Αθλητισμός | 21.06.2019 15:14

Λευκός Πύργος: Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης άλλαξε την ιστορία του παγκοσμίου μπιτς βόλεϊ

Newsroom
Με την ευκαιρία της έναρξης του πανελληνίου σιρκουί μπιτς βόλεϊ από την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 28-30 Ιουνίου ανοίξαμε το αρχείο του «βασιλιά» της παραλίας.   Πέρασαν 20 χρόνια από την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του μπιτς βόλεϊ που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα πλάι στον Λευκό Πύργο.   Το 1999 διοργανώθηκε το τουρνουά του πανελληνίου πρωταθλήματος με νυχτερινούς αγώνες υπό το φως των προβολέων και φόντο το πιο εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης.    
Από τότε πολλά άλλαξαν. Πολλά αθλήματα ακολούθησαν το παράδειγμα του μπιτς βόλεϊ, άφησαν τις παραδοσιακές σάλες των γυμναστηρίων και πήραν τους... δρόμους και τις πλατείες. Οι αλλαγές ήταν επαναστατικές και για το ίδιο το άθλημα που μέχρι τότε παραδοσιακά γίνονταν μόνο σε παραλίες. Ακολούθησαν τουρνουά όπως στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Μόσχα και σε άλλα πολύ κεντρικά σημεία αναφορά των μεγαλουπόλεων.

«Ηταν μία τρελή ιδέα»

Οι αθλητές που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή θυμούνται πως «ήταν μία τρελή ιδέα του τότε προέδρου της ΕΟΠΕ Θανάση Μπενα γίνουν αγώνες πλάι στον Λευκό Πύργο και με προβολείς για νυχτερινούς αγώνες».

Ο Μανώλης Ρουμελιώτης που σήμερα είναι ομοσπονδιακός προπονητής το 1999 με συμπαίκτη τον σημερινό μάνατζερ αθλητών Θανάση Μιχαλόπουλο κατέκτησαν τον τίτλο στο Masters που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη. «Ηταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και κάτι πολύ πρωτοπορειακό για την εποχή. Ηταν το πρώτο μεγάλο event σε ανοικτό χώρο όπως και τα διεθνή τουρνουά στο Ξυλόκαστρο. Ηταν μία τρελή ιδέα του Θανάση Μπελιγράτη που την είχε πει στον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο οποίος βλέποντας και τον χαμό που είχε γίνει στο Ξυλόκαστρο με 2.000 κόσμο στους τελικούς, το έκανε πράξη».

Ακολούθησε η FIVB

Οπως λέει ο Ρουμελιώτης τα τουρνουά του 1999, 2000 και 2001 με φόντο τον Λευκό Πύργο έδειξαν σε όλο το παγκόσμιο βόλεϊ πως τα τουρνουά μπορούν να γίνονται πλάι σε εμβληματικά μνημεία και κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων: «Μέχρι τότε όλα τα τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας γίνονταν σε παραλίες. Μετά τη Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο να είναι φόντο σε κάθε φάση όλα άλλαξαν. Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και η FIVB υιοθέτησε το μοντέλο των τουρνουά σε δημόσια και γνωστά σημεία».

«Ημουν τυχερός με 2.000 κόσμο»

Η Θεσσαλονίκη ήταν όμως πρωτοπόρος και σε πολλούς ακόμα τομείς θυμάται ο Ρουμελιώτης: «Το γήπεδο το βράδυ ήταν κατάμεστο. Οι τρεις εξέδρες και γύρω γύρω το κεντρικό γήπεδο είχε 2.000 κόσμο. Από εκεί ξεκίνησε η έκρηξη του μπιτς βόλεϊ. Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που αγωνιστήκαμε και νικήσαμε κιόλας απέναντι σε μεγάλα ονόματα της σάλας. Το τουρνουά της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο και τα τουρνουά στο Ξυλόκαστρο ήταν σημείο αναφοράς για το άθλημα που στη συνέχεια κατέκτησε τις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων».

Οι διαφορές στο άθλημα

Σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν είπε: «Κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εκείνοι οι αθλητές πρωταγωνιστούσαν στο βόλεϊ της σάλας. Υψηλό επίπεδο, υψηλή κατάρτηση και το παιχνίδι βασίζονταν στις σωστές ενέργειες των αθλητών και όχι στα λάθη των αντιπάλων. Είχαν έρθει οι ξένοι προπονητές μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα και είχαμε ξεκινήσει να ξεφεύγουμε από τις απλές προπονήσεις. Μετά την έλευση του αμερικανού Τζεφ Αλτζίνα το 1998 άλλαξε τα πάντα και μας άνοιξε δρόμους. Αυτό βοήθησε και στην τακτική και στην τεχνική αλλά και στην έκρηξη του αθλήματος που μετά από μία περίοδο πτώσεις έχει αρχίσει να βρίσκει και πάλι το δρόμο του».

Για 8η φορά στη Θεσσαλονίκη

Το 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα beach volley Masters ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από την καρδιά της Θεσσαλονίκης γιορτάζοντας 20 χρόνια από την πρώτη χρονιά που η νύμφη του Θερμαϊκού φιλοξένησε το πρώτο τουρνουά beach volley του Πανελληνίου σιρκουί Masters ανδρών και γυναικών.

Οι αγώνες θα γίνουν στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους (28-30/6/2019) και το τουρνουά της συμπρωτεύουσας θα είναι το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά που θα γίνουν για τα Masters 2019. 

Είναι η 8η χρονιά που το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει τη μεγάλη φιέστα του ελληνικού μπιτς βόλεϊ αλλά και τις παράλληλες αγωνιστικές και εορταστικές δράσεις για τους αθλητές, τις αθλήτριες και το φίλαθλο κοινό. Δίπλα στον Λευκό Πύργο έγιναν τα τουρνουά του 1999, του 2000, του 2001, του 2002, του 2003 ενώ το 2012 και το 2018 οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ MASTERS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
 

Μasters 1999 - Λευκός Πύργος - 4ο τουρνουά 
Νικητές: Μιχαλόπουλος / Μαν.Ρουμελιώτης 
Νικήτριες: Καραντάσιου / Σφυρή 
Μasters 2000 - Λευκός Πύργος - 5ο τουρνουά 
Νικητές: Μιχαλόπουλος / Μαν.Ρουμελιώτης 
Νικήτριες: Μουρζάκου / Μπάμπουλι 
Μasters 2001 - Λευκός Πύργος - 2ο τουρνουά 
Νικητές: Γκαβρίλοφ (Βουλγαρία) / Τοντόροφ (Βουλγαρία) 
Νικήτριες: Μουρζάκου / Μπάμπουλι 
Μasters 2002 - Λευκός Πύργος - 2ο τουρνουά 
Νικητές: Γκαβρίλοφ (Βουλγαρία) / Τοντόροφ (Βουλγαρία) 
Νικήτριες: Κουτρουμανίδου / Νικολαΐδου 
Μasters 2003 - Λευκός Πύργος - 1ο τουρνουά 
Νικητές: Αλεξανδρόπουλος / Νανάς 
Νικήτριες: Νικολαΐδου / Τσιαρτσιάνη 
Μasters 2012 - Πλατεία Αριστοτέλους - 2ο τουρνουά 
Νικητές: Ξενάκης / Μπιλλήρης 
Νικήτριες: Αρβανίτη / Τσιρτσιάνη 
Μasters 2018 - Πλατεία Αριστοτέλους - 1ο τουρνουά 
Νικητές: Νιόπας / Παπαδημητρίου 
Νικήτριες: Μαναβή / Τσοπούλου 

Σπορμπιτς βόλεϊΛευκός Πύργος