Αθλητισμός|13.07.2019 12:16

Ράσελ Γουέστμπρουκ: Ο σταρ του ΝΒΑ που όλοι λατρεύουν… να μισούν(vid)

Θοδωρής Φελάνης

Το ΝΒΑ αλλάζει φυσιογνωμία καθώς στην φετινή μεταγραφική περίοδο οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Μετά τις "βόμβες" των Κλίπερς (Λέοναρντ, Τζορτζ), την έξτρα ενίσχυση των Λέικερς(Ντέιβις, Κάζινς), την μετακίνηση  του All Star Κέβιν Ντουράντ στους Μπρούκλιν Νετς ήρθε η σειρά των  Ρόκετς να… ταρακουνήσουν το σύστημα προσθέτοντας στο ρόστερ τους έναν παίκτη πρώτης γραμμής που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς την επόμενη αγωνιστική σεζόν: Ο Ράσελ Γουέσμπρουκ ο εμβληματικός ηγέτης των Θάντερ εγκαταλείπει την Οκλαχόμα για να γίνει ξανά συμπαίκτης του Τζέιμς Χάρντεν με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για τρεις σεζόν στην Οκλαχόμα Σίτι. Αντίστροφη πορεία θα ακολουθήσει ο Κρις Πολ τον οποίο οι Ρόκετς αντάλλαξαν με τον Γουέστμπρουκ ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι Θάντερ θα τον στείλουν με ανταλλαγή στο Μαϊάμι.

Οι haters περισσότεροι από τους fans!

Με το άκουσμα της είδησης της μετακίνησης του  στους Ρόκετς τα …πληκτρολόγια πήραν φωτιά με αρκετούς αναλυτές να αναρωτιούνται εάν Γουέστμπρουκ και Χάρντεν μπορούν να υποτάξουν το «εγώ» τους για τις ανάγκες του συνόλου. Τα τελευταία 11 χρόνια ο “mr. triple double” κατάφερνε κάθε τόσο να ξεπερνάει τον εαυτό του, ηγήθηκε της προσπάθειας των Θάντερ με στόχο την κορυφή, «σάρωσε» τις ατομικές διακρίσεις, έμοιαζε με μια ασταμάτητη καλαθομηχανή που μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην προσωπική του συλλογή έχει ένα βραβείο MVP , 8 συμμετοχές σε All Star Games πρωτιές στο σκοράρισμα, πρωτιές σε ασίστ… Όσο εξελίσσονταν ο ίδιος ως παίκτης τόσο αυξάνονταν όμως και οι…haters  του.  «Πολλές φορές σου δίνει την εντύπωση πως παίζει για τον εαυτό του. Αδυνατεί να καταλάβει πως πρέπει να φροντίσει ώστε με το παιχνίδι του να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Πρέπει να υποτάξει τον εγωισμό του». Αυτές είναι κάποιες από τις πιο συνηθισμένες κριτικές που ακούει τα τελευταία χρόνια.  Πρόσφατα δηλώσεις «μαχαιριά» για την φήμη του ήταν κι αυτές του Ράντι Ουίλιαμς, μάνατζερ του Ντουράντ που είπε: «Κανείς δεν θέλει να παίξει με τον Russ. Όλοι ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους όταν χάνουν οι Θάντερ, και ποτέ σε εκείνον. Έχουν μπερδέψει το κακό μπάσκετ με την αφοσίωσή που δείχνει στην Οκλαχόμα. Νοιάζεται περισσότερο για τα προσωπικά του στατιστικά παρά για τις νίκες της ομάδας του. Όλοι μπορούν να λένε ότι θέλουν. Όμως οι ιδιοκτήτες και οι GM’s στο ΝΒΑ ξέρουν την αλήθεια για τον Γουέστμπρουκ και τον τρόπο παιχνιδιού του».

«Δεν δίνω δεκάρα για τις ανοησίες τους»

Αρκετές φορές στο παρελθόν ο Russ αναγκάσθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του: «Έχω γεννηθεί με ένα πολύ σημαντικό χάρισμα. Έχω την ικανότητα να μην δίνω δεκάρα για όσες ανοησίες λένε για εμένα. Δεν χρειάζομαι κανένα κίνητρο για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου ασκεί κριτική για να βρω κίνητρο», δήλωσε μετά από παιχνίδι. Κι επειδή η κριτική δεν… σταμάτησε δεν σταμάτησαν και τα ξεσπάσματα του: «Αν θέλετε να καθορίσετε την καριέρα μου και τι έκανα σε δύο-τρία παιχνίδια, εμπρός. Κάντε το. Δεν σημαίνει τίποτα για μένα.  Θα σηκωθώ το πρωί, με τρία όμορφα παιδιά, θα χαμογελάσω. Θα είμαι χαρούμενος, θα απολαύσω τη ζωή. Το να μιλάτε αν έπαιξα άσχημα και ποιος είναι καλύτερος δεν αλλάζει κάτι για μένα. Ξέρω ποιος είμαι ως άνθρωπος κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορώ να πω για μένα. Ξέρω ποιος είμαι. Γνωρίζω τις ικανότητες μου. Τι έχω πετύχει. Ξέρω τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Είμαι Οκ με όλα αυτά. Η συζήτηση που γίνεται- δεν ξέρω καν για τι πράγμα μιλάτε- και ότι είναι αυτή τέλος πάντων, συνεχίστε. Κι εγώ θα συνεχίσω να ζω τη ζωή μου». Σε κάποια άλλη στιγμή είπε: «Όταν κάνεις τόσα πολλά στο υψηλότεροι επίπεδο κάποιοι θα σε μισήσουν. Έτσι είναι η ζωή φίλε. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σου πάρουν ότι έχεις πετύχει, έτσι νομίζουν αλλά κανείς δεν μπορεί  να μου πάρει όσα έχω κάνει».

Το τέλος μιας εποχής

Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ γεννήθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια στις 12 Νοεμβρίου του 1988, φοίτησε στο φημισμένο UCLA(2006-08) πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στα draft του 2008 όπου επιλέχθηκε στο Νο4 από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς. Ένα γεγονός που στιγμάτισε την ζωή του στα γυμνασιακά του χρόνια είχε να κάνει με την απώλεια του καλού του φίλου Κέλσι Μπαρς ο οποίος τον Μάιο του 2014 έχασε την ζωή του παίζοντας σε ανοικτό γήπεδο μπάσκετ. Οι γιατροί είπαν πως είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Τον Μάρτιο του 2009 ο Γουέστμπρουκ είχε κιόλας κάνει το πρώτο(από τα εκατοντάδες που θα ακολουθούσαν) triple double στην καριέρα του, με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Η στατιστική του βελτιώνονταν κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ήδη από το 2010 να αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή στους Θάντερ. Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του άλλαξε το επίπεδο των Οκλαχόμα όμως δεν είχε την δυνατότητα να τους εκτοξεύσει(ειδικά μετά και την φυγή του Ντουράντ) στην κορυφή.

Γνωστοί είναι οι κατά καιρούς καυγάδες του 31χρονου σούπερ σταρ με τον Εμπίντ , τον Πατσούλια , τον Λίλαρντ και τον Μπέβερλι. Έχει εισπράξει δεκάδες τεχνικές ποινές, έχει βρίσει δημοσιογράφο ο οποίος άφησε υπόνοιες πως βάζει τους αριθμούς της στατιστικής του πάνω από την ομάδα ενώ γενικότερα η δημοφιλία του στο ΝΒΑ δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα κάτι που φαίνεται κι από τις επιλογές του κοινού στις ψηφοφορίες των All Star Game. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.  Η απόφαση του να αποχωριστεί μετά από 11 χρόνια  την Οκλαχόμα σηματοδοτεί αναμφισβήτητα το τέλος μιας εποχής για την συγκεκριμένη ομάδα αλλά και την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου για τον ίδιο.

Ράσελ ΓουέστμπρουκΟκλαχόμαΧιούστον ΡόκετςΝΒΑ