Αθλητισμός|25.08.2024 10:00

Απογοήτευσε η Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μαρία Ζαχαράκη

Αν και η ατομική επιτυχία του Γιουσούφ Ντικέτς στην σκοποβολή φώτισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η γενική εικόνα της χώρας ήταν απογοητευτική, με ευέλπιδες αθλητές της χώρας να μην καταφέρνουν να πάρουν κανένα μετάλλιο. Η Τουρκία αποχώρησε χωρίς χρυσό μετάλλιο και με περιορισμένες επιτυχίες, παρά τις υψηλές προσδοκίες σε τομείς όπως η τοξοβολία και το βόλεϊ.

Η Τουρκία είναι μια χώρα μεσαίου εισοδήματος 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Ο λαός βλέπει τον αθλητισμό ως έναν τομέα όπου η χώρα πρέπει να αποδείξει το σθένος της και να πιέσει πολύ σκληρά για διεθνείς νίκες. Όντας ο ίδιος ποδοσφαιριστής, ο Ερντογάν συχνά καλεί τους αθλητές σε νίκες.

«Ειδικά οι νέοι ανέμεναν μια ξαφνική αύξηση των επιδόσεων, κάτι που να ταιριάζει με την αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική που βλέπουν γύρω τους, αλλά δεν συμβαίνει», σχολίαζαν χαρακτηριστικά Τούρκοι αναλυτές στο Χ.

Ο σκοποβόλος που έγινε viral και «έσωσε» τη συμμετοχή

Ο 51χρονος Γιουσούφ Ντικέτς κέρδισε το πρώτο ασημένιο μετάλλιο της Τουρκίας στη σκοποβολή στο μικτό ομαδικό αγώνισμα των 10 μέτρων με αεροβόλο πιστόλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φορώντας απλώς ένα λευκό μπλουζάκι της Team Turkey και τα γυαλιά του. Χωρίς ειδικούς φακούς ακρίβειας ή ογκώδεις ωτοασπίδες και με το ένα χέρι στην τσέπη, ο Ντικέτς έκανε αίσθηση στο Παρίσι. Η εικόνα του με την χαλαρή στάση να κερδίζει μετάλλιο διαδόθηκε ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη κι ο Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, σχολίασε την εμφάνιση του Τούρκου αθλητή με τη λέξη: «Ωραίος».

Ένας άλλος χρήστης αναρωτήθηκε, αν η Τουρκία είχε στείλει έναν «εκτελεστή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ άλλος υποστήριξε ότι ο Ντικέτς έμοιαζε με στρατιωτικό. Η αλήθεια είναι ότι ο Ντικέτς είναι ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής χωροφυλακής.

Αφού έγινε viral, ο ίδιος εξήγησε ότι η επιλογή να αγωνίζεται χωρίς ειδικό εξοπλισμό είναι προσωπική προτίμηση. Προτιμά να πυροβολεί με τα δύο μάτια ανοιχτά, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν του έχει στερήσει την επιτυχία.

Η αποτυχία της Τουρκίας στους ΟΑ αποδόθηκε κυρίως σε πολιτική ανικανότητα και έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον αθλητισμό της χώρας.

«Το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σημαντικό. Κοιτάζοντας πέρα από τις πόζες του Γιουσούφ Ντικέτς, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος. Η κυριαρχία της μετριότητας έχει πλέον διαποτίσει κάθε ίνα της ύπαρξής μας. Δυστυχώς, το τουρκικό έθνος δεν είναι ούτε μπροστά ούτε πίσω. Αυτό δεν είναι ιστορική ατυχία, είναι καθαρή ανικανότητα. Πρέπει να αλλάξει!», έγραψε κάποιος άλλος στο Χ.

Κριτική για το ταξίδι του Ιμάμογλου στο Παρίσι

Κατά τη διάρκεια, επομένως, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η Τουρκία ήταν πιο επιτυχημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι στην τελική κατάταξη. Ωστόσο, τα μάτια δεν ήταν μόνο στραμμένα στους αθλητές, αλλά και στην επίσκεψη στο Παρίσι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του Οζγκιούρ Οζέλ, αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.
Ο Ιμάμογλου εγκαινίασε το Σπίτι της Κωνσταντινούπολης στο Παρίσι, μια προσπάθεια του Δήμου Κωνσταντινούπολης και της Τουρκικής Ολυμπιακής Επιτροπής με στόχο να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Πόλης για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036.

Η παρουσία τους, ωστόσο, στο Παρίσι προκάλεσαν επικρίσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο παράπονο ήταν ο πολυτελής χώρος, αν και ο δήμος Κωνσταντινούπολης ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά καλύπτονταν από χορηγούς.

Άλλοι παραπονέθηκαν ότι με την απαγόρευση του Instagram, τον πόνο του πληθωρισμού και τη συζήτηση για τα σκυλιά του δρόμου που μαίνεται στο εσωτερικό, το CHP θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα αντί να μοιράζεται φωτογραφίες τους να απολαμβάνουν το Παρίσι.

Στις επικρίσεις δεν έλειψε κι ο Ερντογάν: «Όταν κάποιος μιλά για τους πόρους αυτής της χώρας, δεν είναι το αεροδρόμιο που πρέπει να επικρίνουμε, αλλά εκείνους που σπαταλούν τα χρήματα του λαού στο Παρίσι». Στη συνέχεια συνέδεσε το ζήτημα με τα χρέη κοινωνικής ασφάλισης: «Όταν πρόκειται για τα χρέη στο ΙΚΑ, δεν έχουν χρήματα, αλλά όταν πρόκειται να απολαύσουν το Παρίσι, έχουν πολλά χρήματα».

ΤουρκίαΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώρα