Αθλητισμός|20.11.2024 07:55

Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε τώρα, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί τριγμούς

Newsroom

Ήταν μια από τις πιο βρόμικες κούρσες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων: σχεδόν οι μισές αθλήτριες πιάστηκαν ντοπέ! – Και 5η δρομέας ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες!

Καλοκαίρι του 2012, το Λονδίνο ζούσε στους ξέφρενους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόλις είχε περάσει στην Ιστορία ο τελικός των 1500 μέτρων γυναικών και η βρετανίδα αθλήτρια Λάισα Ντόμπρισκι- που μόλις έχει τερματίσει 10η, απογοητευμένη και εξουθενωμένη μιλάει στις κάμερες του BBC: «Μάλλον θα μπω σε μπελάδες όταν το πω αυτό, αλλά δεν πιστεύω ότι αγωνίζομαι σε ίσους όρους»… Η Ντόμπρισκι δεν απάντησε για το τι ακριβώς εννοούσε, αλλά σταύρωσε τα δάχτυλα του χεριού της και είπε με νόημα: «Πιστεύω ότι στο τέλος θα πιαστούν…». Και πιάστηκαν.

Μόλις λίγες μέρες πριν και ακριβώς 12 χρόνια μετά εκείνη την κούρσα, αφαιρέθηκε από την Τατιάνα Τομάσοβα το ασημένιο μετάλλιο με τη ρωσίδα δρομέα να γίνεται η πέμπτη από τις 12 που τερμάτισαν στα 1500 μέτρα του Λονδίνου, που ακυρώνεται αναδρομικά…
Η Τομάσοβα είναι η τελευταία αθλήτρια που τιμωρήθηκε μετά την ανάλυση των δειγμάτων της που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας και που έδειξαν ότι έπαιρνε απαγορευμένα φάρμακα. Η Ρωσίδα είχε τερματίσει 4η αλλά ανέβηκε σκαλοπάτια μετά τον αποκλεισμό των δύο πρώτων αθλητριών του αγώνα, τις Ασλί Κακίρ Αλπτεκίν και Γκαμζέ Μπουλούτ από την Τουρκία που ακυρώθηκαν για χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2015 και το 2017 αντίστοιχα.

Η τιμωρία, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2024, ακυρώνει όλα τα αποτελέσματά της Τομάσεβα από τις 21 Ιουνίου του 2012 έως τις 3 Ιανουαρίου του 2015. Το γεγονός περιλαμβάνει το ασημένιο μετάλλιο που της απονεμήθηκε το 2018, μετά τον αποκλεισμό των δύο πρώτων για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η Λευκορωσίδα Νατάλια Καρέιβα, που είχε τερματίσει 7η και η Ρωσίδα Γιεκατερίνα Κοστέτσκαγια, που ήταν 9η ακυρώθηκαν επίσης για χρήση απαγορευμένων ουσιών!

«Η κύρωση της Τομάσοβα προέκυψε από κατηγορίες της AIU που βασίζονται σε δεδομένα, τα οποία δείχνουν σκάνδαλο ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, από το Εργαστηριακό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών στο πρώην Εργαστήριο της Μόσχας», ανέφερε η CAS. «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί τώρα να προχωρήσει στην ανακατανομή των μεταλλίων και στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων της ΔΟΕ» κατέληξε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το χρυσό μετάλλιο παραμένει στην Μαριάμ Γιουσούφ Τζαμάλ από το Μπαχρέιν που είχε τερματίσει 3η το 2012, η Αμπέμπα Αρεγκάουι από την Αιθιοπία, η οποία ήταν 5η στο Λονδίνο, θα πάρει το ασημένιο ενώ η Αμερικανίδα Σάνον Ρόουμπερι παίρνει το χάλκινο μετάλλιο. Η Ντομπρίσκι και η επίσης Βρετανίδα Λόρα Βάιτμαν ανέβηκαν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Το 2016, η Ντόμπρισκι, (που είχε κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2009) θυμήθηκε τη θλίψη που ένιωσε μετά τον αγώνα στο Λονδίνο: «Ήθελα να κλάψω, να φύγω τρέχοντας από το γήπεδο», είπε. «Θα έπρεπε να ήταν μια χαρούμενη στιγμή μπροστά στους δικούς μου, αλλά αντίθετα ένιωσα ταπεινωμένη. Ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί. Ένιωσα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια και τους φίλους μου». Τώρα της ζητάει... συγγνώμη η ΔΟΕ… Αργά όμως. Μετά 12 έτη ουδείς ασχολείται.

ΛονδίνοΟλυμπιακοί Αγώνεςντόπινγκειδήσεις τώρα