Αθλητισμός | 14.11.2018 22:50

Τα δυο σημεία «εμπλοκής» Παϊρότζ και η «αναμονή» του Αλαφούζου!

Κώστας Γουλής

Πώς μπορεί να συνδέεται η τεράστια επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που έχει ξεκινήσει -διακλαδωτά- εδώ και δύο μήνες στο βελγικό ποδόσφαιρο και κορυφώθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τη Μουσκρόν, τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και την επικείμενη εμπλοκή του στον Παναθηναϊκό;

Άμεση η σύνδεση δεν «ακουμπά» (ακόμα) τις συζητήσεις για την «πράσινη» ΠΑΕ. Σε πρώτη φάση ωστόσο, δημιουργεί πολύ σοβαρά ηθικά «ζητήματα» με κεντρικό πρόσωπο τον Ταϊλανδό broker, τα οποία σε δεύτερο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν και τις διοικητικές-ιδιοκτησιακές εξελίξεις στο «τριφύλλι».

Το πρωί της Τετάρτης (15 Νοεμβρίου) οι αρχές του Βελγίου προχώρησαν σε ταυτόχρονη έφοδο στα γραφεία της Μουσκρόν (στην οποία είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 90% ο Παϊρότζ), στη βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στο Ανώτατο Βελγικό Αθλητικό Δικαστήριο! Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας είναι οι μεγαλοατζέντηδες Πίνι Ζάχαβι και Φάλι Ραμαντάνι, που φέρονται να έχουν ακόμη υπό τον έλεγχό τους τον βελγικό σύλλογο. Γεγονός που απαγορεύεται ρητά η νομοθεσία της χώρας (δεν επιτρέπεται η εμπλοκή μάνατζερ σε ομάδες).

Η έρευνα των αρχών του Βελγίου για τους δύο ατζέντηδες, επεκτείνεται ακόμη σε ενδεχόμενα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, παράνομου στοιχηματισμού και στήσιμο αγώνων. Η Αστυνομία προσήγαγε τρία άτομα -δύο στελέχη της Μουσκρόν κι ένα στέλεχος της Ομοσπονδίας- τα οποία αφού ανακρίθηκαν για 5 ώρες, αφέθηκαν ελεύθερα.

Η Γενική Εισαγγελία

Η επιβεβαίωση της έρευνας ήρθε λίγες ώρες αργότερα, απ’ το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, που σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, τόνισε πως η όλη επιχείρηση έχει σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο Ισραηλινός ατζέντης (Ζάχαβι) ελέγχει ακόμη τη Μουσκρόν και αν τη χρησιμοποιεί για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

«Πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας Excel Mouscron, στα σπίτια διοικητικών στελεχών της ομάδας και στις έδρες δύο αθλητικών φορέων. Οι έρευνες αποσκοπούν να διαπιστώσουν, εάν ξένες υπεράκτιες εταιρίες επέτρεψαν την απόκρυψη του ελέγχου της Μουσκρόν από έναν ατζέντη ποδοσφαιριστών, που φέρει τα αρχικά Π.Ζ. (σ.σ. Πίνι Ζάχαβι) Οι αρχές υποπτεύονται ότι η Μουσκρόν χρηματοδοτείται από παράνομα κεφάλαια που διοχετεύονται μέσω off shore εταιριών».

Που τον «ακουμπάει»

Πάμε τώρα στο… δια ταύτα. Που δηλαδή εμπλέκεται στην όλη υπόθεση ο Πιεμπονγκσάντ και που μπορεί να τον «ακουμπήσει» το όλο ζήτημα. Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά -εκτός όλων των προαναφερθέντων- και:

1) Την πιθανότητα «εικονικής» μεταβίβασης των μετοχών της Μουσκρόν απ’ τους Ζάχαβι-Ραμαντάνι προς τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ το περασμένο καλοκαίρι, αντί 10 ευρώ (!) με «ενδιάμεσο» μάλιστα τον ανιψιό του Ζάχαβι.

2) Το ενδεχόμενο παράδοσης το περασμένο καλοκαίρι πλαστών εγγράφων από στελέχη της βελγικής ομάδας, σε στελέχη της βελγικής ομοσπονδίας και του αθλητικού δικαστηρίου. Με σκοπό την παραποίηση των ελέγχων για την άδεια συμμετοχής της Μουσκρόν στο πρωτάθλημα. Για το θέμα αυτό άλλωστε, απ’ το καλοκαίρι είχαν προσφύγει η Μαλίν κι άλλες δύο ομάδες.

Το «κρυφτό» του Ντεκλέρκ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μουσκρόν Πατρίκ Ντεκλέρκ, σε δηλώσεις του στα βελγικά ΜΜΕ δεν έκρυψε την… έκπληξή του για την έρευνα, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά είναι υποκινούμενα από άλλες ομάδες.

«Η Μουσκρόν πάντα δέχεται επίθεση από τις ίδιες ομάδες. Νομίζω ότι ειδικά οι άνθρωποι στη Φλάνδρα έχουν κάτι μαζί μας. Δεν είναι παράλογο, το 80% του πρωταθλήματος απαρτίζεται από Φλαμανδούς. Εγώ υποπτεύομαι ότι η έφοδος έγινε γιατί ο ανακριτής απλώς θέλει να τελειώνει με τη δουλειά του. Σοκαρίστηκα όταν τους είδα (σ.σ. αστυνομικούς) να μπαίνουν στο γραφείο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εμείς έχουμε ενεργήσει σωστά στο ζήτημα της αδειοδότησης. Τους δώσαμε όσα έγγραφα ζήτησαν και αυτοί φέρθηκαν με μεγάλο επαγγελματισμό. Θα αφήσουμε την έρευνα να πάρει το δρόμο της. Αλλά θέλω να τονίσω ότι κανένας μας δεν τέθηκε υπό σύλληψη».

Ο Ντεκλέρκ πάντως απέφυγε με μεγάλη… ντρίμπλα, να σχολιάσει ενδεχόμενη εμπλοκή του Ζάχαβι στην ομάδα και στην όλη υπόθεση. «Νομίζω ότι στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρεται ο Π.Ζ. (!) και όχι ο Πίνι Ζάχαβι. Για τα υπόλοιπα δεν θα κάνω σχόλιο, δεν είναι η δουλειά μου», κατέληξε.

Περιμένει ο Αλαφούζος

Ας δούμε όμως λίγο και τα… εδώ. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως δεν «αιφνιδίασαν» τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος φέρεται να είχε ενημέρωση για το θέμα εδώ και δύο εβδομάδες.

Από το περιβάλλον του μεγαλομετόχου προέκυπτε πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, απ’ το να… περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας. Η οποία και θα καταδείξει, εάν θα υπάρξει «θέμα» στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και της εισόδου του Ταϊλανδού στον Παναθηναϊκό. Διότι αν αποδειχθεί «εμπλοκή» του Παϊρότζ στα δύο ζητήματα που ερευνώνται («βιτρίνα» και πλαστογραφία) και πολύ περισσότερο, υπάρξει ένταλμα σύλληψής του, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως το ζήτημα πάει σε άλλη βάση. Και είναι λογικό πως, εκεί τελειώνει η όποια κουβέντα για τον Παναθηναϊκό.

Το σίγουρο είναι πως εκτός απ’ την… αναμονή, η πλευρά Αλαφούζου οφείλει κάποια στιγμή να πάρει θέση συνολικά πάνω στο θέμα Πιεμπονγκσάντ και «Pan Asia». Κι όχι να «κρύβεται» διαρκώς πίσω από «ψυχρές», πρωινές ανακοινώσεις συμφωνιών, που επί της ουσίας δεν έχουν αποτυπωθεί στην πράξη…
 

Παϊρότζ ΠιεµπονγκσάντΠαναθηναϊκός