Αθλητισμός|28.07.2024 13:57

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Στόχος μου ήταν να στείλω μήνυμα συμπερίληψης», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής - Τι απαντά για την κριτική

Newsroom

«Αυτό που ήθελα, ήταν να πω ότι είμαστε ένα τεράστιο "εμείς"», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Τομά Ζολί, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκαν ορισμένες επιλογές του.

«Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, όπως θέλουμε, με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία, έχουμε πολλά δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Ο Ζολί τόνισε πως η πρόθεσή του δεν ήταν «να είναι ανατρεπτικός, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει» αλλά, μάλλον, να «αποτυπώσω τη Γαλλία σε όλη της την ποικιλομορφία».

«Δεν ήθελα να διχάσω»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήθελε να στείλει μήνυμα συμπερίληψης, ένταξης, καλοσύνης, γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης. «Δεν επιθυμούσα να διχάσω. Την εχθρότητα και το μίσος τα γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός».

Σχετικά με την καταιγίδα που ξέσπασε είπε και είχε ως συνέπεια να ακυρωθούν κάποιες χορευτικές παραστάσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για την τελετή, σχολίασε, «η ζωή δεν είναι να περιμένεις να περάσουν οι καταιγίδες, αλλά να μάθεις να χορεύεις στη βροχή. Αυτό είδα χθες, ανθρώπους να χορεύουν»,

«Όλοι ήταν μέσα στη βροχή. Ήμασταν μαζί γι' αυτή την κοινή πανανθρώπινη σκηνή στην οποία ο καθένας μπορούσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του, να βρει τον εαυτό του και να πει: ναι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Αυτή ήταν πραγματικά η ιδέα αυτής της τελετής», κατέληξε.

Παρίσιειδήσεις τώραΓαλλίαΟλυμπιακοί Αγώνες 2024