Αθλητισμός | 11.05.2019 10:53

ΠΑΟΚ: Ολα για τον δέκατο τίτλο και το ιστορικό νταμπλ

Αντώνης Τσακαλέας

Για έναν οργανισμό όπως ο ΠΑΟΚ που έκανε το μεγαλύτερο δυνατό focus για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, που δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η διαχείριση της επόμενης μέρας μιας μεγάλης επιτυχίας, είναι το πρώτο ερωτηματικό που θα απαντηθεί στον τελικό με την ΑΕΚ. Η πρόκληση του πρώτου νταμπλ της «ασπρόμαυρης» ιστορίας αποτελεί το πρώτο τρόπο επαναφόρτισης όλων μετά το άδειασμα που, όσο και αν κάποιοι μπορεί να το αρνούνται, ήρθε το βράδυ της 21ης Απριλίου.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια ήρθε με εμφατικό τρόπο. Με το αήττητο, ένα επίτευγμα που όμοιό του δεν καταγράφηκε τα τελευταία 55 χρόνια. Η παρουσία στον τελικό του κυπέλλου σφραγίστηκε λίγες ημέρες μετά τη γιορτή του πρωταθλήματος. Οι περισσότεροι στέκονται στην  κατάκτηση του νταμπλ, που θα είναι το πρώτο για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Είναι σίγουρο πως αυτό είναι μεγάλο κίνητρο.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος που ίσως κάποιοι δε την έχουν «φωτίσει» τόσο. Αν κατακτηθεί το κύπελλο, θα είναι ο δέκατος τίτλος για τον ΠΑΟΚ. Ενας ΠΑΟΚ που άφησε τον 20ό αιώνα με μόλις τέσσερις τίτλους. Και το «μόλις» πηγαίνει κυρίως στα όσα δεν κατάφερε η «χρυσή» φουρνιά της δεκαετίας του ’70, κατά την οποία οι «ασπρόμαυροι» κατέκτησαν τρία τρόπαια.

Τούτη η «φουρνιά», της δεκαετίας του ’10, έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τρίτο τρόπαιο μέσα σε 366 ημέρες, όσα κατέκτησε δηλαδή η ομάδα τη δεκαετία του '70. Να φτάσει ο ΠΑΟΚ τους 10 τίτλους, με τον 8ο και τον 9ο να είναι τίτλοι χωρίς ήττα! Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε με 10-0-0 το κύπελλο του 2018 και με 26-4-0 το πρωτάθλημα του 2019. Στη φετινή του πορεία μέχρι τον τελικό, ο ΠΑΟΚ είχε και δυο ήττες, αλλά αν έρθει το (τρίτο διαδοχικό) κύπελλο, κανείς δεν θα ασχολείται με αυτό.

Την τελευταία εβδομάδα, άπαντες στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο αντιλήφθηκαν πως η διαχείριση της κατάκτησης του πρωταθλήματος έπρεπε να έρθει σε πρώτο πλάνο. «Υπάρχει κανένας που "χορταίνει" με ένα πρωτάθλημα;» Αυτή είναι η ατάκα που κυκλοφορεί για να γίνει βίωμα σε όλους πως το πνεύμα νικητή πρέπει να υπάρχει κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση. Είτε στη μεγάλη πίκρα, που υπήρχε τις ημέρες πριν τον περσινό τελικό, είτε στη μεγάλη χαρά, που υπάρχει τις μέρες πριν τον φετινό τελικό.

Ο Γιώργος Σαββίδης θέλησε, την παραμονή του τελικού, να βάλει και λίγο από το περσινό…αλατοπίπερο, με την υπενθύμιση του γκολ του Βαρέλα. Ακόμα και αυτό, είναι μέσα στο «παιχνίδι» της εγρήγορσης ενόψει ενός τελικού. Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε το καλύτερο δυνατό στίγμα για τον τελικό με μια ατάκα του στη συνέντευξη Τύπου την οποία την έχει πει και αρκετές φορές στους ποδοσφαιριστές του. «Θα μπείτε στο γήπεδο και θα περάσετε δίπλα από το τρόπαιο. Υπάρχει περίπτωση να μη θέλετε να τα δώσετε όλα γι’ αυτό;».

Κύπελλο ΕλλάδαςΠΑΟΚτελικός κυπέλλου