Αθλητισμός|04.08.2024 18:30

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έπος Τζόκοβιτς στο Παρίσι! Λύγισε τον Αλκαράθ και έκανε το μυθικό Golden Slam!

Γιάννης Σκόκας

Ο θρυλικός Νόβακ Τζόκοβιτς έβαλε στο... πέτο του το μοναδικό παράσημο που έλειπε απ' την τεράστια συλλογή του στο τένις! Ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Το κυνηγούσε επί 16 χρόνια και το κέρδισε στα 37 του απέναντι στον εκρηκτικό Κάρλος Αλκαράθ, τον κορυφαίο της νέας γενιάς, ο οποίος στέρησε στον Σέρβο δύο σερί τίτλους στο Wimbledon.

Ο Νόλε έδωσε μια συγκλονιστική παράσταση στο Roland Garros, έκανε ένα απ' τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του και λύγισε στα δύο σετ (7-6, 7-6) τον Ισπανό τενίστα. Ο Τζόκοβιτς έπαιξε απέναντι στον νεότερο παίκτη που έφτασε ποτέ σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων και έγινε ο γηραιότερος που κερδίζει το χρυσό!

Κυρίως όμως έγραψε χρυσή ιστορία καθώς πέτυχε το σπανιότατο Golden Slam! Δηλαδή την κατάκτηση των τεσσάρων Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) και του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου. Αυτό το μοναδικό επίτευγμα έχουν πετύχει στην ιστορία του τένις μόλις πέντε παίκτες: Η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ, ο Αμερικανός Αντρέ Αγκάσι, ο Ισπανός Ράφα Ναδάλ, η Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς και πλέον ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ήταν ο αγώνας της ζωής του γνωρίζοντας ότι έχοντας πια πατήσει τα 37 δεν θα είχε άλλη ευκαιρία καθώς στους επόμενους Ολυμπιακούς θα ήταν 41 ετών. Τις προηγούμενες τέσσερις φορές που πήγε σε Ολυμπιακούς Αγώνες απέτυχε να στοχεύσει το χρυσό. Το 2008, στην παρθενική παρουσία του, πήρε το χάλκινο, το 2012 αποκλείστηκε στα ημιτελικά και έχασε στο παιχνίδι για το χάλκινο μετάλλιο, ενώ το 2016 έχασε απ' τον πρώτο γύρο. Το 2020 ηττήθηκε και πάλι στα ημιτελικά χάνοντας εκ νέου το μετάλλιο. Δεν τα παράτησε ποτέ όμως...

Μαχητής γαρ (ο μεγαλύτερος που έχει βγάλει το παγκόσμιο τένις) ο Σέρβος πήγε στο Παρίσι με στόχο το χρυσό και τα κατάφερε δίχως να χάσει σετ! Ο τρόπος που πανηγύρισε στο φινάλε αυτό το χρυσό καταδεικνύει πόσο πολύ το ήθελε. Στα 37 του χρόνια, ο κάτοχος 24 τίτλων Grand Slam και πολυνίκης στην ιστορία του τένις, λύγισε κλαίγοντας σαν μικρό παιδί στην αγκαλιά της οικογένειάς του.

Είχε προηγηθεί μια συγκλονιστική μάχη τριών ωρών με τένις υψηλότατου επιπέδου. Ο Τζόκοβιτς ήταν αλάνθαστος βάζοντας σε δύσκολη θέση τον Αλκαράθ που επίσης ήταν καταπληκτικός. Ο Νόλε όμως ήταν τέλειος. Δεν έχασε ποτέ το σερβίς του οδηγώντας και τα δύο σετ στο τάι μπρέικ, όπου κυριάρχησε και κατέκτησε το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε στην καριέρα του!