Αθλητισμός | 11.05.2019 17:25

Τελικός Κυπέλλου: Η νύχτα των στρατηγών και των προσωπικοτήτων

Newsroom

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρώνται στις 20:30 στο ΟΑΚΑ με φόντο το «ιερό δισκοπότηρο» του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από το συνδρομητικό κανάλι της Cosmote.

Οι δύο Δικέφαλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι για τρίτη συνεχόμενη φορά με τους Θεσσαλονικείς να μετρούν δύο νίκες. Μάλιστα την περσινή χρονιά κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον μεγάλο άτυχο του φετινού τελικού Αντελίνο Βιερίνια.

Ας δούμε τώρα πώς σκέφτονται να παρατάξουν τις ομάδες τους οι στρατηγοί Ραζβάν Λουτσέσκου και Μανόλο Χιμένεθ

Ραζβάν Λουτσέσκου: Στόχος το απόλυτο

Του Αντώνη Τσακαλέα

Για τρίτη φορά στην εν Ελλάδι καριέρα του ο Ραζβάν Λουτσέσκου δίνει το «παρών» σε τελικό Κυπέλλου και ευελπιστεί να δώσει συνέχεια στη µέχρι τώρα γεµάτη ρεκόρ πορεία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Από το φινάλε του περσινού πρωταθλήµατος ο Ρουµάνος τεχνικός δεν έχει σταµατήσει να κάνει λόγο για έναν τίτλο που κατέκτησε στον αγωνιστικό χώρο και δεν του αποδόθηκε.

Με βάση το δικό του σκεπτικό, πιθανή κατάκτηση του Κυπέλλου θα σφραγίσει την κυριαρχία του «∆ικεφάλου του Βορρά» σε κάθε επίπεδο για δεύτερη διαδοχική σεζόν, διάστηµα κατά το οποίο ο Λουτσέσκου βρίσκεται στο τιµόνι των «ασπρόµαυρων».

Αν κάποιος βγάλει από τη συζήτηση το περσινό πρωτάθληµα, ο Ρουµάνος τεχνικός θα έχει πετύχει κάτι µοναδικό και σε προσωπικό επίπεδο. Μέχρι σήµερα µετράει δύο τίτλους µε τον ΠΑΟΚ, στην πορεία των οποίων δεν έχει ούτε µία ήττα σε σύνολο 40 αγώνων.

Το ρεκόρ 36-4-0

Ο φετινός τίτλος τελείωσε για τον «∆ικέφαλο του Βορρά» µε απολογισµό 26 νικών και τεσσάρων ισοπαλιών, ενώ το περσινό Κύπελλο κατακτήθηκε µε δέκα νίκες σε ισάριθµους αγώνες.

Το 36-4-0 σε σύνολο 40 αγώνων είναι κάτι που δεν αµφισβητείται και καταδεικνύει τον τρόπο µε τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχει προσεγγίσει τον κάθε θεσµό. Στη φετινή του πορεία µέχρι τον τελικό ο ΠΑΟΚ είχε δύο ήττες (από Παναχαϊκή και Πανιώνιο) και δύο ισοπαλίες (µε Αρη και Αστέρα Τρίπολης), χωρίς κανένα από τα τέσσερα αποτελέσµατα να προκαλέσει πρόβληµα στους «ασπρόµαυρους».

Ακόµα και την ήττα από τον Πανιώνιο µε 2-1, στον πρώτο προηµιτελικό, οι «ασπρόµαυροι» κατάφεραν να την ανατρέψουν στην παράταση, πετυχαίνοντας δύο γκολ στα τελευταία λεπτά. Η πρώτη απόπειρα του Λουτσέσκου για κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας καταγράφηκε στην πρώτη του σεζόν (2014-15) στον πάγκο της Ξάνθης, όταν και την οδήγησε στον τελικό της 23ης Μαΐου.

Η ακριτική οµάδα γνώρισε την ήττα από τον Ολυµπιακό µε 3-1. Τότε, ο Λουτσέσκου δεν κατάφερε να µπει εµπόδιο στον δρόµο του Ολυµπιακού για το νταµπλ, κάτι που κατάφερε πέρυσι, όταν κατέκτησε το Κύπελλο µε τον ΠΑΟΚ, στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ.

Σήµερα ο Ρουµάνος τεχνικός βρίσκεται στη…θέση του Βίτορ Περέιρα το 2015 και του Μανόλο Χιµένεθ το 2018, καθώς είναι εκείνος που θα επιδιώξει την κατάκτηση του νταµπλ µέσω του Κυπέλλου. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει καταφέρει στο παρελθόν να κατακτήσει δύο διαδοχικά Κύπελλα ως προπονητής της Ραπίντ Βουκουρεστίου, το 2006 και το 2007. Στη σηµερινή αναµέτρηση ο προπονητής του ΠΑΟΚ αναµένεται να παρατάξει τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Γιαννούλη στην άµυνα.

Το συγκεκριµένο σενάριο είναι το επικρατέστερο για την οπισθοφυλακή, αν και δοκιµάστηκε και η παρουσία του Ινγκασον στο κέντρο της άµυνας, µε τον Κρέσπο στο αριστερό άκρο. Στη µεσοαµυντική γραµµή ο Κάνιας έχει ένα µικρό προβάδισµα έναντι του Σάχοφ ως παρτενέρ του Ολιβέιρα, ενώ στη µεσοεπιθετική γραµµή οι Ληµνιός και Ζαµπά διεκδικούν τη θέση στο δεξί άκρο, για να συµπληρώσουν τους Πέλκα και Μπίσεσβαρ. Στην κορυφή της επίθεσης αναµένεται να βρεθεί ο Ακποµ. 

Μανόλο Χιμένεθ: Ο άρχοντας των τελικών

Του Σταύρου Καζαντζόγλου

Είναι γνωστό ότι η ΑΕΚ είναι µια οµάδα µε ιδιαιτερότητες. Με πρόσωπα γεµάτα πάθη, που ακροβατούν στις δύο πλευρές του φεγγαριού. Η ιστορία των «κιτρινόµαυρων» βρίθει τέτοιων περιπτώσεων, στις οποίες εντάσσεται πλέον µε κάθε επισηµότητα και ο Μανόλο Χιµένεθ. Ο Σεβιγιάνος, που έφτασε στην Αθήνα για να βρει τη δική του -προπονητική- γη της Επαγγελίας.

Ο Χιµένεθ έχει αποτύχει σε κάθε άλλη προπονητική απόπειρα. Στην ΑΕΚ, όµως, θαρρείς και υπάρχει κάτι ξεχωριστό. Κάτι µοναδικό, που γεννά επιτυχίες. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως ο Ισπανός έχει εξελιχθεί κατά τις τρεις θητείες του στον πάγκο της ΑΕΚ στον πιο πετυχηµένο τεχνικό µετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς! Ειδικά στον θεσµό του Κυπέλλου, ο Χιµένεθ τείνει να εξελιχθεί και σε κορυφαίο.

Τέσσερις συµµετοχές Ο Μπάγεβιτς είχε στις δικές του τρεις θητείες στον «κιτρινόµαυρο» πάγκο τέσσερις συµµετοχές σε τελικούς, µε µόλις µία κατάκτηση (το εµφατικό 7-1 επί του Απόλλωνα, που αποτέλεσε και το φινάλε της πρώτης παρουσίας του στην ΑΕΚ). Με την παρουσία του στον αποψινό τελικό, ο Χιµένεθ φτάνει ήδη στις τέσσερις συµµετοχές σε τελικούς και έχει µία κατάκτηση. ∆εν είναι τυχαίο αυτό.

Η ψυχοσύνθεση του Χιµένεθ φανερώνει άνθρωπο που ξέρει να προετοιµάζει ψυχολογικά την οµάδα του για µεγάλα παιχνίδια. Στηρίζεται στο πάθος και στην αυταπάρνηση, πετυχαίνει να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του και να τους κάνει να υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Αυτό καλείται να κάνει απόψε η ΑΕΚ.

Να αφήσει κατά µέρος την κάκιστη χρονιά στο πρωτάθληµα και να παίξει ένα παιχνίδι που θα φτιάξει το µέλλον της. Ο Χιµένεθ επέστρεψε στην ΑΕΚ πριν από λίγους µήνες για να περισώσει την κατάσταση και εάν κατακτήσει το Κύπελλο, θα έχει πετύχει σε σηµαντικό βαθµό. Συν τοις άλλοις, βέβαια, θα λάβει θριαµβευτικά και το χρίσµα για την επόµενη σεζόν. Κάτι που ήδη θεωρείται δεδοµένο, αλλά αναµφίβολα η λάµψη του Κυπέλλου θα αναβαθµίσει τον Χιµένεθ εντός της οµάδας.

Εκεί, άλλωστε, είναι που αναπτύσσονται κατά καιρούς οι πιο ζωηρές αµφιβολίες για το εάν είναι ο ιδανικός για την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο Χιµένεθ δείχνει πάντα ικανότητα στις ειδικές αποστολές και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που συνάδουν µε τον θεσµό του Κυπέλλου.

Ηρθε ως «ψαγµένη» επιλογή των Αδαµίδη, Γκρέταρσον το 2011 και πήρε το πρώτο τρόπαιο έπειτα από εννέα «πέτρινα» χρόνια επί του Ατροµήτου. Ο ΠΑΟΚ είναι πάντα σηµείο αναφοράς για τον Χιµένεθ.

Στην πρώτη του αποστολή, ο ΠΑΟΚ ήταν το µεγάλο εµπόδιο που έπρεπε να αποκλείσει η ΑΕΚ στα ηµιτελικά για να φτάσει στον στόχο της. Στις δύο επόµενες παρουσίες σε τελικούς, ο ΠΑΟΚ είναι φιναλίστ και έχει κάνει τον Χιµένεθ να αποχωρεί µε σκυµµένο κεφάλι. Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά πλάνα, τα πάντα δείχνουν ξεκάθαρα, εκτός και αν τα... ανακατέψει ο Χιµένεθ.

Ως δεδοµένο πρέπει να θεωρείται πως η ΑΕΚ θα παραταχθεί µε διάταξη 4-2-3- 1. Οι ακλόνητοι της 11άδας είναι οι Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόµου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιµόες, Μάνταλος, Λιβάγια και Πόνσε.

Τι σκέφτεται ο Χιµένεθ τις τελευταίες ώρες; Πώς θα υπερισχύσει στη µεσαία γραµµή και αν χρειάζεται περισσότερο το µυαλό, την εµπειρία και το ύψος του Κρίστισιτς ή το πάθος, τη δύναµη και τα τρεξίµατα του Γαλανόπουλου. Παράλληλα, ίσως επιχειρήσει να αιφνιδιάσει στη δεξιά πλευρά της επίθεσης και αντί του Μπακασέτα να χρησιµοποιήσει Γκάλο ή Μπογέ.

τελικός κυπέλλουΑΕΚΜανόλο ΧιμένεθΠΑΟΚΡαζβάν Λουτσέσκου