Αθλητισμός | 15.11.2018 11:04

Μπάσκετ: O «καυτός» Νοέμβρης του ΠΑΟΚ και το... ρεκόρ στο τρίποντο

Θοδωρής Φελάνης

Εντυπωσιακά ξεκίνησε τον Νοέμβριο ο ΠΑΟΚ, δημιουργώντας ένα σερί πέντε συνεχόμενων νικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, βελτιώνοντας την θέση και την εικόνα του σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Δικέφαλος του Βορρά αυτή την στιγμή βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους του. Παρά το κακό του ξεκίνημα στην Ευρώπη, μετά τις τελευταίες του επιτυχίες παραμένει σε τροχιά πρόκρισης.  Στο Κύπελλο κατάφερε να προκριθεί στην ημιτελική φάση, ενώ θετική είναι η παρουσία του και στο πρωτάθλημα(με ρεκόρ 3-2).

Οι πέντε συνεχόμενες νίκες κόντρα σε Ναντέρ, ΑΕΚ, Οπάβα, Κύμη και Φρίμπουργκ είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης ανόδου του ποσοστού της ομάδας στα τρίποντα, όπως και της βελτίωσης των επιδόσεων του ΠΑΟΚ στην άμυνα. Σε κανένα από τα τελευταία πέντε νικηφόρα αυτά τα παιχνίδια το ποσοστό των τριπόντων δεν έπεσε κάτω από το 40%. Αναλυτικότερα είχε 16/30(53%)  με την Οπάβα , 9/21(46%)με την Κύμη, 14/28 με την Φρίμπουργκ(50%), 10/21 με την Ναντέρ(48%) και 10/25(40%) με την ΑΕΚ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ΠΑΟΚ έχει βελτιώσει αισθητά την αποτελεσματικότητα του σε αυτόν τον τομέα έχει να κάνει με την επιστροφή του Τζαμάλ Τζόουνς (προέρχονταν από τραυματισμό), ενός παίκτη που αυτή την στιγμή εκτελεί με ποσοστό 50% ευστοχίας από το τρίποντο στο BCL. Ο Τζόουνς ήρθε να πλαισιώσει μια δυνατή τριάδα στα γκάρντ(Αθηναίου, Γκος, Ζάρας) που επίσης δείχνει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα(με πάνω από 40% ευστοχία) από τα 6.75μ.

Αισθητή επίσης έγινε η βελτίωση της ομάδας στον αμυντικό τομέα. Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία πέντε παιχνίδια δέχεται 70 πόντους ανά παιχνίδι ενώ στα τρία από αυτά είχε παθητικό κάτω από 60 πόντους. Σταθερές αξίες για τον ΠΑΟΚ ατομικά μένουν παίκτες όπως ο Μαργαρίτης, ο Γκος, ο Χρυσικόπουλος κι ο Ζάρας. Εντυπωσιακή άνοδο έχουν όμως ο Αθηναίου, Μορείρα, και Τέπιτς.

ΠΑΟΚ