους να «τελειώνουν» τις εμπνεύσεις του.

Οι Σλοβένοι κατάφεραν σταδιακά να βρουν ρυθμό και να μειώσουν το σκορ (22-14) όταν ο Γιάννης πέρασε στον πάγκο, με τον Ντόντσιτς να μετατρέπεται περισσότερο σε δημιουργό παρά σε εκτελεστή και να συνεργάζεται κυρίως με τον Τζος Νίμπο για άλει ουπ. Όμως η επιστροφή του Αντετοκούνμπο στο παρκέ και η ολιγόλεπτη ξεκούραση του Ντόντσιτς στον πάγκο επανέφερε και την γαλανόλευκη κυριαρχία με τον Βασίλη Τολιόπουλο να βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του πρώτου δεκαλέπτου με ένα τρομερό μπάζερ μπίτερ 3ποντο από τα 9 μέτρα (32 - 14).

Η Σλοβενία αντέδρασε αλλά η Εθνική στάθηκε στο ύψος της

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε το πρώτο, με την Ελλάδα να κυκλοφορεί την μπάλα ιδανικά και να βρίσκει συνεχόμενα «στοπ» στα μετόπισθεν με την διαφορά να εκτοξεύεται πάνω από τους 20 πόντους (39 - 18 στο 8:07). Ο Ντόντσιτς πήρε ξανά την μπαγκέτα του δημιουργού προσπαθώντας να βάλει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι μιας και η ελληνική άμυνα δεν του επέτρεπε να εκτελέσει ενώ ο ίδιος ήταν άστοχος ακόμα και από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (ξεκίνησε με 1 στις 5). Πάντως μετά τα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε και η Εθνική ομάδα «εγκλωβίστηκε σε ένα παιχνίδι στατικό, χωρίς κυκλοφορία με αποτέλεσμα τα… εξωφρενικά ποσοστά της πρώτης περιόδου σταδιακά να πέσουν, όπως έπεσε και η διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου από τη μέγιστη διαφορά των 23 πόντων στους 14 (47-33).

Τον απόλυτο έλεγχο η Εθνική στο δεύτερο ημίχρονο

Η επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ «σημαδεύτηκε» από ένα κρεσέντο τριών πόντων από τον Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος βρήκε στόχο πίσω από τη γραμμή των 6,75 τρεις συνεχόμενες φορές επαναφέροντας την διαφορά πάνω από τους 20, όμως και ο Λούκα Ντόντσιτς επέστρεψε από τα αποδυτήρια ζεστός ευστοχώντας σε 3 τρίποντα στην τρίτη περίοδο. Όμως οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη έμειναν απόλυτα ψύχραιμοι ακόμα και όταν ο Γιάννης βγήκε για να πάρει ανάσες. Η άμυνα παρέμεινε σε υψηλά στάνταρ και το δεκάλεπτο έκλεισε με 66- 50.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με ένα εκκωφαντικό σερί 18-3 από την Εθνική μας ομάδα, η οποία εκτόξευσε τη διαφορά στο 82 - 53 και εκτοτε δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της, ολοκληρώνοντας το τελευταίο δεκάλπετο με επιμέρους σκορ 25-10.

Τα δεκάλεπτα:

32-14, 47-33, 66-50, 96-68

Τα στατιστικά του αγώνα

Προολυμπιακό τουρνουά 2024: Πότε είναι ο τελικός

Η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Κυριακής  (7/7, 21:00) τον νικητή του ζευγαριού  Κροατία - Δομινικανή Δημοκρατία (Σάββατο 6/7, 21:00). Ο νικητής του μεγάλου τελικού θα 

  • Δεύτερος ημιτελικός - Σάββατο 6/7:  21:00 Δομινικανή Δημοκρατία - Κροατία
  • Τελικός : Κυριακή 7/7 (21:00)
ΣλοβενίαΕθνική μπάσκετΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώραπροολυμπιακό τουρνουά