Αθλητισμός|22.05.2019 22:08

Βασίλης Χατζηπαναγής: Ο «Νουρέγιεφ» σε ρόλο πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου

Παναγιώτης Γκαμπράνης

Το πλήρωμα του χρόνου για την αναγνώριση της αξίας του Βασίλη Χατζηπαναγή έφτασε και ο «Νουρέγιεφ» της μπάλας αναλαμβάνει ρόλο στην ΕΠΟ! Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έκανε δεκτή την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής και ο Βάσια, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όπως επιλέχθηκε στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, θα εισπράξει την εκτίμηση και τον σεβασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, που του αξίζει.

Ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αναλάβει στο εξής τον τίτλο του «πρεσβευτή» όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών προγραμμάτων της Ομοσπονδίας (training the future, football in medicine, hello football friend, same field, Πάσα στα θρανία).

Πρόκειται για ένα ιδανικό πόστο για τον Βάσια, που εξακολουθεί να δουλεύει μαζί με μικρά παιδιά, όπως είχε τη δυνατότητα να καταγράψει το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Δήμου Πανοράματος. Εκεί κάθισε δίπλα σε παιδιά που πήραν μέρος σε ημερήσιο camp, τους έδειξε μερικές από τις μαγικές ντρίμπλες του, έπαιξε μαζί τους και τους δίδαξε τα μυστικά της μπάλας.

Ο Βάσια στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ»

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χατζηπαναγή στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ενόψει του τελικού του Champions League, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τότεναμ:

Βλέπεις τον Βασίλη Χατζηπαναγή να παίζει με τα παιδιά, να διδάσκει ποδόσφαιρο, να γελάει, να κάνει τις μαγικές του ντρίμπλες και δεν τον χορταίνεις! Ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ξεχώριζε από μακριά μέσα σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών στο καμπ που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Πανοράματος και το ευχαριστιόταν με την ψυχή του. «Θα μπω κι εγώ στη σειρά πίσω από τα παιδιά για να κάνω την άσκηση», φώναζε με τρανταχτό γέλιο και μόλις έκανε τα… τακουνάκια του, ακούγονταν ένα μακρόσυρτο «ωωωω!». «Το μυστικό του Βασίλη ήταν οι προσποιήσεις. Με μία κίνηση του κορμιού έστελνε τους αντιπάλους του δεξιά και αριστερά», έλεγε ο στενός του συνεργάτης Νίκος Φράγκος, ενώ την ίδια ώρα ο «Νουρέγιεφ», άφηνε την ομάδα του για να σουτάρει μερικά πέναλτι, με τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, σε λιλιπούτειους ποδοσφαιριστές.

Ακόμη και τώρα παραμένει αέρινος. Νομίζεις ότι διδάσκει… χορό! Σου θυμίζει τον 20χρονο παικταρά της Παχτακόρ, που είχε έρθει το Νοέμβριο του 1975 από τη Σοβιετική Ενωση με το τρένο για να υπογράψει στον Ηρακλή και να μάθει μπάλα σε όλη την Ελλάδα. Τον μάγο της μπάλας, που είχε παίξει στη Μικτή Κόσμου με τον Μπεκενμπάουερ, τον Κρολ και τον Κίγκαν. Αλλωστε το 2003, στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων. Τον παρατηρείς και σκέφτεσαι αυτομάτως Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

-Βάσια, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς τους δύο κορυφαίους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γίνεται;

«Πως δεν γίνεται. Πάλι καλός θα είναι ο τελικός, δεν ανησυχώ. Υποστηρίζω πάντα την Μπαρτσελόνα και τη Λίβερπουλ, έτσι όμως όπως έγιναν τα πράγματα κι αφού απέκλεισε η Λίβερπουλ την Μπαρτσελόνα, θα ήθελα να δω έναν τελικό Λίβερπουλ-Αγιαξ.

-Εκανε τρομερή προσπάθεια ο Αγιαξ…

«Ηταν πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε στο ματς με την Τότεναμ. Κρίμα γι’ αυτά τα παιδιά, τους είδα πως κατέρρευσαν στο τέλος στο χόρτο. Νομίζω όλος ο κόσμος ήθελε να πάει ο Αγιαξ στον τελικό, αφενός επειδή ήταν μια ομάδα από νέα παιδιά που έδωσαν και την ψυχή τους, αφετέρου επειδή απέκλεισαν δύο κολοσσούς, τη Ρεάλ και τη Γιουβέντους».

-Είναι το μοντέλο του Αγιαξ ο οδηγός για το μέλλον;

«Ασφαλώς. Βέβαια το κακό με τον Αγιαξ είναι ότι αυτά τα παιδιά το καλοκαίρι θα πουληθούν και η ομάδα αυτή που εντυπωσίασε θα διαλυθεί. Ωστόσο αυτή είναι η φιλοσοφία των Ολλανδών όλα αυτά τα χρόνια. Βγάζουν διαρκώς ταλέντα, επενδύουν στις υποδομές, πουλάνε, βγάζουν ξανά ταλέντα. Εχουν την καλύτερη Ακαδημία στον κόσμο, δεν χωράει αμφιβολία».

-Επομένως είσαι με Λίβερπουλ στον τελικό…

«Ναι, αλλά πάνω απ’ όλα να γίνει ένα καλό παιχνίδι, να ευχαριστηθούμε ποδόσφαιρο».

ΕΠΟποδόσφαιροΒασίλης Χατζηπαναγής